Vegetariánství, veganství? Kdepak! Nový trend je reduktariánství

Bigstockphoto
|
14. 01. 2020
|
Lidí, kteří se rozhodli z jakéhokoli důvodu vyřadit ze svého jídelníčku živočišné produkty, je čím dál víc. Časopis The Economist dokonce označil rok 2019 za rok veganství. Komu se ale zdá veganství nebo i vegetariánství radikálním omezením, může být reduktarián.

Právě reduktariánství je teď údajně na vzestupu. Žádné vyřazení masa, vajec, mléka a čehokoli podobného, co vegetariáni a vegani odmítají. Jen omezení jejich konzumace. Proč si nedat maso, masný výrobek, mléčný výrobek nebo míchaná vajíčka, když na ně máme chuť nebo se nám setsakramentsky hodí do vyváženého jídla?

Někteří odborníci právě varují před tím, že ne všichni, kteří přejdou na vegetariánskou nebo veganskou stravu, dokážou nahradit vyřazené potraviny a suroviny správně. Tak může docházet k deficitu některých důležitých složek jídelníčku, například bílkoviny Ty jsou přitom nezbytné pro udržení svalové hmoty nebo navození pocitu sytosti.

Kdo jsou reduktariáni?

Už jsi někdy slyšela, že když si dáš maso jednou za čtvrt roku, tak nejsi vegetarián, protože stejně podporuješ násilí páchané na nebohých zvířatech? Nebo že je ti úplně jedno, kam to spěje s životním prostředím? Vsadíme se, že ano. Pokud ti ale není jedno, jak vypadá naše planeta, co ji ničí a jak sešly ze světa kravičky, vepříci nebo slepičky, aby sis mohla dát flákotu nebo křidýlko, nejspíš patříš k reduktariánům. Ti totiž omezují konzumaci živočišných výrobků na minimum, ale vzdát se jich nehodlají.

bigstock-spring-healthy-vegan-food-cook-225697294.jpg

Veganství je podle někoho extrémní jídelní návyk.
Bigstockphoto
Nemusíš si živočišné produkty odepřít úplně. Dej si je, když máš chuť. Buď reduktarián.

Právě tenhle přístup se zdá být tím nejlepším, pokud máš ráda maso, ale nemusíš ho vyloženě jíst každý den. Není třeba být hned vegetarián nebo vegan. Stačí, když konzumaci živočišných produktů omezíš, a zaměříš se víc na rostlinnou stravu. On ti totiž žádný stravovací směr, se kterým nesouzníš, ani dlouho nevydrží.

Čím nahradit maso, aby ti nechyběly bílkoviny?

Ruku na srdce, maso je skvělý zdroj bílkovin, takže nejen že chutná, ale taky dodává tělu to, co nezbytně potřebuje. Bílkoviny se ale dají čerpat i z potravin, do kterých bys to nejspíš neřekla, a můžou být rostlinného původu – a o to jde.

Na místě je tedy zařadit do jídelníčku luštěniny, sóju, quinou, oříšky a arašídy, nejrůznější semínka, ovesné vločky, vejce. 

Jsi překvapená, že se tenhle směr nějak jmenuje, protože ti přijde úplně normální? Taky jsme to nečekaly. Dneska už má ale svůj název snad úplně všechno.

Jak jsi na tom se svým stravováním? Jsi vegetarián, vegan nebo reduktarián? Dej nám vědět do diskuze pod článkem!

Související články