Už to úplně vidíme. Svařáček, na nohách teplé ponožky, v televizi pohádka a na stole delikatesa, která se dá upéct snad na sto způsobů a vždycky je vynikající. Proto jsme neodolaly a vybraly dvě variace a něco navíc.
Jablečný štrúdl – recept pro fajnšmekry
Štrúdl z listového těsta dělají hospodyňky u nás nejčastěji a není divu. Hotové těsto je, pokud nebylo v mrazáku, hned připravené k použití. Proto jsme recepty s ním vybraly, na konci článku ale najdeš i postup na přípravu domácího těsta na štrúdl. A to je vážně paráda!
Co potřebuješ: listové těsto, 10 lžic strouhanky, žloutek, 2 větší jablka, lžíci cukru, lžičku skořice, 200 g sušených meruněk, hrnek rozinek, 50 g mandlí a 100 ml rumu.
Jak na to:
1) Sušené meruňky si nakrájej na kousky a nech je přes noc odstát v rumu společně s rozinkami.
2) Další den rum slij, k ovoci přidej nasekané mandle, jablka nakrájená na menší kousky, cukr a skořici.
3) Připrav si listové těsto a doprostřed nasyp strouhanku.
4) Na strouhanku dej vytvořenou ovocnou směs a zaroluj, jak jsi zvyklá.
5) Závin nezapomeň potřít žloutkem. Pak ho peč 20–30 minut na 200 °C.
6) Pocukruj a podávej.
Náš tip: Pokud chceš, aby listové těsto vytvořilo a ukázalo své vrstvy, peč štrúdl déle (i 45 minut) na nižší teplotu.
Tvarohový štrúdl, který zasytí
Jestli nechceš mít po svačince hned hlad, zvol variantu s tvarohem, který tě na delší dobu zasytí. I tahle kombinace je samozřejmě super chutná, sytící efekt je především o Vánocích vedlejší.
Co potřebuješ: listové těsto, vejce, mouku, cukr moučka, 2 kg jablek, rum, strouhanku, mleté lískové oříšky, hrst rozinek, půl balení vanilkového pudingu, 2 lžičky skořice, 500 g tvarohu, vanilkový cukr.
Jak na to:
1) Smíchej tvaroh s vanilkovým cukrem, pudingem a vajíčkem a vytvoř krém. Nech směs odpočinout v lednici.
2) Rozinky dej do misky a zalij je rumem.
3) Jablka omyj, oloupej a nastrouhej.
4) Umel nebo nadrť ořechy a promíchej s jablky.
5) Do směsi pak přidej strouhanku, skořici, cukr a rozinky, které vymačkáš.
6) Uválej si těsto, potři ho nejdřív krémem a pak přidej jablka.
7) Udělej závin, jak jsi zvyklá.
8) Potři štrúdl vajíčkem a na několika místech ho na povrchu propíchni.
9) Peč ho 20–30 minut na 180 °C.
bigstock-german-strudel-with-apples-str-227465626.jpg
Udělej si domácí těsto na štrúdl, výsledek bude skvělý!
Jestli nechceš mít dobrotu z klasického kupovaného listového těsta, udělej si svoje vlastní. Není to těžké a výsledek ohromí každého, kdo ochutná.
Co potřebuješ: 280 g hladké mouky, 100 ml teplé vody, vejce, špetku soli, půl lžičky citrónové šťávy nebo octa, 2 lžíce oleje.
Jak na to:
1) Mouku si dej do mísy a vytvoř v ní důlek.
2) Do důlku pak přidej směs vejce, vody, oleje, soli a citrónové šťávy nebo octa.
3) Zpracuj hmotu, podle skupenství můžeš přidat vodu nebo mouku. Těsto musí být trošku „gumové“ a nesmí se lepit.
4) Až budeš chtít s těstem pracovat, vytvoř z něj bochánek a dej ho na půl hodiny pod nahřátý hrnec.
Máš svůj osvědčený recept na dokonalý jablečný štrúdl?