Proč veganské mlsání? Veganství spočívá v tom, že se všechny produkty živočišného původu, tedy maso, vajíčka, mléko a další vymění za jejich rostlinné alternativy. Vegani se tak nemusí úplně vzdát jídel, která mají rádi. Taková záměna může mít plno výhod, ať už pro psychickou, nebo i fyzickou kondici. Veganská strava například zvýší tělu díky dostatku celozrnných obilovin a zeleniny příjem vlákniny. Dál obsahuje velké množství probiotik, která jsou skvělá nejenom pro tvoje trávení.
Naopak v ní nenajdeš tolik nasycených mastných kyselin, trans tuků a cholesterolu, což zajistí prevenci kardiovaskulárních onemocnění. A to zdaleka není všechno. Díky stravě bez masa, vajec a dalších živočišných věcí můžeš snížit riziko vzniku cukrovky 2. typu a chránit se před rakovinou prsu (u pánů hovoříme o prostatě).
Kromě toho dosahují vegani jezením luštěnin, ořechů, zeleniny a ovoce nebo sójových výrobků obecně zdravějšího životnímu stylu než masožravci. Veganská strava má tak tendenci snižovat příjem kalorií, což oceníš hlavně v případě, že se snažíš zhubnout. Když si vegani jídlo správně připraví, tedy když se naučí například fazole a ořechy namáčet a obiloviny naklíčit, můžou se těšit lepšímu trávení.
Řada z nich nejí živočišné výrobky taky z ekologických důvodů, jejich strava má daleko menší dopad na naši planetu. I to může být dobrý důvod pro někoho, kdo nad veganskou stravou teprve přemýšlí.
Snad největší záminkou pro přechod k veganství je ale určitě to, že vegani nepodporují zabíjení jakýchkoliv zvířat včetně toho, že odsuzují například mléčný průmysl. Na jatkách a ve velkochovech totiž panují opravdu špatné podmínky, ke kterým svým životním stylem vegani nepřispívají, a tak se jim v noci líp spí. To už možná stojí za zvážení, nemyslíš?
Nemusíš hned měnit celý jídelníček. Co ale zkusit náš recept na lahodné veganské čokoládové muffiny? Zaručeně si pochutnáš a ani nepoznáš, že jsou bez kravského mléka, které hravě nahradíš ovesným nebo mandlovým. Nenajdeš v něm ani žádná vejce. Jsi zvědavá? Tak do toho! Určitě ti zachutnají.
pexels-castorly-stock-3650436.jpg
Recept na jednoduché kávovo-kakaové muffiny
Co potřebuješ: 1 a ½ polohrubé mouky, ¾ hrnku hnědého cukru, ¼ hrnku kakaa na pečení, 2 a ½ lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky instantní kávy, hrnek mandlového nebo jakéhokoliv jiného rostlinného mléka, půl hrnku oleje, 3 lžíce bílého rostlinného jogurtu, lžička vanilkového extraktu, půl hrnku na kousky nasekané čokolády, špetku soli
Jak na to?
- Troubu si předehřej na 190 °C a formu na muffiny vylož papírovými košíčky nebo klasicky vymaž tukem a vysypej, jak jsi zvyklá.
- Do mísy prosej mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva a sůl. Pak vmíchej i kávu.
- V jiné misce promíchej mléko, olej, jogurt a vanilkový extrakt.
- Směs z tekutých ingrediencí vmíchej do sypkých a nakonec ještě přisypej čokoládu.
- Každý košíček plň přibližně z tří čtvrtin jeho objemu.
- Pak už je můžeš dát do trouby, peč je 18–20 minut.
- Po upečení nech muffiny vychladnout na pečícím roštu.
Hotovo, můžeš tuhle veganskou dobrotu servírovat!