Naše babičky věděly…
Možná si ještě vzpomeneš na starostlivé rady babiček, které nás varovaly před konzumací červenooranžových bobulek. Jako malé jsme si z nich vyráběly korálky, korunky i řetízky. Po manipulaci s jeřabinami jsme si ale vždycky měly umýt ruce. Babičky totiž říkávaly, že jeřabiny jsou jedovaté. A částečně měly pravdu.
(Ne)jedovaté bobulky
Ona zmíněná „jedovatost“ jeřabin je způsobena kyselinou parasorbinovou. Ve větší koncentraci tahle kysela dráždí sliznice žaludku a střev a způsobuje nevolnost. Aby ses vyvarovala bolestí břicha a dalších komplikací, je potřeba kuličky jeřábu důkladně povařit. Převařením totiž ztrácí tuto jedinou zápornou vlastnost a stávají se skvělým doplňkem ke svíčkové, do marmelád, kompotů či sirupů.
bigstock-136384640.jpg
Co obsahují jeřabiny
Jeřabiny jsou významnou zásobárnou vitamínu C. V souboji s citrusy v této kategorii jasně vítězí a nelze o jejich skvělé prevenci proti nachlazení polemizovat. Kromě céčka ale obsahují také vitamíny K, E a A, karoten a třísloviny. Málokdo taky tuší, že jsou to právě jeřabiny, ze kterých se vyrábí umělé sladidlo pro diabetiky.
Zdravotní přínosy konzumace jeřabin
Jeřabiny mají výrazné antiseptické účinky, detoxikují organismu a podporují imunitní systém. Zároveň zvyšují chuť k jídlu a podporují trávení. Upravují taky případné trávící těžkosti a pročišťují tlusté střevo. Jejich konzumace podporuje krvetvorbu a tvorbu kostní tkáně. Pochlubit se mohou silnými odvodňovacími a močopudnými účinky. Jeřabiny taky pročišťují ledviny a eliminují záněty v těle. A dobrá zpráva pro věčné dietářky – jeřabiny jsou významným pomocníkem při hubnutí!
Co z nich připravit?
Chutné plody podzimu můžeš sbírat od října do listopadu. A kromě omáček k masu, džemů nebo kompotů z nich můžeš uvařit taky čaj, připravit víno či vypálit destilát. Za zmínku stojí taky jeřabinové smoothie – detoxikační koktejl, který si připravíš ze sušených a ve vodě nebo mléce nabobtnaných plodů, které následně rozmixuješ dohladka.