Breussova dieta: očistná kůra s velkými plusy, ale i obřími mínusy

Shutterstock
|
31. 01. 2024
|
V lednu se většinou začneme mačkat ve fitcentrech a nesmyslně hladovíme. Jenže bacha. S Breussovou dietou do fitka nesmíš. Ale hladu? Tak toho si užiješ až až.

Princip tohohle poměrně kontroverzního půstu totiž spočívá právě v tom, že ti po dobu 42 dní nesmí do pusy žádná tuhá strava. Chraň tě tak ruka páně jen pomyslet na sousto čehokoliv, byť sebevíc dietního. Při tomhle očistném trýznění sebe sama je ti jídlo zkrátka přísně zapovězeno a po celý čas budou tvým chuťovým buňkám dělat společnost pouze tekutiny. Pokud se tak chceš do Breussovy diety pustit, počítej s tím, že to není nic pro fňukálky se slabou vůlí.

Rudolf Breuss aneb Kdo stojí za touhle brutální dietou

Laický léčitel Rudolf Breuss vzbuzuje stejné rozpaky jako dieta sama. Jedni ho velebí, druzí si ťukají na čelo. Někdo jeho léčebnému postupu, kdy se v podstatě nechá vyhladovět rakovina, věří a někdo ani omylem. V souvislosti s jeho jménem je často skloňovaný i fakt, že nebyl lékařem. Byl to elektrikář, který své léčebné metody vyvinul na základě vlastního přesvědčení a zkušeností.

Někdy jako doktor bývá uváděn, ale vysokou školu skutečně nikdy nestudoval. A ač se jeho knih Rakovina, leukémie a jiné zdánlivě neléčitelné nemoci, léčitelné přírodními prostředky prodala obrovská spousta, je celkem pochopitelné, že nedůvěra v tohohle průkopníka přetrvává.

Příznivci i odpůrci

Studie, které by jasně dokládaly úspěšnost Breussových postupů, taky neexistují. Na druhou stranu se ale i na slovo vzatí vzdělanci rozhodně přiklánějí k tomu, že Breussova dieta neboli půst nemůže uškodit. Podle některých odborníků by očistné odtučňování pomocí speciálních výživných šťáv občas bodlo každému z nás.

Jsou ale i lékaři, odborníci, výživoví poradci, biologové a další odborníci, kteří jsou naopak zase striktně proti a jejich zastání něčeho tak drastického je nula nula nic. Podle nich je Breussova představa o chování a vyhladovění nádorů totálně mimo a to poslední, co nemocný organismus potřebuje, je podvýživa.

Odborníci obecně popisují půsty spíš jako něco duchovního. Jako proces usebrání se, kdy očistný efekt má dopadat především na naši duši. Tělo taky nepřijde zkrátka, ale duše v půstech hraje prim. Tak jako tak to ale s půsty celkově není zas až taková sranda, jak se občas uvádí. Každý, kdo do něj chce jít, by to měl dobře zvážit. Bez legrace!

shutterstock_2187694807.jpg

Hlad tě bude provázet neustále.
Shutterstock
Nedokážeš si představit, že bys 42 dní neměla normální pevnou stravu? Tak na pana Breusse zapomeň.

V čem dieta spočívá

K téhle dietě, která není tak úplně dietou, se často obrací lidi s rakovinou. Rudolf Breuss totiž vyvinul teorii, že nádory žijí jen a pouze z pevných složek potravy. A tam, kde takové složky nejsou, ani rakovina nebere. Zákeřná nemoc se tak doslova nechá vyhladovět. Někteří pacienti potvrzují, že jim tenhle způsob ku prospěchu opravdu byl, ale jiní jsou proti. Breussova dieta je tak s největší pravděpodobností něco mezi. Ani ryba, ani rak a každý podle svého.

Jak na to

Než se pustíš do samotného půstu, je fajn pošéfovat si několik věcí. Najdi si chvilku a zodpověz si pár otázek. Třeba tyhle:

  • Je to opravdu ok zrovna pro tebe?
  • Nezpůsobí ti případné selhání šrámy na psychice?
  • Nepřijde s možným neúspěchem sebeobviňování a zvýšená míra stresu?
  • Máš pevnou vůli?
  • Máš zajištěný odborný dohled, který je při této dietě výslovně doporučovaný?
  • Nebrzdí tě nějaké zdravotní problémy?
  • Jsou právě teď tvoje životní okolnosti v pohodě tak, aby ses mohla do diety pustit?
  • Co alergie a různé intolerance? Máš zmáknuto?
  • Hodláš se po půstu vrátit ke starým zlozvykům a návykům?

