Úchvatně křehké kuličky z odpalovaného těsta byly předchůdcem našeho větrníku. Zároveň na sebe ale berou celou řadu podob a můžou vytvořit i nádherný dort, takže by byla škoda u dobrého, ale obyčejného minivětrníku zůstat.
Profiterole je typická jednak náplní, kterou tvoří jemný žloutkový krém (různých příchutí), šlehačka nebo zmrzlina, jednak polevou – nejčastěji tou čokoládovou nebo karamelovou. Bez ní je to sice taky lahůdka, nicméně s polevou už jde o naprosto skvostnou souhru chutí, které jen stěží odoláš.
K absolutnímu blahu pak chybí už jen posypání moučkovým cukrem nebo drcenými oříšky a uvnitř kousek ovoce.
Ačkoli jde o dobrotu z Francie, říká se, že první dezert z odpalovaného těsta stvořil italský cukrář (na dvoře Jindřicha II.) v 16. století. Profiterole zbožňují lidi dodneška, takže tenhle skvost můžeš ochutnat nejen ve zmíněných zemích, ale seženeš ho občas i někde u nás. A taky si ho můžeš připravit maximálně poctivě doma.
shutterstock_1744378016.jpg
Profiterole: recept na novou oblíbenou mlsku
Z variant, které při přípravě téhle lahůdky přicházejí v úvahu, jsme vybraly tu se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou.
Co potřebuješ: na těsto 160 g polohrubé mouky, 200 ml mléka, 3 vejce, 70 g másla a špetku soli; na žloutkový krém 380 ml mléka, 4 žloutky, 90 g cukru krupice, lžíci hladké mouky, lžíci kukuřičného škrobu a vanilkový cukr; na polevu pak ještě 100 g hořké čokolády (70 %) a 100 ml 33% smetany
Jak na to?
- Připrav si krém – vyšlehej společně žloutky s cukrem do krémové konzistence. Přisypej škrob a mouku a dobře promíchej.
- Mléko v kastrůlku přiveď k varu a pak odstav z plamene. Chvilku počkej a třetinu mléka pak pomalu a opatrně vmíchej do připraveného krému. Potom přimíchej i zbytek mléka a všechnu směs dej zase na plamen, asi na minutu, dokud nezhoustne.
- Potom krém odstav a nech ho vychladnout. Aby ti neosychal, polož přímo na něj potravinářskou fólii.
- Rozpal troubu na 190 °C.
- V rendlíku si připrav těsto – rozehřej máslo s mlékem a špetkou soli. Tuhle směs přiveď k varu, přisyp mouku a pořádně všechno promíchej.
- Těsto se ti bude zpočátku lepit na stěny. Hněť ho vařečkou zhruba 3 minuty nebo dokud se lepit nepřestane.
- Potom těsto odstav a nech ho vychladnout asi na 40 °C.
- Jakmile se tak stane, vmíchej všechna vejce určená na těsto. Jedno po druhém, vždycky až tehdy, když se předchozí vejce vstřebá.
- Pak si těsto dej do cukrářského pytlíku se širší kulatou špičkou. Vytlačuj ho na plech s pečicím papírem, aby vznikaly kulaté kopečky těsta vysoké asi 3 centimetry.
- Dbej na mezery mezi jednotlivými kopečky – měly by mít místo kolem sebe aspoň 3 centimetry.
- Pak dej těsto péct do trouby na 25–30 minut, dokud nevyskočí a jeho povrch nezezlátne.
- Jakmile jsou profiterolky upečené, nech je vychladnout. Pak je můžeš buď rozkrojit a naplnit, nebo do nich jen udělat drobný otvor a plnit je jím pomocí cukrářského pytlíku.
- Připrav si polevu – nasekanou čokoládu rozpusť se smetanou a naplněné profiterolky polij.
Větrníček naslano? Perfektní!
Profiterolky jsou labužnickou záležitostí nejen se sladkou náplní, ale i s tou slanou. Může jít o kombinace:
- šunky, sýra a tymiánu
- kuřecího masa a celeru
- lososa, křenu a smetanové pomazánky
- tvarohu, pesta a černých oliv
- mozzarelly, rajčat a bazalky (takový netradiční salát Caprese)
- avokáda a limetkové šťávy
- hub a smetany
- kozího sýra, medu a vlašských ořechů
- humusu a kousků grilované zeleniny
shutterstock_2068568708.jpg
Profiterole se vyznačuje univerzálním těstem, s náplní proto můžeš experimentovat do aleluja. Připravíš tak klidně netradiční pohoštění, které u nás obvykle nikdo příliš neočekává.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- cs.wikipedia.org/wiki/Profiterole
- magazin.travelportal.cz/2015/04/28/francouzsky-dezert-profiterole/
- jentaksiupect.cz/profiteroles-plnene-creme-mousseline/
- skylink.cz/canalplus-domo/recepty/313cs-profiterolky-se-zloutkovym-kremem-a-cokoladovou-polevou