Kouzelné období vánočních svátků už pomalu klepe na dveře a co nevidět se tak v českých domácnostech rozvoní i tradiční cukroví. A cukroví bez ořechů? Nemyslitelná věc. My ti proto dneska poradíme, do jakých mlsek se tahle superzdravá jádra hodí nejvíce, a navíc zjistíš, že s nimi v kuchyni můžeš nejen o Vánocích kouzlit na nekonečno způsobů.
Ořechové legendy
Ořechy nejsou žádnou novinkou a své čestné místo samozřejmě zaujímaly už na pradávných jídelníčcích. Tyhle dary ořešáku, jejichž jádra, kterými se s chutí cpeme, jsou vlastně peckami plodu. V souvislosti s legendami, které o nich kolují, pak asi nebude úplná náhoda, že se nápadně podobají malým mozkům.
Učení páni z Londýna nebo Pensylvánie, kteří se výzkumem ořechů zabývali, by sice namítli, že legendy vznikly spíš díky jejich prokazatelně pozitivním účinkům na mozek, ale trocha té bájné historie a lidová slovesnost taky nejsou úplně marné.
- Vlašské ořechy dříve symbolizovaly plodnost. Žena, která toužila po dítěti, si tak vždycky před intimní chvilkou měla dávat pod polštář sudý počet ořechů.
- Vyloupané skořápky ořechů měly přinášet štěstí.
- Odvar z ořechů vetřený do vlasů měl zajistit moudrost a chytrost.
- Ořechy sesbírané v ranní rose měly posílit zdraví a zahojit bolesti na duši.
Hurá (nejen) do kuchyně
Pokud sis na podzim sesbírala větší množství ořechů, udělala jsi jedině dobře. Co nespotřebuješ na vánoční cukroví, využiješ v koupelně a můžeš se v pohodlí domova fofrem zušlechtit svépomocí. Odvar a tinktura z vlašských ořechů totiž báječně posiluje vlasy a navrací jim lesk. Teplá lázeň s ořechy zase okamžitě změkčuje paty.
U kuchyňské linky máš taky pestrou paletu možností, jak vlašské ořechy využít. Neboj se je přidávat do snídaňových směsí, do jogurtů, salátů, nádivek, buchet, koláčů, bábovek, sušenek, sladkých i slaných placek, omáček, závinů, pomazánek, k vínu, k masu… A dokonce se hodí i do některých polévek jako chutná přízdoba. V neposlední řadě nemůžeme opomenout ani famózní kořaličku ořechovku, sirupy a likéry.
shutterstock_1024868245.jpg
Lahodné cukroví
Jakmile do trouby pošleš první plech s ořechovým cukrovím, ví o tom celý panelák. Ta typická vůně je absolutně božská a parádně vánoční. Zkus tak letos rodině připravit léty prověřené druhy, které prostě nejde nemilovat.
Pusť se třeba do klasiky, jako jsou ořechové rohlíčky. Ty jsou totální bombou. A když zvládneš je, pak už pro tebe budou ořechové včelí úly, košíčky, ořechové knoflíky, ořechové trojhránky i Ischelské dortíky jasnou brnkačkou.
Vlašáky a zdraví
Asi bychom marně hledali masochistu, který by nechtěl být zdravý, fit, mít dobrou náladu a mozek ve formě. K tomu přidejme tuning v pevnosti nehtů plus omlazení pokožky a je vymalováno. A to všechno je jen drobný výčet toho, co antioxidanty dovedou.
Tenhle super rostlinný zdroj omega-3 mastných kyselin je k prasknutí nabitý samými prospěšnými látkami. Povědomý ti určitě bude třeba fosfor, vápník, vláknina, vitamín E, draslík i hořčík. A i když jsou celkem kalorické, hrstičku denně si bez výčitek dej. Plyne z ní jeden zdravotní benefit za druhým.
- ořechy příznivě působí na paměť
- díky melatoninu zkvalitňují spánek a pomáhají usnout
- posilují srdce
- rozhánějí špatnou náladu a smutek
- posilují cévy a podporují jejich flexibilitu
- pomáhají snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
- snižují chuť k jídlu
- pomáhají s migrénami
- pozitivně ovlivňují nervovou soustavu
- rychle zabírají na křeče v nohách
- působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám
- mají protizánětlivé účinky
- posilují pocit pohody
- vyvažují hladinu hormonů
A jak jsi na tom s hrstkou vlašáků denně ty? Dokážeš držet rozumné množství?
Autorka článku: Bára Klímová