Určitě to znáš sama – s pomalu se blížícím létem a horkými dny přestáváš mít chuť na těžká hutná jídla a raději volíš lehčí varianty. Navíc, co si budeme povídat, moct se vystavovat v plavkách není jen tak! Zkus tyhle tři jednoduché recepty na pomazánky s tvarohem, které tě s kouskem pečiva skvěle zasytí. A ještě si pochutnáš!
Brokolicová pomazánka
Je rychlá, zdravá a určitě potěší i dávné odpůrce téhle známé košťálové zeleniny. Brokolice je významným zdrojem vlákniny, hořčíku, vitamínu C a betakarotenu a funguje jako účinná prevence proti střevním onemocněním. Abys získala co nejvíc prospěšných živin, zkus k pomazánce přikusovat třeba rajčata.
bigstock-broccoli-spread-with-garlic-an-177886564.jpg
Co potřebuješ: 400 g růžiček brokolice, 200 g (libovolně tučného) tvarohu, 3 lžičky lahůdkového droždí, sůl, pepř
Jak na to?
- Do hrnce si nalij dostatek vody. Tu osol a přiveď k varu.
- Do vroucí vody hoď připravené růžičky brokolice, sniž plamen na střední stupeň a brokolici vař do změknutí (trvá to asi 4-6 minut).
- Poté vodu slij, přidej k brokolici tvaroh a dohladka rozmixuj.
- Podle chuti přidej sůl, pepř a lahůdkové droždí.
- A je hotovo! Zbylou pomazánku můžeš skladovat v lednici, ale maximálně 2-3 dny.
Rybičková pomazánka
Rybičková pomazánka – komu ji rodiče v dětství nenutili? Navíc s mraky másla nebo majonézy. Tuhle zdravou variantu si ale dáš s radostí a dostaneš do sebe i dávku prospěšných omega-3 mastných kyselin. Sardinky navíc podporují správnou funkci mozku a zmírňují deprese.
bigstock-bread-and-spread-119255663.jpg
Co potřebuješ: 100 g nízkotučného tvarohu, 1 balení sardinek ve vlastní šťávě, 1 PL čerstvé limetkové šťávy, 1 šalotku, 1 PL hořčice, sůl, pepř
Jak na to?
- Šalotku nasekej najemno.
- Sardinky slij, smíchej s tvarohem, limetkovou šťávou a hořčicí. Nakonec přidej šalotku.
- Pomazánku podle chuti osol a opepři.
Pomazánka z červené řepy
Jen růžová to může být... Ano, přesně takovou barvu má tahle super jednoduchá pomazánka z červené řepy. Doporučuje se používat spíš čerstvou řepu, ale pokud chceš ušetřit čas, můžeš použít i zavařenou (jen počítej s tím, že je v ní přidaný cukr). Červená řepa působí proti stárnutí organismu a dodá tvým vlasům, nehtům a pleti lesk. Červená řepa si prostě zaslouží šanci z mnoha důvodů.
bigstock-two-slices-of-bread-on-a-woode-115260314.jpg
Co potřebuješ: 200 g čerstvé nebo konzervované červené řepy, 150 g nízkotučného tvarohu, 50 g nízkotučného krémového sýru, sůl, pepř
Jak na to?
- Krémový sýr vyndej z lednice a nech ho ohřát na pokojovou teplotu (pokud není moc tuhý, tak nemusíš).
- Jestli používáš čerstvou řepu, předem ji uvař nebo upeč v alobalu v troubě do změknutí (počítej s tím, že to zabere minimálně hodinu).
- Řepu nahrubo rozmixuj v sekáčku.
- Smíchej tvaroh s krémovým sýrem a přidej nasekanou řepu.
- Podle chuti dodej sůl a pepř.
Máš nějakou svou oblíbenou pomazánku z tvarohu? Poděl se s námi o recept v diskuzi pod článkem!