TOP 10: Nejlepší exotické ovoce, které během zimy musíš ochutnat. A naše hodnocení!

Shutterstock
|
31. 12. 2023
|
Máš chuť si zaexperimentovat a ochutnat něco exotického? Mezi ovoci se nachází hned několik druhů, které tě překvapí svou chutí, tvarem i možným využitím. My ti představíme deset nejzajímavějších.

Sladký jackfruit prostě nezklame

Prvním exotickým ovocem do sbírky je slaďoučký jackfruit (nebo taky žakie). Tohle masivní ovoce je skvělým zdrojem mnoha vitamínů, třeba vitamínu A, vitamínu C, skupiny B, a minerálů, jako je vápník, železo, hořčík, zinek (a mohly bychom pokračovat).

Jiným názvem ovoce chlebovníku různolistého pochází z Indie, ale pěstuje se i v Severní a Jižní Americe, Asii a Africe. Zralé plody mají žlutohnědou barvu a jsou překvapivě těžké. Mohou vážit až 25 kilogramů!

Ve skutečnosti je to největší jedlé ovoce na světě (Ranasinghe et al., 2019). Slupka jackfruitu je tvrdá a má na sobě trny, tak pozor při porcování. Uvnitř najdeš sladkou dužinu, která konzistencí připomíná maso, ale chutí nijak zvlášť nepřekvapí, ale pohladí. Dala by se přirovnat ke kombinaci banánů, manga a ananasu.

shutterstock_2133637161.jpg

Sušené kousky ovoce se hodí do jogurtu nebo ovesné kaše.
Shutterstock
Tohle ovoce je hodně lahodné. Už jsi ho někdy ochutnala?

A jak si tohle netradiční exotické ovoce nejlíp připravit? Na svačinu si můžeš dát sladkou čerstvou dužinu (zralé ovoce poznáš podle tupého dutého zvuku po poklepání), ze které se dělají i džusy, džemy, bonbóny, nebo dokonce dětská výživa.

Do koláčů nebo do ovesné kaše se hodí sušené plody a někdo si pochutnává i na samotných semenech čerstvého jackfruitu. Tvé fantazii v tomhle ohledu nikdo meze klást nebude. Jackfruit může v každém případě pyšně reprezentovat kategorii lahodného exotického ovoce.

Naše hodnocení: 8,5 z 10 bodů

Hadí ovoce alias salak

Na první pohled by někomu mohl svou barvou a tvarem připomínat kaštany nebo fíky, ve skutečnosti ale chutná jako ananas, jablka a jahody. Exotické ovoce jménem salak je v našich končinách poměrně neznámé. Pochází z Indonésie a roste nejčastěji v Thajsku, Malajsii a na Bali, a to na palmách až v šestimetrové výšce.

Stejně jako jackfruit, i salak obsahuje celou řadu vitamínů a látek, za které ti tělo poděkuje. Svůj druhý název hadí ovoce získal díky tvrdé kůži podobné skořápce a pevným šupinám. Když se dostaneš pod slupku, narazíš na žlutobílou, měkkou, nakyslou až sladkou dužinu, ve které se nacházejí tři semena. Ta ale nejsou jedlá!

shutterstock_1676949772.jpg

Sezóna exotického ovoce je tady. Které je tvé nejoblíbenější?
Shutterstock
Salak, salaka nebo hadí ovoce. Je to jedno a to samé... A možná ti to zachutná!

Zároveň si dej pozor, aby byl salak zralý, a dužina tedy křupavá a nasládlá. U nezralého salaku tě zarazí nepříjemná kyselá chuť.

Salak se nejčastěji konzumuje čerstvý, můžeš ho ale taky zavařit do marmelád, džemů nebo kompotů. Z některých se dokonce vyrábí sirupy a víno.

Naše hodnocení: 7 z 10 bodů

Lososový zázrak jménem papája

Exotickým ovocem, které určitě stojí za vyzkoušení, je papája. Kromě toho, že má lahodnou chuť, je jedním z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Kromě vitamínů a vápníku v něm najdeš trávicí enzym papain, který podporuje dobré zažívání. Pochází z jižního Mexika a Guatemaly, ale pěstuje se taky v jižní Africe nebo na Havaji. Její plody by ti tvarem i barvou slupky mohly připomínat hrušku. Pod ní najdeš sladkou oranžovou dužinu, která chutná jako kombinace ananasu a melounu s medovým nádechem, s černými semínky.

shutterstock_1912456486.jpg

Z papáji si připravíš třeba báječnou salsu.
Shutterstock
Papája skvěle chutná s masem a rybami. Zkus to!

