Koprovka byla vždycky tak nějak jídlem všech – bohatých i chudých. Zatímco ti majetnější si ji servírovali s poctivým kusem masa, ti chudší k ní přidali vajíčko. A samozřejmě knedlíky nebo brambory.
Proč si občas dopřát kopr?
I když během vaření nejspíš kopr některé své cenné látky ztratí, pořád zůstává zdraví prospěšný. Nabízí vitamín A, vitamín C, z minerálů pak fosfor, vápník, křemík a železo. A pak taky silice a éterické oleje, prospěšné bílkoviny a třísloviny.
Ve finále ti tak může pomoct s nadýmáním, vysokým krevním tlakem, bolestmi břicha, prokrvením srdce, zklidněním organismu a s dalšími záležitostmi.
shutterstock_1283387473.jpg
Koprová omáčka jako od šéfkuchaře
Jak jde o recept a jeho provedení, není to nic složitého. Koprovou omáčku zvládne naprosto každý, kdo po ní zatouží, byť třeba jinak nevaří. Pojď se na to mrknout s námi!
Co potřebuješ: litr hovězího vývaru, 200 ml 31% smetany, 60 g hladké mouky, 50 g másla, hrst nasekaného kopru, sůl, pepř, cukr a jablečný ocet
Jak na to?
- V hrnci si nech rozpustit máslo, dej ho z ohně a přisyp mouku. Pořádně obojí promíchejte, aby vznikla jíška.
- K jíšce přilij deci vývaru a metličkou míchej, dokud nevznikne hladká kaše.
- Pak zase přilij deci vývaru, promíchej do kaše a opakuj, dokud budeš mít vývar.
- Přidej sůl a pepř a dej směs vařit. Na mírném ohni ji nech zhruba 30 minut, občas ji promíchej.
- Potom přilij smetanu a nech omáčku asi 2 minuty vařit.
- Přisyp kopr, vmíchej ho, ale už omáčku nevař.
- Pak omáčku dochuť – použij sůl, pepř, cukr a jablečný ocet (nebo obyčejný).
- Na závěr můžeš přidat ještě trošku másla (ale opravdu jen maličko), aby se omáčka zjemnila.
K omáčce se samozřejmě musíš připravit taky maso (hodí se loupaná plec) a knedlík nebo vajíčka a brambory. Vejce můžeš mít normálně vařená, ale skvělá varianta jsou ztracená vejce.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- slepicarna-blog.cz/2016/01/24/skola-ceske-kuchyne-koprova-omacka-s-hovezim-masem-vejci-a-domacimi-houskovymi-knedliky
- fresh.iprima.cz/recepty/koprova-omacka