Většina ořechů je chutná, blahodárná a zdraví prospěšná. S ořechy tak zkrátka nikdy nemůžeš obecně šlápnout vedle. Přece jen je ale mezi nimi jistý king, který všechny své příbuzné strčí do kapsy jak nic. A přesně tenhle král mezi ořechy je ořech makadam. Patří k nejlepším vůbec.
Makadamové ořechy jsou díky své návykově máslové chuti a účinkům na zdraví úplnými klenoty, když jde o svět ořechů. Jestli tě tak snad doteď nějakým záhadným způsobem míjely, neváhej ani vteřinu a sprintuj pro ně. Nebudeš litovat. Naopak. Rozhodně si je zamiluješ už po prvním křupnutí.
Tři nej makadamových ořechů
Je nad slunce jasné, že když jsou makadamové ořechy tak exkluzivní záležitostí, musí v sobě přece ukrývat i nějaké to mimořádné „nej“. S takovým nej makadamové ořechy nedělají žádné cavyky a pyšní se jím na férovku hned třikrát. Bezesporu jsou totiž nejdražší, nejtučnější a taky nejtvrdší. Což samozřejmě neznamená, že si na jádru vylámeš zuby. Tvrdost pochopitelně souvisí se skořápkou. Tvrdší skořápka (než ta makadamová) není.
Makadamie
Ano, Makadamie fakt zní jako nějaká pohádková země plná duhových poníků, uznáváme. Ve skutečnosti jde ale o strom. Konkrétně o strom, jehož celé jméno zní Makadamie celolistá. Tenhle strom, který ohromně chutné makadamové ořechy plodí, potřebuje tropické podnebí. Vedle našeho vlašáku si ho tak na zahradě opravdu nevypěstuješ. Daří se mu v Austrálii, Indonésii, Brazílii, Keni a Jižní Africe.
shutterstock_730733596.jpg
Makadamové ořechy v kuchyni
Na světě existuje zhruba 7 druhů makadamových ořechů. Jelikož ale dobrého po málu, sníst můžeš jen 2 z nich. Zbytek je nejedlý, takže se k nám samozřejmě ani nedostává. S jedlými druhy Macadamia integrifolia a Macadamia tetraphylla pak ale v kuchyni zažiješ něco nepopsatelného.
Chuť makadamových ořechů je sytě máslovitá, sladká a někomu chutnají lehce po vanilce. Čerstvý makadamový ořech pak při nakousnutí jemně křupne a má příjemnou texturu. S něčím takovým se tak musíš v kuchyni zákonitě vydovádět. Pokud se tedy vůbec ubráníš tomu pokušení sníst je jen tak ještě dřív, než vůbec do kuchyně dojdeš.
Pokud je ale sama před sebou uchráníš, pak se připrav na něco neodolatelného. Z makadamových ořechů připravíš senzační koláče, krémové nákypy, zmrzliny, jogurtové svačinky s ořechy a medem, nádivky, sušenky nebo náplně do dezertů. Neboj se s nimi dochutit ani polévky, grilované maso, omáčky, pomazánky nebo těsto na pečivo. Přidat je můžeš i do salátů.
Účinky na zdraví
Kdybychom měly vyjmenovat všechno prospěšné, co makadamové ořechy obsahují, skončíme s prvním adventem. Zmiňme si tak například jen bílkoviny, železo, vápník, riboflavin, fosfor, draslík, hořčík, zinek, měď i vitamín A. A samozřejmě zdravé tuky.
Celá tahle směska fantastických a maximálně zdravých složek dělá z makadamových ořechů takové malé velké přírodní lékárničky. Pojď se s námi mrknout na to, s čím konkrétně ti můžou pomoct:
- Neobsahují žádný cholesterol a pomáhají čistit tepny.
- Jsou silnými antioxidanty.
- Pomáhají chránit před rakovinou prsu, žaludku, plic, prostaty a děložního čípku.
- Jsou sice nejtučnější, ale jde o tuky hodné. Při hubnutí jsou tak absolutně vhodné a vůbec se jich neboj. Jen je konzumuj s mírou.
- Posilují kosti.
- Podporují zdraví mozku.
- Hydratují a regenerují pokožku.
- Zvyšují pevnost kostí, tkání i buněk.
- Pomáhají zabránit anémii.
- Snižují zánětlivost.
- Podporují trávení.
- Zlepšují náladu.
- Napomáhají posilovat soustředění.
- Blahodárně působí na nervový systém.
- Pomáhají při bolestech hlavy.
- Podporují lesk a zdraví vlasů.
Který důvod bude ten, proč pro těchhle oříškách sáhneš?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autorka článku: Bára Klímová