Ač jejich konzumaci většina lidí zanedbává, jsou ryby důležitou součástí vyváženého jídelníčku. Měla bys je jíst ideálně 2x týdně. Najdeš v nich bílkoviny, zdravé tuky, minerální látky a vitamíny. Významnou složkou, hlavně tučnějších mořských ryb, je vyšší podíl nenasycených mastných kyselin, včetně omega-3 mastných kyselin. Najdeme je například ve sledi, v tuňáku, makrele, ale taky sardinkách a lososu.
Pravidelnou konzumací nenasycených mastných kyselin se dá předejít infarktu i mozkové mrtvici. Pomáhá se správným fungováním kardiovaskulárního systému, má protizánětlivé účinky a příznivě působí na paměť a soustředění. Připrav si rybí pomazánku podle našich pěti různorodých receptů!
Klasická rybí pomazánka
Tenhle recept je klasika, na které si pošmákne snad každý.
Co potřebuješ: konzervu sardinek, lžíci másla, lžíci hořčice, jednu menší cibuli, lžíci citrónové šťávy, lžíci pomazánkového másla
Jak na to?
- Rybičky rozmačkej i se šťávou, přidej nadrobno nakrájenou cibuli a promíchej.
- Přidej hořčici, citrónovou šťávu, máslo a pomazánkové máslo. Opět promíchej.
- Před podáváním nech pomazánku chvíli odpočinout v lednici. Výborně se hodí k celozrnnému pečivu, nebo čerstvému chlebu. Nech si chutnat!
Rybí pomazánka s vajíčky
Že tuhle kombinaci neznáš? Ochutnej a už si na chleba nebudeš mazat nic jiného.
Co potřebuješ: 2 konzervy sardinek, 180 g másla, jednu cibuli, 7 vajec, 5 nakládaných okurek, 3 lžičky hořčice a sůl
Jak na to?
- Ze sardinek vymačkej šťávu, rybičky vykosti, dej je do mísy a vyšlehej s máslem. Přidej hořčici se solí a znova šlehej.
- Střední cibuli si nakrájej nadrobno, okurky na kousky a přidej je do připravené směsi.
- Na úplný konec uvař vejce natvrdo a nastrouhaná na hrubém struhadle je přidej do pomazánky. Výborná pomazánka je na světě.
Rybí pomazánka s tvarohem
Tahle odlehčená verze rybí pomazánky ti udělá radost, pokud si hlídáš štíhlou linii.
Co potřebuješ: 80 g sardinek bez kostí, šalotku, 100 g odtučněného tvarohu, lžíci limetkové šťávy, lžičku dijonské hořčice, půl lžičky sušeného tymiánu, stroužek česneku, sůl a pepř
Jak na to?
- Sardinky sceď, dej do misky a rozmačkej.
- Přidej zbylé ingredience, tedy najemno nakrájenou šalotku, odtučněný tvaroh, limetkovou šťávu, hořčici, tymián, prolisovaný stroužek česneku a špetku soli a pepře. Všechno důkladně promíchej.
- Pak pomazánku podávej a uchovávej ji v lednici (maximálně 3 dny).
bigstock-bread-and-spread-119255663.jpg
Rybí pomazánka s lososem
Zkus tuhle obměnu klasické pomazánky se sardinkami. Překvapí tě neotřelá a výborná chuť.
Co potřebuješ: 80 g uzeného lososa, 180 g pomazánkového másla, 2 vejce, majonézu nebo zakysanou smetanu, bílý pepř a sůl
Jak na to?
- Uzeného lososa společně s oloupanými vařenými vejci rozmixuj a dej do misky. Přidej pomazánkové máslo, osol a opepři a dobře promíchej. Pokud chceš, přidej majonézu nebo zakysanou smetanu.
- Cibulku si nasekej a přidej do směsi. Pro zajímavější chuť můžeš přidat kapku citrónu nebo nasekanou petrželku. Pomazánka bude skvěle chutnat s křupavým pečivem a posypaná bylinkami.
Rybí pomazánka z filé
Téhle netradiční varianty se nemusíš bát. Uvidíš, že ti bude chutnat.
Co potřebuješ: 400 g rybího filé, lžíce oleje, 100 g celeru, 50 g mrkve, 2 lžíce majonézy, 4 lžíce bílého jogurtu, citronovou šťávu, pažitku, pepř a sůl
Jak na to?
- Filé osuš a opeč na pánvi s trochou oleje. Zakápni citrónem, osol a opepři a nech zchladnout.
- Očištěný celer a mrkev nastrouhej. Smíchej s filetem, majonézou, jogurtem, citrónovou šťávou a nasekanou pažitkou.
- Pomazánka chutná nejlíp s opečenými plátky bílé veky a pažitkou.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7