
I když arašídové máslo zažívá poměrně silný boom, ve skutečnosti o žádnou novinku nejde. Spíš jsme mu až teď začali věnovat větší pozornost. A to zřejmě v souvislosti s rostoucími nároky na kvalitnější a zdravější stravování. Návyková pochoutka se širokým využitím ale potravinovým benjamínkem není. Už staří Aztékové a Inkové mleli arašídy na pastu, která sloužila jako výživný zdroj energie i proti bolestem zubů.
Arašídové máslo a jeho moderní historie
První komerční arašídové máslo, jak ho známe dneska, pak bylo vyvinuto na konci 19. století. Americký lékař John Harvey Kellogg (ano, je to přesně ten, který vymyslel i cornflakes) začal experimentovat s rozdrcenými arašídy, které zamýšlel jako alternativu k masu pro své pacienty. V roce 1895 si nechal patentovat proces výroby arašídového másla a brzy se z něj v USA stal naprostý hit.
Ve 20. století se arašídové máslo stalo základní potravinou v amerických domácnostech. Především pak díky populární kombinaci s džemem. Důkazem takové obliby je rozhodně i legendární PB&J sendvič (peanut butter & jelly). Arašídové máslo ale hranice USA pokořilo a dneska ho milují lidi po celém světě. Je součástí nespočtu receptů a obliba arašídové dobrůtky neklesá. Je tomu přesně naopak.
Složení arašídového másla
Určitě pro tebe není žádnou žhavou novinkou, že arašídové máslo není jen mimořádně lahodné, ale je i nutričně ohromně bohaté. Co v něm můžeme najít?
- Zdravé tuky. Především ty mononenasycené a polynenasycené tuky, které podporují zdraví srdce.
- Bílkoviny. Skvělý zdroj rostlinných bílkovin, které nás zasytí na dlouhou dobu.
- Vitamíny a minerály. Zejména vitamín E, hořčík, draslík a zinek.
- Vlákninu. Ta podporuje trávení a pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi.
Ale pozor, 3x hurá ostražitosti a ještě jedno zbystření navíc! Arašídové máslo je kalorická bomba. Ať se nám to líbí, nebo ne, což tipujeme, že spíš ne, jde-li o mlsouny, 100 gramů má přibližně 600 kcal. Takže pokud se do něj pustíme bez zábran, v létě to na štíhlou linii moc nevypadá.
shutterstock_2275871807.jpg

Arašídové máslo a zdraví
Když vezmeme v potaz, že arašídové máslo je zdrojem blahodárných a potřebných živin, není pak těžké uhodnout, že bude mít i přímé účinky na naše zdraví. Pojďme se s nimi seznámit.
- Podporuje zdraví srdce. Díky obsahu zdravých tuků pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu (LDL) a zvyšuje hladinu toho dobrého (HDL).
- Pomáhá s kontrolou hmotnosti. Jasně, i když je kalorické, jeho vysoký obsah bílkovin a vlákniny zasytí na dlouhou dobu a snižuje chuť k jídlu. Takže pozor na množství a nic nehrozí.
- Podporuje zdravé trávení. Vláknina, která je v arašídech obsažená, pomáhá udržovat zdravá střeva a pravidelnou stolici.
- Reguluje hladinu cukru v krvi. Nízký glykemický index zabraňuje prudkým výkyvům krevního cukru, což ocení hlavně diabetici.
- Podporuje regeneraci svalů. Vysoký obsah bílkovin pomáhá opravě a růstu svalové hmoty, což je skvělé pro sportovce nebo po úrazech.
- Je bohaté na antioxidanty. Obsahuje vitamín E a další antioxidanty, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomalují stárnutí.
- Posiluje imunitu. Díky obsahu hořčíku, zinku a dalších minerálů podporuje obranyschopnost organismu.
- Podporuje zdraví mozku. Zdravé tuky a vitamín E pomáhají kognitivním funkcím a můžou snižovat riziko neurodegenerativních onemocnění.
