Jak na epochální vánoční štrúdl? Vsaď třeba na domácí těsto

Bigstockphoto
|
08. 12. 2021
|
V redakci jsme se víceméně shodly, že cukroví a vánočka je sice fajn, ale potřebujeme taky trošku něco jiného. Jablečný štrúdl, původně německy Apfelstrudel, se v českých domácnostech peče po celý rok, na Vánoce ale chutná nejlíp!

Už to úplně vidíme. Svařáček, na nohách teplé ponožky, v televizi pohádka a na stole delikatesa, která se dá upéct snad na sto způsobů a vždycky je vynikající. Proto jsme neodolaly a vybraly dvě variace a něco navíc.

Jablečný štrúdl – recept pro fajnšmekry

Štrúdl z listového těsta dělají hospodyňky u nás nejčastěji a není divu. Hotové těsto je, pokud nebylo v mrazáku, hned připravené k použití. Proto jsme recepty s ním vybraly, na konci článku ale najdeš i postup na přípravu domácího těsta na štrúdl. A to je vážně paráda!

Co potřebuješ: listové těsto, 10 lžic strouhanky, žloutek, 2 větší jablka, lžíci cukru, lžičku skořice, 200 g sušených meruněk, hrnek rozinek, 50 g mandlí a 100 ml rumu.

Jak na to:

1) Sušené meruňky si nakrájej na kousky a nech je přes noc odstát v rumu společně s rozinkami.

2) Další den rum slij, k ovoci přidej nasekané mandle, jablka nakrájená na menší kousky, cukr a skořici.

3) Připrav si listové těsto a doprostřed nasyp strouhanku.

4) Na strouhanku dej vytvořenou ovocnou směs a zaroluj, jak jsi zvyklá.

5) Závin nezapomeň potřít žloutkem. Pak ho peč 20–30 minut na 200 °C.

6) Pocukruj a podávej.

Náš tip: Pokud chceš, aby listové těsto vytvořilo a ukázalo své vrstvy, peč štrúdl déle (i 45 minut) na nižší teplotu.

Tvarohový štrúdl, který zasytí

Jestli nechceš mít po svačince hned hlad, zvol variantu s tvarohem, který tě na delší dobu zasytí. I tahle kombinace je samozřejmě super chutná, sytící efekt je především o Vánocích vedlejší.

Co potřebuješ: listové těsto, vejce, mouku, cukr moučka, 2 kg jablek, rum, strouhanku, mleté lískové oříšky, hrst rozinek, půl balení vanilkového pudingu, 2 lžičky skořice, 500 g tvarohu, vanilkový cukr.

Jak na to:

1) Smíchej tvaroh s vanilkovým cukrem, pudingem a vajíčkem a vytvoř krém. Nech směs odpočinout v lednici.

2) Rozinky dej do misky a zalij je rumem.

3) Jablka omyj, oloupej a nastrouhej.

4) Umel nebo nadrť ořechy a promíchej s jablky.

5) Do směsi pak přidej strouhanku, skořici, cukr a rozinky, které vymačkáš.

6) Uválej si těsto, potři ho nejdřív krémem a pak přidej jablka.

7) Udělej závin, jak jsi zvyklá.

8) Potři štrúdl vajíčkem a na několika místech ho na povrchu propíchni.

9) Peč ho 20–30 minut na 180 °C.

bigstock-german-strudel-with-apples-str-227465626.jpg

Varianta štrúdlu s tvarohem je velmi oblíbená.
Bigstockphoto
Štrúdl s tvarohem? To je gastronebe!

Udělej si domácí těsto na štrúdl, výsledek bude skvělý!

Jestli nechceš mít dobrotu z klasického kupovaného listového těsta, udělej si svoje vlastní. Není to těžké a výsledek ohromí každého, kdo ochutná.

Co potřebuješ: 280 g hladké mouky, 100 ml teplé vody, vejce, špetku soli, půl lžičky citrónové šťávy nebo octa, 2 lžíce oleje.

Jak na to:

1) Mouku si dej do mísy a vytvoř v ní důlek.

2) Do důlku pak přidej směs vejce, vody, oleje, soli a citrónové šťávy nebo octa.

3) Zpracuj hmotu, podle skupenství můžeš přidat vodu nebo mouku. Těsto musí být trošku „gumové“ a nesmí se lepit.

4) Až budeš chtít s těstem pracovat, vytvoř z něj bochánek a dej ho na půl hodiny pod nahřátý hrnec.

Máš svůj osvědčený recept na dokonalý jablečný štrúdl? 

Zdroj

Související články