Surimi tyčinky: recepty na salát, tortilly i karbanátky

Shutterstock
|
07. 02. 2025
|
Růžové tyčinky, které se vyznačují svou specificky jemnou chutí, s největší pravděpodobností všichni pořád dokolečka dokola přidáváme jen do těstovinového salátu. Na krabích tyčinkách si ale můžeme smlsnout i jinak.

Když mluvíme o krabích tyčinkách, většině z nás se hned vybaví hranolek bílého křehkého masa s růžovou vrchní částí. Na mysl nám vytane taky teplé počasí, ta velká mísa, co v ní pak v zimě děláme bramborový salát pro celý panelák, spousta zeleniny, těstoviny, majonéza nebo tatarka, možná bílý jogurt, kostičky eidamu a ony surimi tyčinky. Prostě krabí salát po česku tak, jak ho známe a máme rádi.

Všechno se zdá být v pořádku a naše evropské chuťové pohárky proti krabímu masu, jak vidno, vůbec nic nemají. Možná to bude tím, že nejsme vybíraví. Možná za to ale může i jeden nepatrný detail. A to ten, že v krabích surimi tyčinkách vůbec žádné krabí maso není

Základem surimi je totiž mleté ​​rybí maso, obvykle z bílých ryb, jako je treska. Ta se zpracovává do jemné pasty a dál se zpevňuje škroby, vajíčkem a jinými přísadami. Pak už se jen vytvaruje do tyčinek nebo krevetek jemné textury a chuti, která má krabí maso připomínat. Nemáš zač…

Historie surimi tyčinek

Kořeny surimi sahají do Japonska, kde se tenhle způsob zpracování ryb vyvinul už před stovkami let. Původní surimi se údajně vyrábělo jako rybí těsto, které japonští kuchaři využívali k přípravě pokrmů nejrůznějšího ražení. V tomhle případě se ale informace dost liší a o pravdivosti tvrzení se můžeme spíš jen dohadovat. Co ale víme s jistotou, je, že moderní podoba surimi tyčinek, jak je známe dnes, vznikla až ve 20. století, kdy japonské firmy začaly tenhle produkt vyvážet do celého světa.

Proč surimi vyzkoušet?

Surimi tyčinky jsou skvělým řešením pro každého, kdo gastru rozumí asi tak jako pejsek s kočičkou. Díky nim se totiž po vzoru triviálních receptů dají připravit bleskurychlá jídla, která chutnají skvěle a zasycení je zaručeno jakbysmet.

Surimi tyčinky jsou zároveň nízkokalorické, obsahují bílkoviny a můžeš je použít jak v teplé, tak ve studené kuchyni. Pokud máš chuť na něco lehkého, ale nechceš trávit hodiny v kuchyni, surimi je volbou značky IDEÁL.

Recepty ze surimi tyčinek, které si zamiluješ

Jak už správně tušíš, následující recepty jsou z toho nejjednoduššího ranku. Zvládneš je levou zadní a výsledek tě stoprocentně příjemně překvapí.

Rychlý surimi salát s jogurtovým dresinkem

Co potřebuješ: 200 g surimi tyčinek, okurku, 2 rajčata, červenou papriku, kelímek bílého jogurtu, šťávu z půlky citrónu, sůl, pepř a čerstvé bylinky (kopr, pažitka nebo petrželka)

Jak na to?

  • Nakrájej surimi tyčinky na menší kousky.
  • Okurku, rajčata a papriku nakrájej na kostičky.
  • V míse smíchej jogurt s citrónovou šťávou, osol, opepři a přidej nasekané bylinky.
  • Smíchej zeleninu se surimi a jogurtovým dresinkem.
  • Salát podávej vychlazený, ideálně s křupavým pečivem.

shutterstock_1336632809.jpg

Se surimi tyčinkami se dá parádně experimentovat.
Shutterstock
Ze surimi tyčinek si uděláš třeba lahodný salát!

Tortilly plněné surimi a avokádem

Co potřebuješ: 4 tortilly, 200 g surimi tyčinek, zralé avokádo, menší červenou cibuli, 2 lžíce majonézy, šťávu z limetky, salátové listy na ozdobu

Jak na to?

  • Avokádo rozmačkej vidličkou a smíchej s limetkovou šťávou a majonézou.
  • Přidej nadrobno nakrájenou cibuli a na kousky nakrájené surimi tyčinky.
  • Na každou tortillu polož salátový list, přidej směs a zaroluj.
  • Tortilly podávej nakrájené na šikmé řezy nebo celé.

Surimi karbanátky s bramborovou kaší

Co potřebuješ: 200 g surimi tyčinek, 2 uvařené a rozmačkané brambory, vejce, 2 lžíce strouhanky, sůl, pepř, česnekový prášek a olej na smažení

Jak na to?

  • Surimi tyčinky nakrájej najemno.
  • Smíchej je s uvařenými a rozmačkanými bramborami, přidej vejce, strouhanku a dochuť kořením.
  • Tvaruj menší karbanátky a smaž je na pánvi dozlatova.
  • Jako přílohu můžeš zvolit čerstvou zeleninu.

Zapečené těstoviny se surimi a sýrem

Co potřebuješ: 250 g těstovin, 200 g surimi tyčinek, 100 g nastrouhaného eidamu, kelímek smetany ke šlehání, vejce, sůl, pepř a muškátový oříšek

Jak na to?

  • Těstoviny uvař podle návodu.
  • Surimi nakrájej na malé kousky.
  • V míse smíchej smetanu, vejce, špetku soli, pepře a muškátového oříšku.
  • Do zapékací mísy dej těstoviny, přidej surimi, zalij smetanovou směsí a všechno zasyp sýrem.
  • Peč v troubě předehřáté na 180 °C asi 20–25 minut.

Surimi pomazánka

Co potřebuješ: 150 g surimi tyčinek, 100 g tvarohu, 2 lžíce zakysané smetany, stroužek česneku, sůl, pepř a citrónovou šťávu

Jak na to?

  • Surimi nastrouhej najemno.
  • Smíchej s tvarohem, zakysanou smetanou a prolisovaným česnekem.
  • Dochuť solí, pepřem a citrónovou šťávou.
  • Pomazánku podávej s čerstvým pečivem a ozdob třeba pažitkou.

Jak sama vidíš, surimi tyčinky jsou skvělou volbou pro každodenní rychlovaření i víkendové experimentování, jde-li o kuchyni. Určitě neváhej a do některého z našich receptů se směle pusť.

Který vyzkoušíš jako úplně první? Napiš nám to do komentářů!

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • cs.wikipedia.org/wiki/Krab%C3%AD_ty%C4%8Dinka
  • fresh.iprima.cz/magazin/krabi-tycinky-207885
  • cs.wikipedia.org/wiki/Surimi
  • apetitonline.cz/suroviny/co-obsahuji-jak-se-vyrabi-surimi-krabi-tycinky
  • seafoodnutrition.org/seafood-101/let-me-tell-you-about-surimi
Související články