Až si poctivě odpovíš a rozhodneš se do diety jít, čeká tě následující. Po dobu 42 dnů budeš popíjet očistnou kůru, kterou není nic jiného než šťáva ze zeleniny. Ale pozor. Nejde o jen tak nějakou zeleninu prošpikovanou pesticidy. Taková zelenina by měla být organicky, nebo ještě líp doma pěstovaná.

Když máš jistotu, že ti na lince skutečně leží zelenina čistá jak slovo boží, pusť se do koktejlu. Ten musí obsahovat:

Odšťavníš nebo rozmixuješ a jedeš. Pak už jen pomalu upíjíš a hlídáš si, aby denní množství šťávy bylo 250–500 ml.

Vedlejší roli hraje čaj

Samozřejmě bylinkový a vždycky neslazený. Největší množství pokrývá šalvějový čaj, který se u téhle diety pije v neomezeném množství. V těsném závěsu za ním pak jde o čaj třezalkový, čaj z jitrocele, plicníkový čaj, čaj z popence břečťanovitého nebo divizny.

Čaje se pijí v různých intervalech a taky v různém množství. Se správným rozpisem ti ale nepomůže nikdo jiný než lékař. To s ním prokonzultuj do nejmenších detailů.

Výhody a nevýhody Breussovy diety

Jak už víš, názory na Breussovu dietu se obrovsky různí. Ti, co jsou pro, uvádějí jako zdravotní benefity celkové zlepšení zdraví, posílení imunity, zlepšení trávení, zlepšení krevního oběhu, zbavení organismu škodlivých parazitů, posílení zdraví lymfatického systému a pochopitelně taky enormní úbytek váhy. Během kůry můžeš ztratit 10–15 kg jen to fikne.

My ale pro takový způsob hubnutí ruku nezvedáme a z vlastní zkušenosti dobře víme, že existují udržitelnější způsoby hubnutí. Navíc strašák jo-jo efekt na sebe nenechá dlouho čekat, vrátíš-li se ke starým způsobům stravování.

Když zabrousíme k nevýhodám, nemůžeme vynechat nedostatek bílkovin, riziko dehydratace, individuální reakce, minimum energie, zmíněný nedostatek dat a koneckonců i onu samotnou kontroverzní povahu celé diety, kdy se benefit velkého úbytku váhy zdá být zároveň i nevýhodou.

Kočičí tipy závěrem

Pokud máš chuť se do půstu pustit, bude se ti hodit i několik našich kapesních tipů, kterými tě teď ve finále vyzbrojíme.

  • Dohled, dohled a zase dohled. Bez odborného dohledu dietu neabsolvuj.
  • Na dny, během kterých kúra bude probíhat, si neplánuj žádnou velkou fyzickou zátěž.
  • Na druhou stranu ale rozhodně jen nepolehávej a snaž se chodit.
  • Co nejvíc se něčím zaměstnávej. Pomůže ti to v boji při myšlenkách na jídlo a hlad.
  • Snaž se během půstu pohroužit i do nějakých lehkých meditací.
  • Netlač nic na sílu. Tahle dieta ti může zdraví nenávratně poškodit, pokud se tou cestou vydáš sama.
  • Zkus si odpovědět na to, jestli není lepší žít celkově zdravě. Třeba kvalitně spát, hýbat se, mít pestrý jídelníček a tyhle zeleninové šťávy do něj prostě jen hezky a s mírou zahrnout.

Jak celou tuhle dietu vidíš ty? Hodláš si ji vyzkoušet, nebo do toho nejdeš ani náhodou?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • sjidelnicek.cz/breussova-dieta/
  • rehabilitace.info/dieta-a-hubnuti/breussova-dieta-jidelnicek-a-ucinky/
  • asklepionkamyk.cz/prvni-pomoc/breussova-dieta-jidelnicek-a-ucinky.html
  • Rakovina, leukémie a jiné zdánlivě neléčitelné nemoci, léčitelné přírodními prostředky, Rudolf Breuss, 2008
  • Zdraví nad zlato, Jiří Dvořák, Sergio Fazio, Tanupol Virunhagarun a další, 2022
Související články