Půjčka je dobrý sluha, ale zlý pán. Kdy má smysl?

Shutterstock
|
15. 09. 2022
|
Jedna kapsa prázdná a ta druhá? Vysypaná! Že přesně nějak takhle vypadá tvoje aktuální finanční situace? Neboj, nejsi v tom sama.

Pokud ale uvažuješ o půjčce, máme pro tebe malé varování. I tady totiž platí, že není všechno zlato, co se třpytí, a že půjčka je sice dobrý sluha, ale zlý pán. Jak se ve světě úvěrových produktů zorientovat a kdy o půjčce raději ani nepřemýšlet?

Půjčky milují Býci a Petrové

„Statistika nuda je, má však cenné údaje,“ zpívá se v jedné pohádkové písničce, které musíme dát i v oblasti půjček za pravdu. Protože situaci na trhu s půjčkami mapuje nespočet tuzemských i zahraničních subjektů, dozvíme se třeba, že nejvíce půjček sjednáváme v pondělí a nejčastěji se zadlužují Petrové, Jirkové a Jany.

Zajímavá je i informace, která říká, že nejvíce půjček si berou lidé narození ve znamení Býka. Možná se ale není čemu divit. Býci jsou totiž opravdoví požitkáři a milovníci mamonu i krásných a kvalitních věcí. Na pomyslné opačné straně barikády pak stojí Váhy a lidé z Karlovarského kraje a Vysočiny.

shutterstock_394028293.jpg

Nedaří se vyjít s penězi do výplaty? Nejdřív zkus půjčku u rodiny nebo kamarádů.
Shutterstock
Začni šetřit v domácnosti, to obvykle bolí nejmíň.

Na co si nejčastěji půjčujeme?

Asi nikoho nepřekvapí, že nejčastěji si půjčujeme na bydlení – jeho pořízení, výstavbu, rekonstrukci nebo vybavení. Z celkového objemu půjček jsou úvěry na bydlení zastoupeny téměř 75 %. Oblíbené jsou i leasingy nebo klasické spotřebitelské úvěry, které bývají často bezúčelové, a využít je proto můžeš prakticky na cokoliv.

Bohužel se mezi dlužníky objevují i tací, kteří si neváhají půjčit na letní nebo zimní dovolenou, pořízení luxusního domácího mazlíčka s průkazem původu nebo třeba nejnovější model chytrého telefonu, zbrusu nové hodinky nebo plastické operace.

Výjimkou nejsou ani půjčky na vánoční dárky, které často dlužníci splácejí ještě následující rok. Často si totiž neuvědomují, že Ježíšek na dluh mnoho radosti nepřinese. Proto je potřeba každou (byť i sebemenší půjčku) důkladně zvážit a spočítat si, jestli negativně neovlivní životní úroveň žadatele.

Když to bez peněz navíc nepůjde…

Dostat se do tíživé finanční situace není v dnešní době ani trochu složité. Neustále se zvyšující ceny energií, potravin, benzinu i služeb dávají našim peněženkám a bankovním kontům pořádně zabrat. Pokud ty sama řešíš, jak překlenout nepříznivé období do další výplaty, případnou půjčku důkladně zvaž.

Pokud se bez peněz navíc přece jen neobejdeš, zkus nejdřív poprosit o pomoc rodiče nebo blízkého přítele. Vždycky ale s dotyčným sepiš (byť naprosto jednoduchou) smlouvu, kde bude uvedena nejen částka, kterou ti dotyčný půjčil, ale taky termín její splatnosti. Už naše babičky totiž věděly, že dobré účty dělají dobré přátele.

shutterstock_473098939.jpg

Ohledně půjčky je nejlepší oslovit banky.
Shutterstock
Půjčku pořádně zvaž a taky si dobře vyber jejího poskytovatele.

Pokud u rodiny nebo známých nepochodíš, případně je s žádostí o půjčku nechceš zatěžovat, můžeš využít kontokorentu nebo výhod kreditní karty. Kontokorent je bankovní produkt, který si sjednáš online nebo na pobočce svojí banky.

Největším lákadlem je poměrně nízký úrok a minimum papírování i zdlouhavé byrokracie při vyřizování. Peníze, které si tímto způsobem půjčíš, je ale potřeba splatit během několika následujících měsíců.

Jistou alternativou je kreditní karta, která ti při správném užívání může přinést řadu výhod a benefitů. O její vydání musíš v bance požádat, nepleť si ji proto s kartou debetní, kterou máš v peněžence a zpravidla jí získáváš automaticky k běžnému účtu.

Výhodou kreditních karet je bezúročné (obvykle 30denní) období, během kterého ti banka neúčtuje žádné poplatky ani úroky. Využívat můžeš i dalších partnerských slev nebo věrnostních programů v podobě prodloužené záruky na zakoupené zboží nebo tzv. cashbacku.

Pokud hodláš kreditku aktivně využívat, dej si pozor na to, ať vypůjčené prostředky vrátíš během bezúročného období. V opačném případě ti banka naúčtuje vysoké úroky, které tenhle produkt nepěkně prodraží.

Půjčka, která má smysl

Nevystačíš si s kontokorentem ani kreditkou? Pak buď při výběru půjčky obezřetná. Finanční experti a analytici se shodují na tom, že půjčovat bychom si měli pouze na věci, z nichž máme dlouhodobý užitek. Typicky jde nejen o bydlení, ale třeba taky o studium v zahraničí nebo nejrůznější (a často finančně nákladné) rekvalifikační kurzy.

Při výběru vhodného poskytovatele půjčky sázej pouze na známé a ověřené instituce, které vlastní licenci České národní banky. S výběrem ti pomůžou nejrůznější online kalkulačky a srovnávače, které za tebe jednotlivé nabídky nezávazně porovnají.

Podle čeho si vybrat půjčku

Při výběru vsázej nejen na úrok, ale taky na RPSN, která má mnohem lepší vypovídací schopnost. Často můžeš narazit taky na promo akci v podobě první půjčky zdarma. Pokud sis u vybrané společnosti dřív nepůjčovala a půjčené prostředky vrátíš v dohodnutém termínu, nebude ti účtovat úroky ani poplatky.

Vždycky si půjčuj jen nezbytný objem finančních prostředků a důkladně pročti nejen smlouvu o půjčce, ale taky obchodní podmínky. Pozornost věnuj drobnému písmu i poznámkám pod čarou a zaměř se taky na „hvězdičky“, které se ve smlouvách často objevují.

Ptej se a problémy řeš včas

Pokud něčemu nerozumíš, neboj se zeptat, případně si smlouvu vyžádej k domácímu pročtení. Pamatuj, že podpisem smlouvy říkáš, že s nastavenými podmínkami souhlasíš a zavazuješ se je dodržovat. V bance si nastav trvalý příkaz nebo na viditelné místo poznamenej datum další splátky, které bezpodmínečně dodržuj.

Protože neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, může se samozřejmě stát, že se během splácení půjčky dostaneš do potíží. V takovém případě neprodleně kontaktuj poskytovatele půjčky, sprav ho o své aktuální situaci a společně se dohodněte na novém splátkovém kalendáři, případně odkladu splátek (tzv. splátkových prázdninách).

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5

Související články