Květáková polévka dokáže mile překvapit. Zkus ji!

Bigstockphoto
|
10. 02. 2024
|
Miluješ husté polévky, které zasytí i pěkně prohřejí? Je na ně ten pravý čas, tak nastuduj recepty a se do toho dej. S tímhle receptem můžeš být za hvězdu!

Květák je bezva. Patří k těm nejzdravějším potravinám, které jsou u nás k dostání. Je bohatý na antioxidanty, vitamíny a minerály, karotenoidy, vlákninu a další důležité věci. Plyne z toho, že pravidelná konzumace květáku je vhodným způsobem, jak předcházet vzniku cukrovky, rakoviny, artritidy, zánětů střev nebo ulcerózní kolitidy.

Chrání taky před Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, mrtvicí a dalšími nepříjemnými obtížemi. Dál taky zlepšuje trávení a podporuje detoxikační proces v těle.

Tepelnou úpravou sice může květák do jisté míry ztrácet svůj přínos, i tak v něm ale důležité látky zůstávají. A květáková polévka? Ta může velmi příjemně překvapit svou chutí!

bigstock-cauliflower-cream-soup-on-a-ta-420451510.jpg

Květákovou polévku si můžeš okořenit podle chuti. Klidně experimentuj!
Bigstockphoto
Pokud miluješ husté zeleninové polévky, květáková tě nadchne!

Květáková polévka – recept, který si zamiluješ

Co potřebuješ: cibuli (oloupanou a nasekanou), 30 g másla, 500 g květáku, bramboru (oloupanou a nakrájenou na kostičky), bobkový list, trošku muškátového oříšku, litr silného horkého vývaru, 100 ml smetany na vaření nebo plnotučného mléka

Jak na to?

  • V hrnci nejdřív rozehřej máslo a osmahni na něm cibuli.
  • Pak přidej bramboru a po minutě i květák (rozebraný na růžičky), muškátový oříšek a bobkový list.
  • To všechno smíchej, přiklop pokličkou a vař asi 5 minut.
  • Po 5 minutách přilij vývar a vař 20 minut, dokud květák nezměkne.
  • Vyndej bobkový list.
  • Rozvařený květák s vývarem promixuj, stačí na to i tyčový mixér.
  • Pak dej rozmixovanou směs zpátky do hrnce, vmíchej od ní smetanu nebo mléko a znovu trochu přihřej.
  • Až dáš polévku do talířů, můžeš ji nazdobit namletým muškátovým oříškem nebo několika uvařenými růžičkami květáku. Nebo můžeš přidat krutony.

Náš tip: Stačí přidat míň vývaru a smetany a místo polévky můžeš mít květákovou kaši. Ta se hodí třeba jako low carb náhražka oblíbené bramborové kaše.

Máš ráda květákovou polévku? Napiš nám do diskuze pod článkem nějaký svůj fígl na její přípravu!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2

Související články