Právě ty bys měla odstranit, mají totiž ostrou kořeněnou chuť. Dužinu je pak nejlepší nakrájet na kousky a podávat samotnou nebo s kapkou citrónu či limetky. Někteří ji mají rádi v salátu nebo s jemným masem, třeba rybou nebo drůbežím. Můžeš si k němu třeba připravit lahodnou salsu z papáji, manga, červené papriky, avokáda, sladké cibule, koriandru a balzamikového octa.

Naše hodnocení: 8,5 z 10 bodů

Mangostan alias medicínský zázrak

Tohle tropické ovoce znají velmi dobře v jihovýchodní Asii, kde se stovky let používá k léčbě průjmů, zánětů a taky k hojení ran (Jiménez-Escrig et al., 2001). Kromě toho mangostan v Asii díky lahodné chuti považují za „královnu“ ovoce (jeho latinský název je totiž v ženském rodě).

Obdivované exotické ovoce v sobě má vysoký obsah vlákniny a antioxidantů. Zralé fialové plody skrývají šťavnatou bílou dužinu, která chutná mírně sladkokysele. Připomíná kombinaci ananasu, grapefruitu, broskve a hroznového vína.

shutterstock_1724847682.jpg

Stroužky podobné česneku pohladí tvé chuťové buňky.
Shutterstock
Mangostan nás hodně zaujal. Přečti si samostatný článek, který jsme mu věnovaly.

Mangostan můžeš konzumovat syrový, ale snaž se ho nekrájet nožem. Radši odřízni jen špičku plodu a exotické ovoce oloupej. Získáš stroužky podobné česneku, které si můžeš dát k svačině jen tak, nebo ho přidej do sladkých receptů. Mangostan nás dostal svým unikátním vzhledem a zajímavou chutí.

Naše hodnocení: 9 z 10 bodů

Vitamínová bomba guava

Guava (nebo taky kvajáva) se může na první pohled jevit obyčejně, jako malá zelená hruška nebo přezrálé bobule. Ve skutečnosti je tohle hladké, lesklé a měkké exotické ovoce vitamínovou bombou. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, ale pěstují ho i v Indii nebo jižní Africe. Po rozkrojení narazíš na bílou, žlutou nebo růžovou dužinu se semínky. Chutná sladce, a přitom jemně citrónově.

Po vzoru citrusů obsahuje velké množství vitamínu C, dokonce až 5x víc než opěvovaný citrón nebo pomeranč. Má taky silné antioxidační účinky a posiluje imunitu, což se v zimě hodí.

shutterstock_1730761633.jpg

Guava tě dostane svým vzhledem i chutí.
Shutterstock
Guave (nebo taky guava) je vynikající a nabízí spoustu vitamínu C.

Plody se nejčastěji jedí syrové. Plod stačí omýt, překrojit a vydlabat lžičkou nebo si dužinu nakrájet do jogurtu. Z kyselejších plodů pak můžeš udělat džemy, marmelády nebo zavařeniny.

Guava se kromě toho často používá na výrobu přírodních sirupů, a dokonce jako základ punče nebo zmrzliny. Tohle ovoce nás zaujalo svým širokým využití a velkým množstvím vitamínů.

Naše hodnocení: 9 z 10 bodů

Karambola: žlutá hvězda s netradičním využitím

Vsadíme se, že tohle exotické ovoce tě v obchodě zaujme hlavně svým tvarem. Trefně se mu říká starfruit (v překladu hvězdné ovoce), na příčném řezu totiž opravdu připomíná malou žlutou hvězdu.

Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, například v jihovýchodní Asii, a obsahuje antioxidanty, vitamíny a třeba i hořčík, fosfor a železo. Dužina tě možná překvapí svou křehkostí, křupavostí a šťavnatostí. Chutná sladce až jemně kysele a vzdáleně připomíná citrusy a jablko.

shutterstock_218791378.jpg

Karambolu prostě nepřehlédneš!
Shutterstock
Karambola nás zaujala tvarem, ale chutí moc ne. A co tebe?

Karambola se nejčastěji jí i se slupkou. Připravit si z ní můžeš i džus, salát nebo nálev. A máme pro tebe ještě jedno netradiční využití. Údajně pomáhá při odstraňování rzi, takže s ním můžeš zkusit taky vyčistit nádobí (Lakmal et al., 2021).

Ale pozor, karambolu bys neměla jíst při chronickém onemocnění ledvin, při dehydrataci a taky nalačno. V takových situacích se může stát toxickou. Karambola nás v redakci zaujala jen tvarem, chutí příliš ne.

Naše hodnocení: 7,5 z 10 bodů

Opuncie: trnitá exotika

Mezi exotické ovoce, které si zaslouží tvoji pozornost, patří i jeden z plodů kaktusu. Opuncii se někdy říká kaktusový fík a pochází z Jižní Ameriky. Pěstují ji ale i v Austrálii, jižní Africe a Středomoří. Opuncii poznáš podle její žluté, oranžové nebo červenofialové slupky, která je pokryta černými výrůstky s trny. Na ty si dávej pozor, velmi lehce se zapíchnou do pokožky, ale taky rtů, jazyka nebo sliznice krku.

Když kaktusové ovoce rozkrojíš, uvidíš žlutou nebo růžovou dužinu s černými semínky. Chuťově připomíná šťavnaté fíky nebo hrušku. Opuncie je taky na zimu jako dělaná, obsahuje vitamíny posilující imunitu, a navíc je bohatá na vlákninu a rostlinný sliz, který chrání sliznici žaludku. Její konzumací lidi předchází infarktu a mozkové mrtvici.

shutterstock_492395998.jpg

Opuncie se přidává například do čajů.
Shutterstock
S opuncií se dost těžko manipuluje, což nás trošku odrazuje. Tobě se to ale třeba nestane.

Opuncie se po důkladném odstranění trnů (což můžeš udělat třeba drsnou stranou kuchyňské houbičky) konzumuje syrová i tepelně upravená. Připravují se z ní jak nápoje a džemy, tak tekuté sladilo.

Ty si z ní doma můžeš připravit třeba lahodný krém, a to z její šťávy, bílého vína a vyšlehaných žloutků s cukrem a šlehačkou. Semena se pak používají na výrobu oleje. Trošku nás odrazuje nesnadná manipulace a příprava.

Naše hodnocení: 7 z 10 bodů.

Rambutan: chlupaté exotické ovoce

Chceš zkusit liči s výraznější, sladkokyselou chutí? Pak je pro tebe rambutan to pravé. Oblíbené exotické ovoce pochází z Malajsie, ale pěstuje se i jinde v Austrálii, Indii, Vietnamu a Kongu. V obchodě bys ho téměř spolehlivě nepřehlédla, má červenou slupku pokrytou měkkými ostny. Pod ní se skrývá šťavnatá žlutobílá dužina, která chutná sladce nebo mírně kysele a v úplném středu je hnědé semeno.

shutterstock_1932936578.jpg

Rambutan vypadá na naše poměry naprosto exoticky. Co myslíš?
Shutterstock
Rambutan vám vážně zachutnal a vřele ho doporučujeme!

Konzumuje se nejčastěji dužina samotná, je tedy třeba odstranit semeno uprostřed, které se zasyrova nesmí jíst. Podobně jako ostatní ovoce se taky často přidává do dezertů, džemů, želé a někdy taky do sorbetů.

V Malajsii se sušená kůra ovoce díky bioaktivním látkám běžně používala v tradiční medicíně k léčbě horečky, úplavice, bolesti žaludku a kožních onemocnění. Rambutan nám v redakci fakt chutnal!

