Domácí skořicové šneky totiž uděláš pěkně poctivé a budeš vědět o všem, co v nich je. Nechceme podceňovat pekaře a pekařky, ale domácí pečivo je domácí pečivo. A hlavně tě tahle bašta vyjde levněji, i když si ji dopřeješ častěji.
A zase ti Skandinávci…
Kde se vzaly skořicové rolky? Z jejich původního názvu kanellbular možná lehce vydedukuješ, že mají svůj původ na severu, ve Skandinávii. Třeba v Estonsku ale mají už odedávna velice podobnou obdobu. Říká se jí kringel a jde o větší skořicový pletenec z kvašeného nebo listového těsta. A aby toho nebylo málo, v obchodech skořicového šneka často seženeš pod přízviskem švýcarka.
Skořicový šnek je populární hlavně ve Švédsku, kde mu zasvětili i celý den – 4. říjen. Slaví se už od roku 1999, ovšem historie šneků je mnohem delší. První skořicové rolky údajně vznikly ve 20. let 20. století, kdy ho s chutí pojídaly spíš vyšší vrstvy a teprve zlepšení ekonomické situace po 2. světové válce vneslo tuhle dobrotu i mezi „obyčejné smrtelníky“. Dneska skořicové šneky ve Švédsku seženeš snad úplně všude a sami Švédové říkají, že jejich vůně dělá opravdovou domáckou atmosféru.
bigstock-cinnamon-rolls-loaf-with-sweet-313511557_0.jpg
Domácí skořicové šneky: recept, který si určitě uložíš
Tenhle recept je na skořicové šneky z kynutého těsta. Připravit si je ale případně můžeš i z těsta listového.
Co potřebuješ: na těsto 800 g hladké mouky, 50 g droždí, 50 ml mléka, 150 g másla, cukr krupice, 0,5 lžičky soli, 2 lžičky kardamomu; na náplň 150 g změklého másla, cukr krupice a 2 lžíce skořice; žloutek na potření
Jak na to?
- Rozdrob droždí, zalij ho vlažným mlékem a obojí smíchej. Pak přidej máslo, cukr, sůl a kardamom.
- Vytvoř rukama hladké těsto a nech ho na teplém místě kynout zhruba 30 minut. Nezapomeň ho zakrýt mokrou utěrkou.
- Vykynuté těsto rozděl na 4 díly a z každého vyválej tenčí plát.
- Smíchej si ingredience na skořicovou náplň, potři jí každý plát a pak ho zaviň.
- Rolky pak nakrájej na 10 menších kousků a polož je na plech řezem nahoru. Nejlepší je dát je do papírových formiček na muffiny, aby se „neroztekly“.
- Takhle je nech ještě 40 minut pod utěrkou kynout.
- Předehřej si troubu na 225-250 °C. Rolky potři vyšlehaným žloutkem a pocukruj. Peč je 5–10 minut.
Patříš k milovníkům vlašských oříšků? Pak si můžeš šneky ještě trošku vylepšit právě jimi – drcené oříšky přidej do skořicové náplně. Je to labůžo!
Máš nápad nebo osvědčenou radu, jak udělat domácí skořicové šneky ještě lepší? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!