- Zlepšuje náladu. Obsahuje aminokyselinu tryptofan, která se podílí na tvorbě serotoninu, který známe jako jeden z hormonů štěstí.
Arašídové máslo je tedy nutričně hodnotné, ale taky kalorické. Pokud ho ovšem zařadíme do vyvážené stravy a nebudeme se jím přejídat, je skvělým doplňkem jídelníčku.
Arašídové máslo: použití v kuchyni
Arašídové máslo sice svádí k tomu, aby si člověk ukradnul lžičku vždycky, když kolem něj jde, ale tím bychom se jen připravili o spoustu dalšího využití, které v kuchyni jednoznačně má.
- Na toast – s plátky banánu nebo jahod pro dokonalé ráno.
- Do smoothie. Skvělý způsob, jak dodat koktejlu krémovitou konzistenci.
- Do číny. Arašídová omáčka je k wok pokrmům dokonalá.
- Do jogurtu. Stačí lžička a bílkovinná bomba je na světě.
- Do těsta na sušenky. Dodá jim jemnou oříškovou chuť.
- Jako dip k ovoci. Jablka a arašídové máslo? Perfektní kombinace.
- Do domácích proteinových tyčinek a domácí fitness snack máš v cuku letu.
- Do zálivky na salát. Arašídové máslo s citrónem a medem je přímo boží.
- Na palačinky. Zkus ho v kombinaci s borůvkami.
- Na pečenou zeleninu. Karamelizovaná mrkev nebo batáty s arašídovým máslem? Rozhodně.
- Do omáčky k masu. Ideální k drůbeži nebo tofu.
- Do domácí granoly. Smíchej ho s vločkami, medem a upeč.
- Na krekry nebo rýžové chlebíčky. Skvělé jako zdravá svačina.
- Do brownies. Arašídové máslo dotvoří krásně vláčnou konzistenci.
- Do domácího humusu. Místo tahini přidej arašídové máslo.
- Na pečené jablko. Jablko potřené arašídovým máslem a skořicí je učiněná dokonalost.
- Do zmrzliny. Přidej si máslo do domácí nebo kupované vanilkové zmrzliny.
- Do kakaa. Lžička arašídového másla v horkém kakau vykouzlí netradiční a velmi bohatou chuť.
shutterstock_1995807992.jpg

Arašídové máslo: recept na domácí variantu
Domácí arašídové máslo je na přípravu snadnější, než si teď možná myslíš. Vůbec se mu nebraň a pusť se do práce. Za chvilku máš hotovo a s každou lžičkou na sebe budeš pyšná.
Co potřebuješ: 500 g nesolených pražených arašídů, lžíci medu, špetku soli a 2 lžíce rostlinného oleje
Jak na to?
- Arašídy nasyp do mixéru a mixuj na vysoké otáčky.
- Nejprve vznikne arašídová drť, ale trpělivost přináší krémovou konzistenci, takže mixuj dál.
- Pokud je směs příliš hutná, přidej olej.
- Podle chuti doslaď medem nebo přidej špetku soli.
- Hotové máslo skladuj v uzavíratelné sklenici v lednici.
- Máš hotovo. Dobrota vydrží asi 2–3 týdny. Tedy pokud s ní nezatočíš dřív...
Arašídové máslo je zkrátka láska na první lžičku. Je zdravé, univerzální a neskutečně dobré. Ať už ho snídáš v kaši, nebo ho přidáváš do omáček, chuťové pohárky potěší vždycky. Stačí si jen pamatovat, že byť je skvělé, sníst ho na posezení se nedoporučuje.
A jak to máš s arašídovým máslem ty? Je tvým oblíbeným, nebo ho úplně nemusíš?
Autorka článku: Bára Klímová
Použité zdroje:
- healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you
- organicfacts.net/health-benefits/seed-and-nut/health-benefits-of-peanut-butter.html
- naturalfoodseries.com/13-health-benefits-peanut-butter
- webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you
- mediteka.sk/arasidove-maslo