Nejlepší omáčky na těstoviny: ze sušených rajčat i s citrónem

Bigstockphoto
|
23. 05. 2021
|
Miluješ těstoviny? Tomu se ani trochu nedivíme, my totiž taky. A kdo ne? Pojď si na ně připravit luxusní omáčku, se kterou je povýšíš na nebe v puse!

Těstoviny jsou neuvěřitelně vděčné jídlo a taky zdroj energie, který se hodí hlavně lidem s fyzicky náročnou prací nebo sportovcům. Proto to s nimi nepřeháněj. Čas od času ale neuškodí. Máme pro tebe 5 tipů na omáčku a vsadíme se, že minimálně jednu si zamiluješ a zopakuješ.

Tradiční boloňská pro vyznavačky klasiky

Boloňské špagety? Ty nemůžeme vynechat. Na omáčce si dej záležet a uvidíš, že práce se vyplatí.

bigstock-plate-of-delicious-spaghetti-b-326003461.jpg

Příprava boloňské omáčky je trošku delší, ale vyplatí se to!
Bigstockphoto
Boloňská omáčka, to není kečup s eidamem a nakrájeným párkem!

Co potřebuješ: 250 g mletého masa (nejlepší je na to směs vepřového a hovězího), 800 g sekaných rajčat, 2 lžíce oleje, 50 g slaniny, větší cibuli a mrkev, 2 řapíky celeru, 2 stroužky česneku, 100 ml bílého nebo červeného vína, 100 ml plnotučného mléka, 2 lžíce rajského protlaku, lžičku cukru krupice, 2 kusy bobkového listu, sůl a pepř a lžičku oregana

Jak na to?

  • Na rozehřátém oleji osmahni cibuli, kterou jsi před tím nakrájela na malé kostičky.
  • Nastrouhej mrkev nahrubo a celer nakrájej na malé kostičky. K tomu nasekej česnek nadrobno a všechno to přidej k cibuli.
  • Restuj směs asi 5 minut, aby se zelenina stihla trošku opéct.
  • Pak přidej mleté maso a během opékání ho od sebe odděluj, aby se všechno propeklo.
  • Jakmile je maso opečené, podlij ho mlékem a nech ho vyvařit. Pak to samé udělej s vínem.
  • Přidej cukr a rajský protlak, všechno poctivě smíchej dohromady a minutku restuj.
  • Pak dodej sekaná rajčata i se šťávou, sůl, pepř, oregano a oba kousky bobkového listu.
  • Tuhle směs přiveď k varu a pak stáhni plamen na minimum. Na hrnec polož pokličku, ale nech trošku volného místa. Takhle všechno dus 2-3 hodiny, občas směs promíchej. Kdyby se připalovala, přilej trochu vody.
  • Po 2-3 hodinách bude hotovo. Servíruj na špagetách a dobrotu ještě posyp parmazánem.

Carbonara, na kterou nedáš dopustit

Tahle omáčka je prostě úplně skvělá. Vsaď na poctivé ingredience a bude to lahůdka!

bigstock-pasta-carbonara-spaghetti-wit-385591262.jpg

Dej do toho kvalitní ingredience a bude to lahůdka.
Bigstockphoto
Slanina, sýr a vajíčka. Z toho nemůže vzejít nic špatného!

Co potřebuješ: 100 g slaniny, 100 g parmazánu, 6 žloutků, sůl, pepř, stroužek česneku a trochu oleje (jen tak můžou vzniknout úžasné spaghetti carbonara)

Jak na to?

  • Nakrájej slaninu na menší kousky a společně s rozmačkaným stroužkem česneku ji dej na rozpálený olej na hlubší pánev.
  • Jakmile je osmahnuto, česnek vyhoď.
  • Zvlášť rozšlehej žloutky se 75 g parmazánu a troškou soli.
  • Dej na pánev uvařené těstoviny, na ně pak vlij vaječnou směs a míchej.
  • Vejce na těstovinách pěkně ztuhnou. Pak dej těstoviny na talíř, lehce opepři a posyp zbylým sýrem.

