O účincích medvědího česneku se zmiňovaly v herbářích a moudrých knihách už naše babičky. A ani dnes tomu není jinak. Lahodné zelené lístky plné vitamínu C, železa a dalších vitamínů i minerálů upravujeme na nespočet způsobů.
V následujících řádcích ti prozradíme, co medvědí česnek obsahuje a proč bys ho měla zařadit do jídelníčku. Zároveň připojíme pár vynikajících receptů na pesto, polévku, ale i máslo s medvědí silou.
Kde medvědí česnek hledat a jak ho sbírat
Medvědí česnek (latinsky allium ursinum) se začíná v lesích a hájích objevovat v jižních částech republiky už na začátku března. Šťavnaté zelené lístky se svou typicky aromatickou vůní rostou na humusovitých vlhkých loukách, stinných a vlhkých nivách, pod keři i v listnatých horských lesích.
Ideální doba pro sběr česneku medvědího je na přelomu dubna a května – tehdy má totiž největší sílu, která se ale sušením vytrácí. Sbírat se dá ale už i v průběhu dubna. Nejlepší je tedy rostlinky konzumovat začerstva, případně jemně podušené.
shutterstock_1953075517.jpg
Zázrak jménem medvědí česnek
Sto gramů medvědího česneku obsahuje 150 mg vitamínu C. Bohatý je také na železo, ale i látku allicin, která se uvolní, jakmile dojde k porušení svrchní části zelených lístků (například při krájení). Kromě výše zmíněného obsahuje medvědí česnek také vitamín A, B1, B2, dále pak zinek, hořčík, vápník, měď nebo mangan. Jako přírodní antivirotikum a antibiotikum nachází uplatnění nejen v kuchyni, ale i domácí lékárně.
Jak medvědí česnek pomáhá?
Medvědí česnek je skvělým antioxidantem, takže se hodí do jarních očistných kúr. Detoxikuje a čistí střeva i žaludek, má příznivé účinky na cévy a krvetvorbu. Je vhodný při akutních i chronických průjmech nebo zácpě. Pomůže s léčbou vysokého tlaku, zbaví tě podrážděnosti, a dokonce také může pomoct od úzkosti. V lidovém léčitelství je považován za přírodní repelent a dříve jeho tinkturou ženy desinfikovaly domácnost. Medvědí česnek také léčí nemoci kůže, čistí ledviny a jeho šťáva pomáhá hojit mokvavé rány.
Medvědí česnek: recepty, které si zamiluješ
Kromě kořínků lze z česneku spotřebovat prakticky cokoli. Lístky použiješ na pesto, polévku, máslo, do salátů nebo z nich připravíš lahodný špenát. Cibulky mohou nahradit klasický česnek a jsou vhodné jako koření. Květy použij jako ozdobu zeleninových salátů.
Pesto z medvědího česneku:
Co potřebuješ: větší hrst listů, extra panenský olivový olej, větší kousek nastrouhaného parmazánu, sůl na dochucení, kešu nebo piniové oříšky
Jak na to? Lístky medvědího česneku několikrát překroj nožem a vlož do mixéru. Postupně přilévej olej a nakonec přidej oříšky. Dochuť solí a ulož do ledničky nebo mrazáku.
shutterstock_1319909723.jpg
Polévka z medvědího česneku
Co potřebuješ: jednu menší cibuli, větší lžíci másla, hrst nasekaného medvědího česneku, jednu větší bramboru na zahuštění, zeleninový vývar, sůl a pepř na dochucení, případně smetanu na zjemnění
Jak na to? V hrnci si nech rozpustit máslo, na kterém orestuješ na kostičky pokrájenou cibulku, přidej lístky medvědího česneku a nech rozvonět, poté stáhni. Ve vedlejším hrnci si uvař na kostičky nakrájené brambory. Jakmile jsou brambory měkké, přeceď je a vlož do hrnce s cibulkou a česnekem. Zalej zeleninovým vývarem, zvyš plamen, a jakmile začne polévka vřít, rozmixuj ponorným mixérem. Dochuť solí a pepřem a na zjemnění přidej smetanu.
shutterstock_1368336008.jpg
Máslo z medvědího česneku
Co potřebuješ: cca 200 g másla, 30–50 gramů medvědího česneku, sůl na dochucení
Jak na to? Do mixéru vlož změklé máslo, lístky medvědího česneku a sůl. Vše důkladně rozmixuj a hmotou plň formičky, které nech vychladnout v ledničce.