Genitální mýty: vaginální sprchy, výtoky jako známka špatné hygieny a jiné nesmysly

Shutterstock
|
15. 08. 2024
|
Ano, na jednu stranu může být náš dnešní článek o genitálních mýtech pro stydlivky pobuřující. Na druhou stranu – genitálie jsou naprosto přirozenou součástí každého z nás a mýtus číslo jedna je tak vyvrácen rovnou. A to – ne, nic sprostého na nich není…

Tolik, kolik je na světě lidí, tolik je i genitálií. Tak to zkrátka je a nic fuj nebo sprostého na tom není. Mnohdy ale tohle intimní téma vnímáme jako nevhodné. Na takovém postoji má největší podíl dřívější výchova, která tak trochu diktovala, že o něčem, jako je to, co má kdo mezi nohama, se nesluší mluvit. Naši rodiče často vyrůstali v tom, že genitálie jsou tabu téma, a tak se tyhle rozpaky táhnou v některých případech i s námi. Problematika má ale dvě roviny.

Ano, o tom, co má kdo ve spoďárech, se rozhodně mluvit nesluší. A už vůbec ne na veřejnosti nebo na firemním večírku, když kolegyně, jejíž intimní partie zrovna pomlouváme, stojí vedle. Tak takhle samozřejmě nikdy. To je skutečně nevhodné, hloupé, nízké a prostě ne.

V jiné rovině si ale tímhle embargem zaděláváme na jakousi nevzdělanost a mnohdy i škodlivé praktiky například v souvislosti s péčí o genitálie. A tak rdění stranou, rozum do hrsti a pojďme si vyvrátit mýty, které o genitáliích kolují už pěkně dlouho.

Hygiena vagíny především

Nesmysl. Tak jednak si pořád spousta lidí plete vagínu s vulvou, ale hlavně – vagína je samočistící se orgán. Pokud bychom chtěly čistit vagínu tak, jak je nám třeba v reklamách na intimní hygienu při špatném výkladu předkládáno, je to úplně stejné, jako bychom si chtěly sprcháčem čistit třeba játra nebo ledviny. Vnitřní orgán je vnitřní orgán a ten se nijak nečistí.

Vagína, vulva, prašť jako uhoď

Nesmysl. Jak už jsme nakously, vagína je vnitřní orgán. To, co se nachází v těle ženy, je vagína. Vnějším pohlavním orgánem je pak vulva. Čili Venušin pahorek, malé a velké stydké pysky, klitoris a ústí vagíny plus močové trubice. Když tak někoho zase zaslechneš (a jako že určitě ještě několikrát zaslechneš) říkat, že je to jedno, tak ne. Není to jedno a nepleťme si jablkahruškami.

Zdravá vagína musí vonět

Nesmysl. Ale zase, selský rozum do hrsti. Samozřejmě, že nevábný zápach plus výtok ošklivé barvy a svědění jako bonus neznačí nic dobrého a zdravého. Za normálních okolností ale vagína nevoní jako rozkvetlá louka. Každá má svůj specifický odér, který je ovlivněný způsobem života majitelky.

Například strava, pohyb, obezita nebo podvýživa, to všechno se na pachu podepisuje. Narušovat si tak vnitřní prostředí voňavými gely a vylepšovátky je kontraproduktivní a můžeme si tím akorát zadělat na zdravotní problémy.

Vaginální sprchy pro čistotné

Nesmysl. Jak už je z dřívějších řádků patrné, vaginální sprchy nejsou ničím prospěšným. Je tomu spíš přesně naopak. Extra škodlivé kombo je pak vaginální sprcha plus voňavoučké mycí gely, na jejichž obalu je uvedeno, že jsou vhodné k šetrné intimní hygieně. Nejsou, nejsou a nejsou. Marketing je super věc, ale k intimní hygieně bohatě stačí teplá voda. Ta splní co má. Takže hygiena rozhodně ano, ale jen vnějších orgánů. Dráždit sliznice vnitřního orgánu fakt dobrý nápad není.

Výtoky jako známka špatné hygieny

Nesmyl. Vaginální sekrety jsou úplně normální a zdravá vagína je má produkovat. S hygienou nemají nic společného a dívat se na ně skrz prsty je hloupost. Je to stejné, jako bychom slinným žlázám měly za zlé, že produkují sliny.

Výtok tak není známkou špatné nebo nedostatečné hygieny, ale ukazatelem ženského zdraví. Pokud skutečně silně zapáchá, zdá se ti na něm intuitivně něco v nepořádku nebo máš-li podezření na infekci či přítomnost bakterií, které u tebe dole dřív nebydlely, utíkej na gynekologii.

Další mýty letem světem

Jelikož genitálních mýtů existuje tolik, jako je hub po dešti, mohly bychom nad nimi trávit celé prázdniny. A to klidně ještě i ty příští. Proto si dáme další mýty, které o ženských genitáliích stále kolují, už jen v běhu. Slušivé a prodyšné letní šortky, které neškodí intimnímu prostředí, na sebe, dostatek vody pro běh do ruky a jdeme na to.

  • Ne, velikost stydkých pysků nevypovídá nic o tom, kolik sexuálních partnerů žena měla.
  • Vagína je příliš volná, nebo těsná. Ne. Elasticita vagíny je úplně normální a přizpůsobivá.
  • Genitální estetika by měla odpovídat pornografickým mustrům. A to jako vážně?!
  • Panna se pozná vždycky. Inu, taky úplně ne. Porušení slizničního prstence, kterým ve skutečnosti blána je, se nedá přímo vnímat.
  • Ochlupení v oblasti genitálií je nehygienické. A přitom je to naopak. Má totiž ochrannou funkci a nebylo nám všem dáno jen tak pro srandu králíkům.
  • Po každém styku je nutné provést vaginální výplach. No tak na konto výplachu jsme si už karty vyložily…
  • Suchá vagína je stará vagina. Hahaha. Suchost vagíny se s věkem sice mění, to je pravda, ale na základě různých faktorů se různě a proměnlivě dostavuje u každé z nás.

Bizár jako tečka

Tam, kde existují sociální sítě a nejrůznější diskusní fóra, tam zároveň existuje taky nekonečný bizár. V souvislosti s genitálními mýty tomu není jinak. Jak už to tak bývá, intimní partie jsou pro bizarní mýty zřejmě nevyčerpatelnou studnicí inspirace. A byť jde o totální konspirace a hlouposti, nutno podotknout, že nejeden koutek se nad nimi skutečně pozvedne.

  • Vagína mění barvu podle nálady ženy.  
  • Vagína funguje jako GPS. Prý obsahuje zabudovaný navigační systém, který ženu spolehlivě vždycky dovede do nejbližšího obchodu s oblečením.
  • Má svou vlastní paměť a uchovává všechny vzpomínky.
  • Mýtus tvrdí, že se vagína podle potřeby v těle přesouvá.
  • Vagína je údajně citlivá na změny počasí a může předpovídat déšť nebo slunečné dny.
  • Někteří lidé věří, že vagína je portálem do jiné reality.
  • Vagína má prý schopnost měnit genetický kód.
  • A aby sociálních sítí nebylo málo, někteří velmi zvláštní konspirátoři tvrdí, že vagíny mají vlastní sociální síť, díky které mezi sebou komunikují a sdílejí zážitky.

Všechny tyhle úsměvné mýty jsou pochopitelně holým nesmyslem a věřit jim je stejně tak špatný nápad jako chtít vymývat vagínu sprchovým gelem.

Který mýtus jsme rozbouraly tobě? Žila jsi v souvislosti s genitálními mýty v nějakém omylu?

Autorka článku: Bára Klímová

Použité zdroje:

  • kondice.cz/intimita/pysky-se-sexem-vytahavaji-a-dalsi-genitalni-myty/?seznam-hp=1&utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=1264120&dop_so...
  • radynacestu.cz/magazin/citite-rozpaky-kdyz-se-mluvi-o-zenskych-genitaliich-v-londyne-vam-to-pomuze-vyresit-muzeum-vagin/
  • dama.cz/clanek/myty-a-lzi-o-vagine-ktere-dodnes-muzete-slyset-a-lide-jim-veri
  • primar.sme.sk/c/23170550/buraju-myty-o-sexualite-ludia-si-stale-mylia-vaginu-a-vulvu-a-veria-ze-panenska-blana-existuje.html
  • beliema.cz/magazin/takto-nazyvame-nase-intimni-partie
Související články