Kde se vůbec cizrna vzala? Patří k těm nejvýznamnějším luštěninám, které se stále pěstují. Stará je asi 7 000 let, kdy byla údajně vyšlechtěna v oblasti Turecka nebo Sýrie. Dneska se pěstuje hlavně ve Střední Asii a východním Středomoří, jim vyhrazené areály pro pěstování ale najdeme i v Maroku nebo na Kanárských ostrovech. Celkem známe víc než 40 druhů cizrny.
Cizrna je skvělá svým složením i nutričními hodnotami. Ve 100 g se skrývá energie 360 kcal (1 497 kJ), z toho 25 g tvoří bílkoviny, 50 % sacharidy, 5 % tuky a 12 % vláknina (průměrně, záleží na druhu).
Načerpat z ní můžeš spoustu vitamínu B6, který se pozitivně podepisuje na naší náladě, a B15, jenž působí jako antioxidant. Najdeme v ní i draslík podporující správnou srdeční činnost. Kromě toho je v ní zastoupen i mangan, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. A nechybí ani další vitamíny skupiny B, vitamín A, vitamín C a vitamín E.
A její konzumace má výhody i pro dietářky – díky bílkovinám a vláknině po ní nebudeš mít hned hlad, podpoříš svoje trávení a imunitu a ještě s ní můžeš efektivně snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
5 dobrot, které stojí za hřích
S cizrnou se fantazii meze nekladou. Vyzkoušej naše tipy nebo se jimi inspiruj k jiným výtvorům!
Pečená cizrna
Jestli jsi nenapravitelný mlsoun, určitě oceníš nějakou tu zdravější laskominu. Využij toho, že cizrna má jemně oříškový nádech a opeč si ji v oblíbeném koření.
Co potřebuješ: 400 g sterilované cizrny, ½ lžičky soli, ½ lžičky pepře, lžíci olivového oleje, koření podle chuti
bigstock-roasted-chickpeas-spiced-72155581.jpg
Jak na to?
- Rozpal troubu na 230 °C a připrav si pečicí papír na plech.
- V míse smíchej propláchnutou cizrnu se solí, s pepřem, vybraným kořením a olejem.
- Rozprostři cizrnu do jedné vrstvy na plechu a peč 15 minut.
- Potom cizrnu promíchej, aby se mohla opéct ze všech stran, a peč dalších 15 minut.
- Servíruj ji horkou nebo vlažnou.
Cizrnová polévka s kurkumou
Co potřebuješ: lžíci ghí, lžičku kmínu, lžičku koriandru, lžičku kurkumy, citrónovou šťávu, 4 stroužky česneku, 3 střední brambory, hrnek sterilované cizrny, velkou cibuli nakrájenou na kostičky, sůl a pepř, litr vody nebo zeleninového vývaru
Jak na to?
- Na ghí opeč kmín (celý), přidej cibuli a peč 5 minut.
- Potom přimíchej česnek, koriandr a kurkumu, opeč je a pak přidej cizrnu.
- Lehce ji opeč a přilij vývar nebo vodu, přidej sůl a pepř a vař zhruba hodinu.
- Pak k cizrně vmíchej ještě brambory (před tím si je nakrájej na kostičky) a vař asi půl hodiny. Je potřeba, aby byla cizrna měkká.
- Pak polévku rozmixuj tyčovým mixérem a před servírováním každou porci lehce zakápni citrónovou šťávou.
Cizrna s kuřecím masem
Co potřebuješ: 300 g sterilované nebo vařené cizrny, plátek kuřecího masa, 2 stroužky česneku, cibuli, 150 ml drcených rajčat, olej, pepř, sůl, špetku cukru, parmazán, bazalku nebo oregano a petrželku
Jak na to?
- Na oleji si nech zesklovatět cibuli, přidej nakrájené kuřecí maso, pepř a sůl.
- Maso nech orestovat a pak přidej cizrnu, drcená rajčata a trošku cukru.
- Směs nech dusit 10 minut a pak přimíchej najemno nastrouhaný česnek.
- Nech směs ještě 5 minut dojít, vmíchej bylinky a servíruj dobrotu posypanou parmazánem.
Lahodný domácí hummus
Nezní to kdovíjak lákavě, ale když se hummus dobře udělá, je vynikající!
Co potřebuješ: 500 g vařené a usušené cizrny, 2 lžíce bílé pasti tahini, 70 ml vody, 120 ml olivového oleje, hrst piniových oříšků, pepř a sůl, lžičku mletého kmínu, 2 stroužky česneku, 60 ml citrónové šťávy, lžičku papriky
bigstock-natural-diy-homemade-healthy-h-128275106.jpg
Jak na to?
- Nejdřív si připrav cizrnu. Namoč ji přes noc, vař ji v osolené vodě asi hodinu.
- Pak můžeš začít. Cizrnu, všechny tekuté ingredience (oleje jen 100 ml), papriku, kmín a tahini rozmixuj.
- Vzniklou jemnou pomazánku dej do misky, zalij ji zbytkem oleje a posyp ji piniovými oříšky.
- Servíruj s oblíbeným pečivem, klidně si ji ale dej i samotnou. Je výživná!
Teplý květákový salát s cizrnou
Tenhle recept je chuťově dokonalý, takže pokud máš ráda cizrnu i květák, pojď do něj!
Co potřebuješ: menší květák, 2 mrkve, 200 g vařené nebo sterilované cizrny, sůl, pepř, 4 plátky slaniny, lžíci oleje; na zálivku pak ještě lžíci citrónové šťávy, lžičku medu a ½ lžíce oleje
Jak na to?
- Květák očisti, rozeber ho na růžičky a vař ho do poloměkka.
- Oloupej si mrkve, nakrájej je kostičky a slaninu rozkrájej na nudličky.
- Na plech si připrav pečicí papír, rozlož na něj květák, mrkev, cizrnu a slaninu.
- Všechno osol, opepři a zakápni olejem. Peč v troubě na 200 °C po dobu 10-15 minut.
- Připrav si zálivku, upečení květák s cizrnou zakápni a servíruj teplé!
Máš nějaký svůj oblíbený recept, v němž hraje hlavní roli cizrna?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autor článku: redakce