Koprová omáčka: recept, který si zamiluješ, uložíš a zopakuješ

Shutterstock
|
30. 12. 2024
|
Jen málo jídel dokáže lidi rozdělit na dva nesmiřitelné tábory tolik jako koprovka. Pokud patříš k jejím milovníkům, mrkni na tenhle recept!

Koprovka byla vždycky tak nějak jídlem všech – bohatých i chudých. Zatímco ti majetnější si ji servírovali s poctivým kusem masa, ti chudší k ní přidali vajíčko. A samozřejmě knedlíky nebo brambory.

Proč si občas dopřát kopr?

I když během vaření nejspíš kopr některé své cenné látky ztratí, pořád zůstává zdraví prospěšný. Nabízí vitamín A, vitamín C, z minerálů pak fosfor, vápník, křemík a železo. A pak taky silice a éterické oleje, prospěšné bílkoviny a třísloviny.

Ve finále ti tak může pomoct s nadýmáním, vysokým krevním tlakem, bolestmi břicha, prokrvením srdce, zklidněním organismu a s dalšími záležitostmi.

shutterstock_1283387473.jpg

Chceš ke koprovce maso, ale dietnější? Žádný problém!
Shutterstock
Máš chuť experimentovat? Můžeš si koprovku připravit ke kuřecímu nebo krůtímu masu!

Koprová omáčka jako od šéfkuchaře

Jak jde o recept a jeho provedení, není to nic složitého. Koprovou omáčku zvládne naprosto každý, kdo po ní zatouží, byť třeba jinak nevaří. Pojď se na to mrknout s námi!

Co potřebuješ: litr hovězího vývaru, 200 ml 31% smetany, 60 g hladké mouky, 50 g másla, hrst nasekaného kopru, sůl, pepř, cukr a jablečný ocet

Jak na to?

  • V hrnci si nech rozpustit máslo, dej ho z ohně a přisyp mouku. Pořádně obojí promíchejte, aby vznikla jíška.
  • K jíšce přilij deci vývaru a metličkou míchej, dokud nevznikne hladká kaše.
  • Pak zase přilij deci vývaru, promíchej do kaše a opakuj, dokud budeš mít vývar.
  • Přidej sůl a pepř a dej směs vařit. Na mírném ohni ji nech zhruba 30 minut, občas ji promíchej.
  • Potom přilij smetanu a nech omáčku asi 2 minuty vařit.
  • Přisyp kopr, vmíchej ho, ale už omáčku nevař.
  • Pak omáčku dochuť – použij sůl, pepř, cukr a jablečný ocet (nebo obyčejný).
  • Na závěr můžeš přidat ještě trošku másla (ale opravdu jen maličko), aby se omáčka zjemnila.

K omáčce se samozřejmě musíš připravit taky maso (hodí se loupaná plec) a knedlík nebo vajíčka a brambory. Vejce můžeš mít normálně vařená, ale skvělá varianta jsou ztracená vejce.

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • slepicarna-blog.cz/2016/01/24/skola-ceske-kuchyne-koprova-omacka-s-hovezim-masem-vejci-a-domacimi-houskovymi-knedliky
  • fresh.iprima.cz/recepty/koprova-omacka
Související články