Bílý kaviár
Abychom to odstartovaly hned tou nejdražší potravinou světa, musíme začít s bílým kaviárem. Ten pochází od jeseterů albínů, kteří jsou v přírodě velmi vzácní. Například na jedné z farem v Číně, kde jesetery pěstují, jich je z půl miliónu jen 40! Každý přitom může dát asi 300 g kaviáru. Není divu, že pak kilo takového bílého kaviáru stojí v přepočtu asi 1 700 000 Kč.
Šafrán
Že je něčeho jako šafránu, to se opravdu neříká jen tak pro nic za nic. Nejdražšímu koření světa se přezdívá „rudé zlato pouště“ a pěstuje se především v Íránu. Drahý je hlavně proto, že je složitý jeho sběr. Ten musí probíhat před východem slunce a každý sběrač obvykle nestihne sklidit víc než 500 g krokusů šafránu na jeden zátah.
Po téhle ranní dřině přichází na řadu druhá fáze, která je jen pro trpělivé – z květů je potřeba vytrhat vlákénka, která jsou tak jemná, že… No, zkrátka hodně. Cena se pak pohybuje kolem 270 000 Kč za kilogram.
Hovězí z plemene Wagyu
Jestli patříš k zarytým masožravcům, určitě by tě mohl nadchnout tenhle kousek. Je ovšem tak vzácný, že se nesmí vyvážet z Japonska, takže by sis za ním musela dojet. Dobytek, ze kterého masíčko pochází, speciálně krmí a dokrmují zrním, které napřed smíchají s pivem nebo se saké. A ještě se k tomu všemu traduje, že těmhle zvířátkům Japonci pravidelně dopřávají i masáž! Proto prý mají tak krásnou texturu masa. A cena tomu pochopitelně odpovídá – 46 000 Kč za kilogram je, řekněme, docela dost.
bigstock-barbecue-dry-aged-wagyu-flank-244904173.jpg
Švýcarští lososi
Švýcaři si nemůžou přítomnost v tomhle žebříčku nechat ujít. Právě do Švýcarska se sem speciálně chovaní lososi přivážejí z norských fjordů, kde žijí 4 roky. Ročně se z těchto lososů vyrobí necelá tisícovka filetů. Z kilogramů ryby se prý použije jen 30 %, a když i tahle třetina vykazuje nějakou tu chybku, nemilosrdně se jí zbavují. Kilogram si můžeš koupit asi za 16 000 Kč.
Arganový olej
Arganový olej je tím nejdražším olejem na světě. Pochází z plodů argánie trnité a jeden litr koupíš asi za 2 700 Kč. Tenhle jeden litr se pak musí získat z 5 stromů, které najdeme v Maroku, o celý proces se podle tradice starají berberské ženy. Ty musí plody nejdřív nechat schnout, pak je ženy ručně vylouskají a lisují. Arganové mandle pak prochází pražením a mletím, z toho vznikne kaše. Po smíchání s vodou se vytvoří hrudkovitá směs, ze které pak vzejde olej.
Co z nejdražších potravin by tě lákalo ochutnat?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce