Overthinking: když nad vším přemýšlíš až moc a nic dobrého to nepřináší

Shutterstock
|
28. 10. 2023
|
Tvoje hlava vyprodukuje během dne stovky myšlenek a katastrofických scénářů. Zmítáš se někde mezi analýzou minulosti a obavou z budoucnosti. Jenže ouha, uniká ti přítomnost, na kterou už zkrátka nemáš energii. Je ti to povědomé?

Fenomén overthinking označuje přehnané přemýšlení nad problémy, ale i běžnými věcmi. Anglické pojmenování je skládankou dvou slov, které znamenají přílišnost a přemýšlení. Overthinker je označení pro člověka, který detailně analyzuje minulost a opakovaně dumá nad tím, co by se stalo, kdyby se rozhodl jinak.  Jako by to nestačilo, navíc vytváří i hrůzostrašné scénáře a smýšlí takhle nejen o minulosti, ale i o budoucnosti.

Možná si říkáš, že na přemýšlení přece není nic špatného. Jenže to není tak jednoduché. Nadměrné přemýšlení, dumání nad věcmi, které se ještě ani nestaly, věčná autoanalýza toho, co jsi měla říct místo toho, co jsi skutečně řekla, trápení se tím, co by se stalo, kdyby… a podobné myšlenkové pochody jsou ti spíš ke škodě než k užitku.

Přemýšlet o problémech nestačí!

Podle psychologů si lidi mnohdy pletou nadměrné uvažování s řešením problémů. Řeči o problémech vedou zase k problémům. Jinými slovy – neustálým omíláním se problém nevyřeší, jen se ve svých myšlenkách zacyklíš. Oproti tomu přemýšlení o řešení problémů vede k produktivní změně.

Z deníčku overthinkerky

Na večírek se svým miláčkem si jdeš koupit nové šatičky. Těšíš se celý týden jako malá holka!  Ve zkušební kabince na tebe v zrcadle kouká sexy kočka v překrásně střižených obtažených červených šatech. Nikdy ses necítila atraktivněji. „Wow, to jsou přesně ony, ty beru. Bez těch neodejdu!

Jenže kde se vzala, tu se vzala, napadla tě spirála negativních myšlenek. „Co když je to moc? Neměla bych si koupit střídmější? I když Michalovi se přece líbí, když nosím rajcovnější střihy. Nemá rád nudu. No ale jednou vlastně říkal, že ho přitahují spíš cudné holky. Nemám zkusit radši ty šedé s tím roláčkem? Image á la bankovní úřednice. Ne ne, vezmu určitě ty červené, v těch se cítím fakt dobře!  Jenže co když se můj outfit bude líbit Michalovi, ale jeho kamarádi řeknou, že vypadám jako holka z vykřičeného domu? To by mě pak Michal vůbec nechtěl. Přece kdo by chtěl lacinou holku?! Rozchod. Zůstanu sama. Už mě nikdo nebude chtít. Táta měl fakt pravdu! Zůstanu na ocet. Jsem úplně nemožná…“

shutterstock_2290104659.jpg

Přílišného přemýšlení se můžeš zbavit třeba pomocí mindfulness.
Shutterstock
Přemýšlet nad tím, co by kdyby, nikdy nikam nevede. Jen to člověka vyčerpává.

Jak poznat, že přemýšlíš přespříliš?

Hlavním rysem overthinkingu je nulová produktivita myšlenek.  Myšlenka nenabízí nic nového, nemá řešení čili není konstruktivní. Dalším výrazným rysem nadbytečných myšlenek je jejich vtíravé opakování. I přesto, že se snažíš myšlenky rozptýlit, vracejí se. Přepadnou tě a ženou tě přesně tam, kde být nechceš. K přemítání nad starostmi, které už si promyslela snad stokrát. Jenže bez výsledku. Lépe řečeno, jediným výsledkem je, že se cítíš vyždímaná jako citrón.

Jaký to na tebe má dopad?

Jde o nesmírně energeticky náročný proces, který provází únava, poruchy spánku (zvlášť když tě myšlenky obtěžují v noci). Může to skončit vyčerpáním i problémy s duševním zdravím. Dlouhodobé nadměrné přemýšlení způsobuje chronický stres, který může vést k trávicím obtížím, bolestem hlavy, ke kardiovaskulárním problémům, snížení funkce štítné žlázy a k celkové duševní nepohodě.

Jak z kola ven?

Prvním a zcela zásadním krokem je sebemonitoring. Díky pozorování sebe samé si všimneš, že zase přemýšlíš přespříliš. Pomoz si otázkou: „Co mi tohle přemýšlení přináší? Jak často o tom přemýšlím?“   Vyplatí se zaměřit na reakce svého těla. „Co cítím v těle, když nad problémem přemýšlím? Jsem uvolněná, nebo mám sevřenou hruď a těžké končetiny?“ Ve chvíli, kdy si dokážeš uvědomit, že se zase pohybuješ ve své spirále myšlenek směrem dolů, máš z půlky vyhráno!

Kdo hledá, najde

Každá z nás je jedinečná a originální bytost a stejně tak má každá z nás své vlastní způsoby, jak si sama pomoci. Jen je musíš objevit. To zvládneš jednoduše tím, že začneš zkoušet, která metoda ti funguje nejúčinněji. Úplně stejně jako když si vybíráš nové pohodlné botky – taky ti nepasují všechny druhy.  Jakmile rozpoznáš obtěžující neproduktivní myšlenky, představíš si semafor a dáš jim červenou stopku. Potom vybereš jinou cestu.

Mindfulness, dechová cvičení i meditace

Je libo zkusit mindfulness? Naučená všímavost umí život pořádně zkvalitnit. Pokud si s tím nevíš rady, návodů je plný internet.

Zrovna jsi v práci a čeká tě důležitá porada? Zkus dechové cvičení. Úleva se dostaví během několika minut. Vyzkoušej oblíbený poměr nádech : výdech 1 : 2, tedy při hlubokém nádechu počítej do tří, při výdechu do šesti.  

Přepadají tě vtíravé myšlenky spíe k večeru a narušují ti usínání? Objev kouzlo autogenního tréninku a nauč se zklidnit svou mysl i tělo jedním vrzem. Vyžaduje to trochu úsilí a nejde to hned, ale výsledek se brzy dostaví. Koneckonců když začínáš běhat, taky hned neuběhneš maraton. Pokud by ti samoléčba nepomáhala, radši se obrať na svého terapeuta, který ti s overthinkingem citlivě pomůže.

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3

Autor článku: redakce

Související články