Tahle ostrá lahůdka pochází z kuchyně čínských přistěhovalců z Malajského souostroví. Pochutnat si na ni proto můžeš nejen v Malajsii a Singapuru, ale taky v Indonésii nebo jižním Thajsku.
Základem polévky, kterou jsme v redakci interně pojmenovali „anticovid“, jsou rýžové nudle s kuřetem, rybou nebo krevetami. Chybět nesmí ani voňavá skořice, kokosové mléko a pořádná dávka chilli papriček. Tak co? Troufneš si?
Na laksu budeš potřebovat:
- 2 menší cibule
- 3 stroužky česneku (Víš, že česnek chrání před rakovinou a posiluje imunitu?)
- 5 cm čerstvého zázvoru
- červenou kari pastu
- sezamovou tahini pastu
- kurkumu
- skořici
- sůl
- pepř
- citronovou trávu
- 5 tobolek kardamomu
- bobkový list
- kvalitní sójovou omáčku (např. tamari nebo shoyu)
- teriyaki omáčku
- šťávu z jednoho citronu
- limetku
- rajčatovou passatu
- třtinový cukr
- kokosové mléko
- 2 kuřecí prsa
- ananas (nebo ananasovou šťávu)
- bílý jogurt
- rýžové nudle
- olej (slunečnicový, konopný apod.)
- zeleninový nebo kuřecí vývar
- chilli papričky
- koriandr
- zelenou cibulku
- nadrcené arašídy
- vejce
- černé a bílé sezamové semínko
Postup přípravy pikantní polévky laksa:
- Připrav si vysokou nádobu a ponorný mixér. Cibuli s česnekem oloupej a nakrájej na menší kousky. Očištěný zázvor na kostičky. Z citronové trávy ukroj cibulku a nakrájej na malá kolečka. Vše nasyp do nádoby.
- Přidej zhruba dvě polévkové lžíce červené kari pasty, lžíci sezamové pasty tahini, přisypej zhruba čtvrt balíčku kurkumy a špetku pepře. Nezapomeň ani na lžičku mleté skořice, šťávu z citronu, zhruba dvě lžíce sójové omáčky a polévkovou lžíci omáčky teriyaki.
bigstock-traditional-malaysian-soup-ass-348343984.jpg
- Dle chuti přidej nakrájenou chilli papričku nebo její sušená semínka. Ponorným mixérem vše důkladně rozmixuj na hladkou pastu.
- Připrav si větší hrnec, ve kterém necháš rozehřát konopný nebo slunečnicový olej. Jakmile bude olej rozpálený, nasypej do něj na minutku nebo dvě kardamomové tobolky a bobkový list.
- Jakmile se koření rozvoní (nespal ho!), přidej k němu připravenou pastu a dvě lžíce třtinového cukru. Restuj zhruba tři minuty a zalij kuřecím nebo zeleninovým vývarem (případně kombinací obojího). Nech pomalu probublávat a vař maximálně 20 minut.
- Mezitím si rozpal troubu a připrav kuře. Kuřecí prsa omyj, očisti, posol a vcelku je nalož do kelímku kvalitního bílého jogurtu a na kostičky nakrájeného ananasu (případně ananasové šťávy). Ananas totiž obsahuje enzymy, které maso příjemně změkčí a to zůstane i po upečení krásně šťavnaté, plné chuti a hlavně nevysušené.
- Maso můžeš marinovat klidně přes noc, pokud už se ale polévky nemůžeš dočkat, klidně ho takhle vlož do trouby předehřáté na 140 stupňů Celsia. Občas na něj koukni a v pekáčku ho obrať, ať je krásně propečené ze všech stran.
- Před koncem vaření do polévky přidej dvě lžíce rajčatové passaty, plechovku kvalitního kokosového mléka a dochuť pepřem, lžičkou mleté skořice, případně cukrem nebo sójovou omáčkou.
- Než se kuře upeče, uvař si rýžové nudle (ideálně ty na pad thai). Přeceď je a rozděl do misky. V dalším rendlíku si uvař vajíčka na hniličku. Jakmile začne voda vařit, vajíčka opatrně s pomocí polévkové lžíce vlož do vody a vař přesně sedm minut.
- Kuře po cca hodině pečení přendej do rendlíku a ještě cca 20 minut vař v tekutině. Část tekutiny můžeš propasírovat přímo do polévky. Bude sladší a chutnější. Před podáváním z polévky vylov tobolky kardamomu a bobkové listy.
- Vajíčka oloupej a rozkroj na poloviny, lístky koriandru párkrát překroj a cibulku nakrájej na tenká kolečka. Arašídy podrť v mixéru. Kuře rozkrájej na plátky a vlož ho na nudle.
- Přilij ohřátou polévku a ozdob pořádnou porcí koriandru, zelené cibulky a arašídů. Na závěr posypej sezamovými semínky a připoj klínek limetky. Protože je polévka neskutečně vydatná, můžeš ji klidně servírovat jako hlavní chod.
Vyzkoušela jsi polévku laksa? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem, jak ti chutnala.