Vznik slova kulajda je dodneška opředený tajemstvím. Podle některých zdrojů vznikl zkomolením jména Kuh Adelaide, známé lidové kuchařky 19. století; jiné zdroje tvrdí, že jde o odvozeninu nářečního výrazu zakulat/zakudlit, tedy zahustit. Zahraniční verze kulajdy nese název po propagátorovi brambor, francouzskému lékaři Antoniu-Augustinu Parmentierovi – parmentier.
Ingredience kulajdy
Kulajda pochází z jižních Čech a je skutečně hustá, takže může nahradit i hlavní chod. Základní ingredience jsou brambory, smetana, vejce, kopr, mouka a ocet nebo zakysaná smetana na dokyselení. I když se vejce většinou rozmíchají a vlijí do polévky, můžeš ji trochu „nakopnout“ přípravou zastřeného vejce.
Kulajda s houbami?
Žádný univerzální recept neexistuje, varianty polévky se liší hlavně v použitém koření. A taky hub! Spousta receptů na kulajdu obsahuje i houby, což uvítáš obzvlášť, pokud tě baví houbaření. Použít můžeš různé druhy hub, např. hřiby hnědé, lišky, babky nebo hřiby sametové. Zkus klidně i sušené houby, ale ty je lepší nechat přes noc namočené a pak je povařit, aby nebyly v polévce tuhé. Houby ale rozhodně nejsou povinné a z receptu je můžeš vynechat.
Kulajda: recept jako od babičky
Pojďme teď mrknout na jeden osvědčený recept!
Co potřebuješ (na 4 porce): 6 středně velkých brambor, hrst hub (nebo ne), větší cibuli, 250 ml smetany na vaření, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce velikosti M, 2 snítky kopru, lžíci octa, ½ lžičky soli, 3 středně velké bobkové listy, 2 špetky drceného kmínu
Jak na to?
- Do většího hrnce si připrav cca 2 litry vody. Pak do něj vlož oloupané brambory nakrájené na kostičky spolu s bobkovým listem, houbami, kmínem a solí a nech pozvolna vařit.
- Až budou brambory skoro měkké, přidej kopr.
- Na středně velké pánvi osmahni cibulku nakrájenou nadrobno a popraš moukou, aby vznikla zásmažka. Přimíchej ji do polévky a zalij smetanou, pak nech vše chvíli povařit.
- V misce rozmíchej obě vajíčka a přilej do hrnce. Nakonec přidej ocet, podle chuti můžeš i cukr. Hotovo, můžeš podávat!
shutterstock_255342547.jpg
Moderní zdravá kulajda
Pokud ti dělají vrásky některé ingredience kulajdy, třeba smetana, kvůli které je polévka hodně tučná, máme pro tebe tip na obměnu. Smetanu vyměň za polotučné mléko, čímž se kalorická hodnota jídla úplně změní. Vynechat můžeš i mouku – použij místo ní na zahuštění třeba 2 lžíce ovesných vloček, se kterými pracuj stejně, jako s moukou v receptu.