O čem je řeč? O dobrotě, která se ve světě proslavila pod názvem chutney. U nás jsme si tuhle sladkokyselou salsu počeštili a udělali z ní „čatní“ (klidně piš i s tvrdým „y“). Kde se vlastně chutney vzalo a proč mu neodoláš?
Chutney jako obdoba latinské salsy
Pokud bychom se koukly na historii téhle zvýrazňující omáčky, pravděpodobně najdeme jistou podobnost u salsy z latinské kuchyně. Chutney je doslova nabušené řadou navzájem skvěle se doplňujících chutí, a dokonale tak zvýrazní teplou i studenou kuchyni. Navíc ho nespotřebuješ moc. Většinou stačí lžička nebo dvě.
Originální chutney pochází podle dochovaných pramenů z Indie, kde bylo vyráběné z čerstvého ovoce a koření. Během koloniální éry Britové přivezli chutney na svůj ostrov, odkud se dostala tahle pochutina do ostatních britských kolonií, včetně jižní Afriky a karibských ostrovů. Popularita chutney nezaostává ani v dnešní době. Zmínění Britové na něj nedají dopustit a vyrábí ho v mnoha obměnách.
Z čeho se chutney vyrábí?
Pro výrobu chutney se používá nespočet rozmanitých ingrediencí. Často se v základních receptech kombinují chutě slané, sladké i kyselé. Nechybí ovoce, zelenina, ba ani aromatické koření.
V žádném dobrém chutney by neměl scházet kvalitní zelený pepř. Každá rodina má ale pravděpodobně ten svůj nejlepší recept na dokonalou salsu, který se dědí z generace na generaci.
K výrobě se zpravidla používají nesladké druhy zeleniny, které se následně kombinují s ovocem. Použít můžeš i to nezralé a oloupané (typicky třeba zelené banány, manga, broskve apod.). Skvělá je i rebarbora nebo čerstvé lesní ovoce (borůvky, ostružiny, maliny, lesní jahody), které dodá chutney lehké a osvěžující aroma.
Triky na přípravu dokonalého chutney
- Z ovoce můžeš použít jak to čerstvé (mango, citrusy, meruňky, broskve), tak to sušené (rozinky, meruňky, švestky…).
- Domácí chutney skvěle dochutí skořice, zázvor, muškátový oříšek i květ, hřebíček, nové koření a kardamom.
- Neboj se experimentovat s bylinkami. Chutney osvěží třeba čerstvá máta a koriandr.
- Pokud chceš chuť chutney zjemnit, smíchej ho se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou nebo majonézou.
- Dochutit chutney můžeš česnekem (klidně medvědím česnekem) i extra panenským olivovým olejem.
Vyzkoušej tyhle vymazlené recepty
Chystáš grilovačku nebo chceš prostě návštěvu překvapit netradiční kombinací vůní a chutí? Nudí tě obyčejný kečup, hořčice nebo tatarka? Vyzkoušej některý z následujících receptů na dokonalé domácí chutney, které se skvěle hodí k obloženým mísám, pod maso i do burgeru!
Chutney z karamelizované cibulky
Co potřebuješ:
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžíce přepuštěného másla (ghí)
- 1,5 kg červené cibule
- 300 g třtinového cukru
- 200 ml kvalitního vinného octa
- 3 lžíce extra jemného a kvalitního balzamikového octa
- 3 stroužky českého česneku
- 1 polévkovou lžíci hrubozrnné hořčice
- 1/4 lžičky drcených chilli papriček
Jak na to?
Ve velké pánvi si zahřej olej společně s přepuštěným máslem. Osmahni cibulku (cca 35 minut), ale nespal ji. Její množství by se ti mělo podařit zredukovat asi na polovinu.
Do osmažené cibule vmíchej třtinový cukr, zvyš teplotu a karamelizuj po dobu 10 minut. Sniž teplotu, přidej půl lžičky soli a všechny ostatní – na kostičky nakrájené – suroviny.
Dus odkryté na středním plamenu asi 40 minut. Nezapomeň průběžně míchat. Výsledkem by mělo být sladkokyselé chutney tmavohnědé karamelové barvy. Horké chutney přesuň do umytých skleněných lahviček, zavři a nech vychladnout. V ledničce ti vydrží klidně i půl roku.
Extra jednoduché jablkovošvestkové chutney
Co potřebuješ:
- 2 velká jablka
- 10 kusů švestek (můžeš použít i ty sušené a den předem namočené ve vodě)
- 5 přezrálých rajčat
- skořici
- kardamom
- chilli
- panáka kvalitního bourbonu nebo brandy
Jak na to?
Jablka očisti, zbav jádřince a stopky, nakrájej na malé kostičky a společně s nakrájenými švestkami a rajčaty dus v hrnci zhruba 40 minut. Na konci přidej veškeré koření, alkohol, nech zredukovat, vychladnout a ve skleničkách ulož do lednice.
bigstock-tomato-confiture-jam-chutney-428600846.jpg
Višňové chutney se zázvorem
Co potřebuješ:
- 1 kg vypeckovaných višní
- 4 velké cibule
- 2 dkg čerstvého zázvoru
- 15 dkg třtinového cukru
- 10 dkg medu
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce kvalitního vinného octa
- 1 lžíce zeleného pepře
- 1 lžičku soli
- 1 lžíce hořčičných semínek
- 1 lžičku drceného kardamomu
- 1 lžičku mleté skořice
- 7 nadrcených (nebo namletých) hřebíčků
Jak na to?
Cibuli a zázvor nakrájej nadrobno a společně s višněmi dej do hrnce s tlustým dnem. Přidej ostatní ingredience a na mírném ohni vař zhruba 45 minut. Horkou směsí naplň skleničky, uzavři a po vychladnutí uchovávej v chladu a ledničce.
bigstock-homemade-diy-natural-canned-ye-433267424.jpg
Máš nějaký svůj oblíbený recept na dokonalé chutney?