Těstoviny se sýrem, to může být pořádně kalorická bomba, jednou za čas se to ale nezblázní. Nebo si dávej jen malé porce. Pokud to tedy – na rozdíl od nás v redakci – dokážeš…
Neuděláš chybu, když tuhle dobrotu doplníš libovým masem, které jí dodá na bílkovinách, a tak tě zasytí na ještě delší dobu. Jinak obsah bílkovin (a samozřejmě tuku) závisí na tom, který sýr zvolíš. Nejvíc jich má ve 100 g parmazán (35 g), potom gouda (30 g), ementál (29 g), tvarůžky (28 g), cheddar (25 g), niva (21 g) a mozzarella (17 g).
5 nejlepších sýrových omáček, které si zamiluješ
A vsadíme se, že hned. Je to totiž rychlé a skoro bez práce. Nic nenahrazuj a míchej s láskou. Na výsledku to bude znát.
Sýrová omáčka z cheddaru
Cheddar. Na ten nedáme dopustit. Proto jsme se rozhodly s ním začít. Do téhle omáčky ale můžeš použít jakýkoli sýr, tak se toho neboj.
Co potřebuješ: 400 g cheddaru, 3 lžíce hladké mouky, 60 ml mléka, vejce, 6 lžic másla, sůl, pepř, ½ lžičky muškátového oříšku a ½ lžičky mleté papriky
Jak na to?
- Cheddar si nastrouhej nahrubo.
- V pánvi rozehřej máslo, přisyp mouku a vytvoř si jíšku.
- Pak přilij mléko, přidej muškátový oříšek a papriku, všechno smíchej a krátce povař.
- Směs dej z plamene a nech ji vystydnout.
- Rozšlehej si vajíčko a pak ho zapracuj do směsi.
- Přidej sůl, pepř a cheddar.
Nejlepší je zvolit duté těstoviny. A pokud můžeme doporučit, smíchej je (uvařené) s omáčkou a dej ještě zapéct do trouby (na 170 ° a 35 minut) – může to připomínat Mac and Cheese!
Sýrová omáčka na těstoviny s kuřecím masem
Dobře, zařadíme sem tedy i verzi s kuřecím masem. Je totiž jednoduše famózní!
Co potřebuješ: 500 g kuřecích prsou, menší cibuli, česnek, smetanu, sýr s modrou plísní, sůl, pepř, olej a muškátový oříšek
Jak na to?
- Cibuli, maso a česnek si nakrájej najemno.
- Rozpal pánev a nech na ní zesklovatět cibuli.
- Pak k cibuli přidej maso a ze všech stran ho osmahni.
- Přilij smetanu (od oka) a nech ji krátce povařit.
- Ke směsi dej nastrouhanou nivu, sůl, pepř, trošku muškátového oříšku a česnek.
- Hotovou sýrovou omáčku s kuřecím masem vlij do čerstvě uvařených těstovin a promíchej.
- Málo sýru? Klidně ještě trochu přisyp na ozdobu.
shutterstock_2144454823.jpg
Sýrová omáčka s česnekem a bílým vínem
Tahle omáčka osloví i ty největší fajnšmekry. Pustíš se do ní?
Co potřebuješ: 250 ml vývaru (masového nebo zeleninového), 50 ml suchého bílého vína, 100 g parmazánu a 100 g sýru s modrou plísní, 100 ml smetany ke šlehání, 50 g cibule, 4 stroužky česneku, 20 g bylinek podle chuti, 25 g olivového oleje
Jak na to?
- Oloupej cibuli a česnek a obojí nakrájej nadrobno.
- Do hrnce si dej olivový olej a orestuj na něm česnek a cibuli. Tuhle směs pak podlij bílým vínem a nech ji povařit.
- Pak přilij vývar a přisyp oba sýry. Směs nech krátce povařit.
- Přidej bylinky, pepř a trošku soli (pozor, sýr s modrou plísní je dost slaný sám o sobě).
- Nakonec omáčku zjemni smetanou a rozmixuj ji dohladka.
Až omáčku přidáš na těstoviny, dozdob tuhle nádheru nasekanou pažitkou a vlašskými ořechy, které skvěle doplní chuť.
Sýrová omáčka na těstoviny s brokolicí
Spojení sýru a brokolice nikdy nezklame. Pokud máš na tuhle souhru chutí zrovna zálusk, neváhej a pojď do toho!
Co potřebuješ: ½ brokolice, 200 g tvrdého sýra, 30–40 ml mléka, lžíci másla, lžíci mouky, sůl, pepř a bylinky podle chuti
Jak na to?
- Brokolici rozděl na růžičky a dej ji vařit. Stačí zhruba 5 minut, aby změkla.
- V jiném kastrůlku si rozpusť máslo, pak přidej mouku a vytvoř si jíšku.
- K jíšce přidej mléko a vymíchej hladkou omáčku.
- Změklou brokolici rozmačkej vidličkou a pak ji přidej k omáčce.
- Stejně tak přidej nastrouhaný sýr a míchej, dokud se úplně nerozpustí. Když bude omáčka moc hustá, přidej trošku mléka.
- Nakonec omáčku dochuť pepřem, solí a bylinkami.
Jednoduchá sýrová omáčka z čerstvého sýru
Do téhle omáčky přijde ideálně čerstvý sýr, ale když nebude zbytí, klidně použij i „taveňák“. Svět se nezboří.
Co potřebuješ: 50 g strouhaného tvrdého sýru, 100 g čerstvého sýru, lžíci másla, 300 ml mléka, bazalku, sůl a pepř
Jak na to?
- Rozpusť si máslo, přidej mléko, zamíchej a přiveď směs k varu.
- Potom přidej čerstvý nebo tavený sýr, trošku soli a pepře. Pořádně směs promíchej.
- Nakonec můžeš přidat i trošku muškátového oříšku.
Za pár minut je hotovo. Tak to máme nejradši. Dobrou chuť!
Použité zdroje:
- bezhladoveni.cz/bilkoviny-v-potravinach/
- itesco.cz/hello/recepty/testoviny-s-cedarem/569298/
- apetitonline.cz/recept/testoviny-s-kurecim-masem-a-smetanovosyrovou-omackou
- kuchynelidlu.cz/recept/rychla-syrova-omacka-na-testoviny
- maminkoutek.cz/2020/01/recepty-testoviny-se-syrovo-brokolicovou-omackou/