Jak probíhá modelace prsou a co po ní nedělat?

Pexels
Komerční článek
|
29. 02. 2024
|
Prsa ženy prochází v průběhu jejího života různými změnami. Hlavními faktory bývá těhotenství a kojení. Gravitace pak přirozeně ovlivňuje tvar a polohu prsou, kromě toho se na stavu podílí kvalita kůže a podkožní tkáně.

Modelace prsou může pomoci ženám dosáhnout většího sebevědomí a spokojenosti. V tomto článku se podíváme, jak modelace prsou probíhá a jakým činnostem se po zákroku vyhnout. 

Pro koho je vhodná modelace prsou? 

Modelace prsou je vhodná pro každou ženu, která by si přála vyřešit pokles nebo změnu tvaru prsou a lékař tento zákrok schválí. Důležité je zohlednit věk ženy, zejména pokud je mladá a plánuje být v budoucnu těhotná a kojit. Tvar prsou se poté může v důsledku těchto událostí změnit. 

Pokud chce žena podstoupit modelaci prsou po porodu, je vhodné počkat minimálně šest měsíců od ukončení kojení. Modelace může být také součástí operace, která řeší asymetrii mezi prsy. 

Jak probíhá zákrok modelace prsou?  

Modelace prsou vyžaduje celkovou anestezii. Před samotnou operací je nezbytné podstoupit důkladné předoperační vyšetření včetně interního posouzení a někdy také mammologického nebo ultrazvukového vyšetření prsou. Před operací je důležité, aby pacientka neměla žádné infekční onemocnění, a to ani běžné nachlazení. 

Během modelace a zpevnění prsou se běžně provádí i redukce nadbytečné povolené kůže a posunutí dvorce směrem vzhůru. Modelace se provádí i v případě zmenšení velikosti prsou. Zákrok obvykle trvá dvě hodiny. 

Jak vypadá rekonvalescence po plastické operaci prsou? 

Po operaci prsou si pobudete v nemocnici zpravidla jeden až dva dny. Před odchodem do domácího ošetřování vám plastický chirurg vyjme drenáže a pečlivě je zkontroluje. Elastický obvaz vám odstraní přibližně pátý den po operaci, poté se doporučuje po dobu několika týdnů nosit speciální kompresní podprsenku. 

Stehy se odstraňují přibližně dva týdny po operaci. Pokud máte vstřebatelné stehy, vyjímání neřešíte. Po třech týdnech od plastické operace prsou se doporučuje provádět tlakovou masáž jizev. Jak masáže provádět a jak často, vám sdělí váš operatér na kontrole. 

Operace prsou není jen o samotném zákroku, po ní je nezbytná důkladná rekonvalescence, která zahrnuje nošení speciální podprsenky a dodržování dalších důležitých zásad. Jen tak budete po zákroku úspěšně zotavení. 

Co nedělat po modelaci prsou? 

Po chirurgickém zákroku a přesunu do domácího ošetřování je důležité dodržovat určitá doporučení lékařů a vyvarovat se některých činností, které by mohly zvýšit riziko komplikací nebo zpomalit hojení.  

Seznam klíčových bodů, které je dobré mít na paměti: 

  • Osprchovat se můžete až 24 hodin po operaci, 
  • 48 hodin po operaci nesmíte pít alkohol ani řídit, 
  • nezvedejte ruce a alespoň týden spěte na zádech, 
  • 6 týdnů neprovádějte intenzivní cvičení, 
  • alespoň 3 týdny se nevystavujte slunečnímu záření, 
  • nezvedejte těžké předměty, 
  • nepřestávejte užívat předepsané léky, 
  • 6 týdnů nenoste vyztuženou podprsenku, noste pooperační podprsenku. 

Pokud se vám vyskytnou jakékoliv pooperační komplikace, je důležité kontaktovat svého operatéra. Může to být například hnisání, silná bolest či zvýšená teplota. Nenechávejte bez povšimnutí ani ty nejmenší příznaky problémů, které by mohly naznačovat možnou vážnější komplikaci. 

Související články