V kulinářském světě asi existuje jen jedna jediná polévka, která tě dokáže vystřelit z bot rychlostí meteleskum bleskum. Určitě tak tušíš, že nejde o nic jiného než o absolutní královnu mezi polévkami. O zelňačku!
Jasně, každý podle svého a můžeš klidně namítnout, že takový vývar tvojí babičky je taky silný jako silnice. A dokonce proti tomu ani nelze nic namítnout. Jenže taková nejlepší zelňačka je prostě jen jedna a horko těžko se jí vyrovná některá polévková kolegyně.
Aby ses přesvědčila na vlastní chuťové buňky, samozřejmě jsme pro tebe jeden parádně vytuněný recept daly dohromady. Díky němu pak potěšíš nejen rodinku, ale taky sebe. Zkrátka nepřijde jak tvoje tělo, tak ani mysl.
Zelí a zdraví
Než se ale pustíme do jednoduché přípravy té nejlepší zelňačky na světě (nebo aspoň u vás v ulici), musíme naprosto jednoznačně mrknout i na hlavní surovinu, ze které tahle mňamka je.
Když jde o zelňačku, hlavní roli si tu samozřejmě jede zelí. To je jasné. Co ale nemusí být jasné, naopak to dokonce může být až nestoudně matoucí, je povědomí o extra mimořádné prospěšnosti, které na lidský organismus zelí má.
Nejde totiž vůbec jen tak o nějakou fádní zeleninu, kterou vezmeme za vděk jen tehdy, když už v obchodě nic jiného nezbylo. Naopak. Zelí je superzdravé a měli bychom ho do jídelníčku určitě zařadit. A čím víc, tím samozřejmě líp, protože je k prasknutí nabité vitamíny a minerály. Mezi plejádou prospěšných složek nechybí například vitamín C, vitamín K, fosfor, draslík nebo hořčík. I díky nim ti tahle superpotravina může pomoct:
- s vyrážkami
- s posílením žlučníku a jater
- se správnou funkcí metabolismu
- s revmatem
- s kocovinou
- s popáleninami
- s bolestí hlavy
- se záněty prsu
- se zlepšením trávení
- s posílením imunity
- s nachlazením
A aby toho nebylo málo, zelí je téměř bez kalorií. Na dietu se tak nevymlouvej a upaluj si hned pro jednu hlávku. Čeká tě totiž recept, jehož lahodný výsledek v podobě té nejlepší zelňačky si zkrátka nesmíš nechat ujít.
Krémová zelňačka s klobásou
Za recepis, který ti za malý moment představíme, by se rozhodně nemusela stydět ani Magdalena Dobromila. Tahle poctivá, hustá, krémová, sytá a naprosto vynikající zelňačka zasytí a potěší i toho nejnáročnějšího strávníka. Nevěříš? Vyzkoušej sama.
Co potřebuješ: 4 brambory, 2 cibule, 3 klobásy, menší hlávku zelí, bobkový list podle chuti, pepř a sůl podle chuti, 2 lžíce octa, 2 lžíce cukru, drcený kmín, nové koření, vrchovatou lžíci sádla, kopr, lžíci másla a kelímek smetany na vaření
Jak na to?
- Začneme tím, že si najemno nakrouháme zelí.
- Brambory si oloupeme a pokrájíme na kostičky.
- Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno.
- Do hrnce si dáme rozpustit sádlo a na něj hodíme cibuli.
- Když pěkně zesklovatí, osmahneme na ní zprudka klobásu pokrájenou na kostičky.
- Ke klobáse přihodíme i kostičky brambor a krátce spolu všechno osmahneme.
- Nakonec přihodíme i zelí a všechno to osolíme a opepříme.
- Přidáme veškeré koření a promícháme.
- Teď základ dolijeme vodou nebo vývarem.
- Přidáme cukr a ocet.
- Vaříme zhruba 45 minut a občas mícháme.
- Nakonec přilijeme celou smetanu a důkladně promícháme.
- Ochutnáme a doladíme podle potřeby.
- Necháme ještě chvilku probublávat na sporáku a pak vypneme.
- Do polévky, kterou už dál nevaříme, nakonec přidáme máslo a promícháme.
- Zelňačku podáváme horkou a můžeme ji zastrouhat čedarem.
Už pomalu vyrážíš na nákup surovin, aby sis mohla tu nejlepší zelňačku připravit rovnou dneska k večeři?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5
Autorka článku: Bára Klímová