Omáčka z ricotty a s citrónem pro experimentátorky

Může to znít jakkoli, ale chutná to fantasticky. Přesvědčit se o tom budeš muset sama.

bigstock-linguine-pasta-with-italian-sa-414333992.jpg

Svěží chuť citrónu tě určitě během všedního dne příjemně povzbudí.
Bigstockphoto
Tahle omáčka je fenomenální, jen ji zkusit!

Co potřebuješ: 500 g ricotty, kůra z citrónu, lžičku sušeného rozmarýnu, sůl a pepř, parmazán

Jak na to?

  • V hlubší pánvi rozehřej ricottu a přidej k ní dvě naběračky horké vody (třeba z těstovin, které právě vaříš). Smíchej to.
  • Přistrouhej citrónovou kůru. Množství budeš muset vychytat podle sebe, aby ti omáčka chutnala. Zkus nejdřív přidat málo, abys věděla, co od téhle chuti čekat.
  • Přidej ještě sůl a pepř, všechno pořádně zamíchej a vař na mírném plamenu 6-8 minut.
  • Pak na pánev dej uvařené těstoviny (ideálně na skus) a s omáčkou je promíchej.
  • Na talíři ještě těstoviny posyp troškou parmazánu.

V ricottě jsou bílkoviny. A bez bílkovin se nedá hubnout!

Omáčka ze sušených rajčat pro milovnice rajčátek

Jestli máš ráda sušená rajčata, tohle bude bezva gastronomický zážitek.

bigstock-pasta-with-meatballs-tomatoes-420104167.jpg

Milovníci sušených rajčat si tu přijdou na své.
Bigstockphoto
Ze sušených rajčat vytvoříš skvělé pesto. Šup s ním na těstoviny!

Co potřebuješ: hrnek sušených rajčat (asi 110 g), 2 stroužky česneku, 3 lžíce parmazánu (a nějaký i na posypání), 6 lžic olivového oleje, pepř a sůl, ½ lžíce sušených chilli vloček, hrst lístků bazalky, petržele a pražených piniových oříšků

Jak na to?

  • Všechny ingredience rozmixuj do směsi (ideálně ve výkonném mixéru), jen oleje dej zatím jednu lžíci.
  • Zbytek oleje přilej až po rozmixování a znovu mixuj, dokud nevznikne pěkné pesto.
  • Nech si hrnek vody od těstovin, které k tomu vaříš.
  • Těstovin slij, vrať je do hrnce, dej k nim pesto a zmíněný hrnek vody.
  • Pak to celé dej na prudký plamen a pořádně míchej, dokud se těstoviny omáčkou neobalí. Můžeš přidat trošku oleje nebo vody, pokud je směs moc hustá.
  • Nakonec posyp těstoviny na talíři parmazánem a můžeš přidat i trošku pepře.

Houbová omáčka pro mlsné jazýčky

Zbožňuješ houby? Pak tady i pro tebe máme tip!

Co potřebuješ: 100 ml vody nebo vývaru, 200 ml sladké smetany, 5 žampiónů, ½ cibule, lžičku oleje, sušené bazalky, oregana a tymiánu, sůl

Jak na to?

  • Cibuli nakrájej nadrobno a nech ji zpěnit na oleji.
  • Houby nakrájej na proužky a přidej je k cibuli na pánev.
  • Obojí osmahni, zalij vodou a smetanou, přisyp bylinky a sůl.
  • Všechno promíchej a vař, dokud se tekutina „nesmrskne“ na polovinu. Pak bude hotovo!

Máš nějakou oblíbenou omáčku na těstoviny, která nám tu chybí? Poděl se s námi o recept v diskuzi pod článkem!

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4

Související články