Nemalých kvalit dosahuje medvědí česnek také při nejrůznějších respiračních obtížích, trávicích těžkostech nebo průjmových onemocněních. Připravit si z něj můžeš výtečnou jarní polévku, netradiční špenát či supersilné pesto, které se skvěle hodí do omáček, polévek nebo pod maso. Jak na to? Tady je jednoduchý recept.
Na přípravu pesta z medvědího česneku potřebuješ:
- asi 300 g čerstvých listů medvědího česneku
- 3 až 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 30 gramů parmazánu
- hrst kešu nebo piniových oříšků
- sůl na dochucení
shutterstock_2280715607.jpg
Postup přípravy pesta z medvědího česneku
Listy medvědího česneku důkladně proper ve studené vodě, nech okapat a překrájej na menší kousky. Do misky si připrav parmazán nastrouhaný na jemném struhadle.
Listy česneku vlož společně s oříšky do mixéru nebo hmoždíře. Začni zpracovávat a ke směsi postupně přilívej extra panenský olivový olej. Těsně před dokončením přisypej parmazán a dochuť solí.
Takto připravené pesto můžeš uložit do ledničky nebo mrazáku, kde vydrží třeba i tři měsíce.
Náš tip: Pesto z medvědího česneku se skvěle hodí do omáček, brambor, těstovin, salátů, ale třeba i pod maso nebo jako základ jarních pomazánek. Namazat jím ale můžeš třeba i čerstvé pečivo. Mysli ovšem na to, že tepelnou úpravou se z česneku vytrácí důležité a tělu prospěšné látky.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce