Italská gastronomie dala světu poctivé a skvělé těstoviny, fantastickou pizzu na mnoho způsobů, vynikající kávu… A taky salát Caprese, v němž se snoubí chuť slaďoučkých rajčat s neutrální hutnou mozzarellou, olivovým olejem a lehkou bazalkou. Jednoduše geniální kombinace červené, bílé a zelené, která nápadně připomíná italskou vlajku.
Osvěžení pro léto jako dělané
Salát Caprese je báječnou kombinací zeleniny, v nichž najdeš nějaký ten sacharid, a bílkovin i tuků. Právě tuky a sacharidy dodají energii, bílkoviny na delší dobu zasytí a bazalka s olivovým olejem tomu dodá padesát odstínů blaha. V bříšku pak budeš mít jako v pokojíčku, za to ručíme.
Salát Caprese poprvé spatřil světlo světa na italském ostrově Capri a podle jedné z legend ho „vymyslel“ zedník, v němž se během poválečného období probudil patriot. Aby si svou zemi pěkně připomněl, naplnil si své panini právě rajčaty, mozzarellou a bazalkou.
Taky se ale říká, že salát vznikl díky futuristickému básníkovi Filippu Marinettimu, kterému se večeře servírovaná v luxusním hotelu Quisisana zdála příliš těžká, a tak tu prosadil tuhle báječnou kombinaci.
shutterstock_1700481532.jpg
Salát Caprese: jednoduchý recept na velkou dobrotu
Za salát Caprese by tě pochválil nejeden výživový poradce. Ten by ovšem souhlasil spíš s nízkotučnou mozzarellou (na rozdíl od jiných výrobků), protože tradiční mozzarella je opravdu dost tučná. Italové by na to ale šli pěkně tučně a původní recept navíc hovoří konkrétně o mozzarelle di bufala, tedy té z buvolího mléka.
Co potřebuješ: mozzarellu, 2 rajčata, extra panenský olivový olej, nasekané lístky bazalky, špetku soli a trošku čerstvě namletého pepře
Jak na to?
- Mozzarellu nech okapat.
- Rajčata pečlivě omyj, osuš a nakrájej na plátky.
- Kousky rajčat pak rozlož po talíři, mozzarellu nakrájej na stejné velké kusy a vyskládej ji mezi plátky rajčat.
- Obojí dozdob bazalkou, pak všechno dochuť solí a pepřem a zakápni olivovým olejem.
Salát můžeš servírovat samotný, ale vynikající je i s rozpečenou bagetkou. Dobrou chuť!
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3
Autor článku: redakce