Slezina je malý orgán velikosti dlaně v levé horní části hrudníku. V lymfatickém systému funguje jako filtr – zachycuje odumřelé červené krvinky a produkuje krvinky nové. Má tedy zásadní vliv na náš imunitní systém. Právě na podzim bývá slezina nejcitlivější a měli bychom se zaměřit na její posílení.
Jak poznat problémy se slezinou
Prvním varovným signálem bývají oteklé mandle, které jsou lymfou spojené se slezinou. Následovat může bolest v levé části hrudníku, která někdy vystřeluje do levé lopatky nebo až k ramenu.
Další příznaky oslabené sleziny:
- oslabená imunita
- čepy na mandlích, které způsobují zkažený dech
- poruchy trávení – nechutenství, nebo naopak nadměrná chuť k jídlu
- nepravidelná menstruace
- závratě, mžitky před očima
- rychlé bušení srdce
- problémy s dýcháním
- poruchy krvetvorby – praskání žilek, křečové žíly
- studené ruce a nohy, brnění končetin
- únava, deprese
- hemoroidy
- zvýšená chuť na sladké
Jak posílit slezinu
Řada zdravotních problémů má původ nejen v životním stylu, ale i v psychice. Podle čínské medicíny slezinu oslabuje nadměrné přemýšlení, stres a nezpracované emoce. Zaměř se proto na svoji duševní pohodu a vyřešení problémů, a to i za pomoci odborníka. Dobrý vliv na správnou funkci sleziny má taky pravidelný režim, sport nebo meditace.
bigstock-sore-throat-a-woman-holding-h-409945519.jpg
Jak se stravovat při problémech se slezinou
Slezina má ráda tepelně upravená jídla. Podstatné je stravovat se pravidelně a nejíst ve spěchu. Pozor taky na večerní uzobávání, při problémech se slezinou bys neměla 4–5 hodin před spaním jíst. Čínští lékaři jdou v opatřeních ještě o kus dál a doporučují jíst jenom 2–3x denně, aby slezina měla čas na trávení a obnovení energie.
Při oslabené slezině omez:
- polotovary
- pečivo z bílé mouky
- sladkosti
- mléčné produkty
- alkohol
- kávu
- limonády, ovocné šťávy
- syrové ovoce a zeleninu – vhodnější jsou tepelně upravené
Naopak si dopřej:
- jáhly, ovesné vločky, pohanku
- čočku, fazole, hrách, cizrnu, rýži
- brambory, batáty
- tepelně upravenou zeleninu – špenát, brambory, zelí, dýni, červenou řepu, mrkev, kukuřici
- polévky
- koření, které prohřívá organismus – oregano, kurkumu, majoránku, česnek, pepř, skořici, zázvor, hřebíček, šalvěj
- vlašské ořechy
- kuřecí, hovězí a jehněčí maso
- ryby – tuňáka, makrelu
- bylinky – ženšen, echinaceu, kopřivu, pampelišku, čekanku
Co pomáhá tobě na posílení imunity? Napiš nám své zkušenosti do diskuze pod článkem!