Naše hodnocení: 9 z 10 bodů

Nevšední pitahaya alias dračí ovoce

Dračí ovoce je podle nás jedno z vůbec nejhezčích a nejzajímavějších exotických druhů ovoce, které dokážeš v supermarketech nebo na vietnamských tržnicích najít. Původem je ze Střední a Jižní Ameriky. Slupka oválného plodu bývá sytě růžová až červená s výrůstky. Uvnitř se nachází šťavnatá bílá nebo fialová dužina s černými semínky. Chutná sladce, někdy až jemně kysele. A nejenže dužina dračího ovoce skvěle chutná, ale obsahuje taky spoustu vitamínu C, vápníku a fosforu.

Pitahaya se stejně jako ostatní exotické ovoce nejčastěji požívá v syrovém stavu, přičemž dužinu můžeš vydlabat lžičkou, podobně jako kiwi. Dá se taky rozkrájet jako meloun a dužinu pak můžeš vykousat.

shutterstock_2103798542.jpg

Dračí ovoce můžeš vydlabat lžičkou nebo vykousat.
Shutterstock
Dračí ovoce je chutné. My se na něj hlavně dlouho nemohly vynadívat!

Skvěle ti bude chutnat i s citrónovou šťávou nebo limetkou. Dalším tipem je ovocný salát s hojným zastoupením dračího ovoce nebo jiný sladký recept. Netradiční vzhled a příjemná chuť nás tady vážně okouzlila.

Naše hodnocení: 8,5 z 10 bodů

Durian: nejsmradlavější král mezi ovoci

A na závěr to nejlepší, nebo možná lépe řečeno to nejsmradlavější. Durian je exotické ovoce, které musíš ochutnat, byť jen ze zvědavosti. Pochází z jihovýchodní Asie, kde se mu dokonce přezdívá král ovoce. U nás je ale spíš známý svým charakteristickým zápachem připomínající zkaženou cibuli. Pod zelenou slupkou se přitom skrývá měkká a šťavnatá nažloutlá dužina. Chutná sladce a jemně kořenitě.

shutterstock_1137391934.jpg

My už si durian asi nedáme, ale zkušenost to byla zajímavá.
Shutterstock
Když k tomuhle ovoci nebudeš čichat, třeba ti zachutná!

Durian se nejčastěji jí jen syrový, ale vyzkoušet ho můžeš i se solí, octem nebo cibulí. Zajímavostí je, že se pro svou jemně štiplavou chuť používá k dochucení kořeněných jídel. Nás ale jeho chuť neoslovila.

Naše hodnocení: 7,5 z 10 bodů

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • Jiménez-Escrig, A., Rincón, M., Pulido, R., & Saura-Calixto, F. (2001). Guava fruit (Psidium guajava L.) as a new source of antioxidant dietary fiber. Journal of Agricultural and Food Chemistry49(11), 5489–5493. doi.org/10.1021/jf010147p
  • Lakmal, K., Yasawardene, P., Jayarajah, U., & Seneviratne, S. L. (2021). Nutritional and medicinal properties of Star fruit ( Averrhoa carambola ): A review. Food Science & Nutrition9(3), 1810–1823. doi.org/10.1002/fsn3.2135
  • Ranasinghe, R. A. S. N., Maduwanthi, S. D. T., & Marapana, R. A. U. J. (2019). Nutritional and Health Benefits of Jackfruit (Artocarpus heterophyllus Lam.): A Review. International Journal of Food Science2019. doi.org/10.1155/2019/4327183
  • kupi.cz/magazin/clanek/5695-mangostan-jedno-z-nejchutnejsich-a-nejsladsich-ovoci-sveta-je-dostupne-i-v-cesku
  • labuznik.cz/ingredience/guava/
  • labuznik.cz/ingredience/pitahaya/
  • upcycling.cz/exoticky-jackfruit-vlastnosti-a-pouziti/
  • prima-receptar.cz/salak-hadi-ovoce/
  • spektrumzdravi.cz/dobry-kontakt/znate-salak-lahodne-ovoce-ktere-si-poradi-s-cukrovkou-a-dokonale-bystri-pamet
  • spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/maracuja-rambutan-pitahaya-a-dalsi-mene-zname-druhy-exotickeho-ovoce-ktere-stoji-za-to-vyzkouset
  • gastrofresh.cz/papaja-a-jeji-vyuziti-v-kuchyni-vite-jak-ji-konzumovat/
  • titbit.cz/clanky/opuncie-neboli-kaktusovy-fik/
Související články