Přírodní všelék a zázrak indické medicíny. Ashwagandha tě nadchne

Shutterstock
|
23. 06. 2024
|
Ashwagandha je přírodní zázrak. Jak jinak by se dala popsat rostlinka, která ti pomůže snad se vším od zlepšení spánku přes boj se stresem až po léčbu neplodnosti?

Pokud by se ti, stejně jako nám, nad jejím jménem zamotával jazyk, máme dobrou zprávu. Je známá taky jako Vitánie snodárná nebo zimní třešeň a indický ženšen, což je o poznání lepší.

Pro své účinky je jednou z nejdůležitějších rostlin tradiční indické medicíny. Lidi ji v rámci ajurvédy po tisíce let používali jako blahodárné tonikum. V moderní době existuje prášek z rostliny, tabletky, nebo dokonce ochucené gumové bonbóny.

Mezi účinné látky, které obsauje, patří vitanolidy s antibakteriálními a protizánětlivými účinky, alkaloidy, které stimulují nervový systém, nebo saponiny.

Vitánie snodárná se bere jako adaptogen, který tvé tělo vyzbrojí proti stresovým situacím, ať už jsou to zranění, psychické strasti, nebo tělesná únava. Ale nejsou to jen tak ledajaké báchorky předávané po generace. Její pozitivní působení potvrdilo přes 200 studií. A to už je co říct.  

Odkud pochází a proč je tak oblíbená?

Vitánie snodárná má svůj původ v jižní části Asie. V současnosti se tomuhle stálezelenému keři daří hlavně v Pákistánu, Indii a na Srí Lance. Zmínky o ní spadají do období před 4 000 let, ale spousta lidí o ní víc poměrně krátce. Západní svět si ji zamiloval pro její všestrannost, ale pozor – na každého může působit jinak!

Bez zajímavosti není to, že i dneska je ashwagandha součástí některých hinduistických rituálů, hlavně těch, které se zaměřují na omlazení těla i ducha (například rasajána), případně očistných kůr (klystýrů).

Od spánku až k výkonnosti

A co ti vlastně ashwagandha může nabídnout? Bojuje se stresem a s úzkostmi, zlepšuje paměť, schopnost učení a mozkových funkcí, snižuje cholesterol, podporuje libido a léčí neplodnost, podporuje spánek a má vliv na fyzickou výkonnost. Takže ti pomůže nejen v posteli, ale i se stresem z hovoru s tou nepříjemnou kolegyní a rovnou i s dobrým spánkem.

V jedné studii se ukázalo, že participanti užívající ashwagandhu rychleji usnuli, efektivně strávili čas v posteli spaním a dlouho kvalitně spali (Deshpande et al., 2020).

Když si pak půjdeš zacvičit do posilovny, vydržíš déle a zvedneš víc. Aspoň to bylo zjištěno v některých studiích. Příkladem je studie autorů Wankhede et al. (2015) která ukázala, že muži, kteří si brali 300 miligramů extraktu z kořene zimní třešně po dobu 8 týdnů, měli posléze větší sílu a víc svalů.

Kdy a jak brát ashwagandhu?

To záleží na tom, co od ní očekáváš. Jestli chceš, aby ti pomohla s koncentrací, sáhni po ní ráno. Pokud potřebuješ urychlit usínání a navození stavu relaxace, dej si ji večer. Pochopitelně ji můžeš brát ráno i večer.

Důležité je dbát i na správné dávkování. Bezpečné denní množství je do 1 000 mg, nejběžnější dávka se ale pohybuje kolem 600 mg, ta už by měla být rozdělená na dvě poloviny – na ráno a večer. Klidně jí můžeš brát i míň, pokud budeš i tak pozorovat účinky.

Možné nežádoucí účinky

Abychom ale zimní třešeň jen nechválily, je nutné říct i pár slov o možných nežádoucích účincích. Může ti z ní být špatně od žaludku, nevolno nebo se může dostavit průjem a zácpa. Kromě toho mělo několik lidí při jejím užívání problémy s játry a štítnou žlázou.

Taky je zajímavé, že ač lidi ashwagandhu snášeli dobře po dobu 3 měsíců, důkazy o tom, že by bylo v pohodě ji užívat i dlouhodoběji, chybí. Na druhou stranu některé zdroje uvádějí, že ashwagandha začne naplno působit až po 2 měsících užívání…

Indický ženšen se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, u kterých může způsobit spontánní potrat. O užívání ashwagandhy se poraď s lékařem i v případě, kdy užíváš jiné léky zaměřené na centrální nervový systém, jako jsou léky na spaní nebo antidepresiva. Ačkoli se totiž někdy prodejci „pyšní“ tím, že tahle rostlinka dokáže ulevit od depresivních stavů, může tomu být právě naopak.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • Deshpande, A., Irani, N., Balkrishnan, R., & Benny, I. R. (2020). A randomized, double blind, placebo controlled study to evaluate the effects of ashwagandha (Withania somnifera) extract on sleep quality in healthy adults. Sleep Medicine, 72. doi.org/10.1016/j.sleep.2020.03.012
  • Wankhede, S., Langade, D., Joshi, K., Sinha, S. R., & Bhattacharyya, S. (2015). Examining the effect of Withania somnifera supplementation on muscle strength and recovery: a randomized controlled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 43. doi.org/10.1186/s12970-015-0104-9
  • ods.od.nih.gov/factsheets/Ashwagandha-HealthProfessional/#en12
  • dafit.cz/ashwagandha-indicky-zensen-pro-maximalni-vykon/
  • goodie.cz/a/starodavna-ashwagandha-historie-ucinky-uzivani
  • gaea.cz/ashwagandha-davkovani
  • everest-ayurveda.cz/blog/rasajana-omlazeni-tela-mysli-podle-ajurvedy-2585
Související články