Něco na těch plodech zřejmě bude, protože jsou součástí asijské medicíny a také neodmyslitelně patří k jídelníčku mnoha Asiatů. My je máme k dostání v obchodech se zdravou výživou a považujeme je spíše za doplňky stravy než za něco zásadního, co by nám nemělo chybět. V zahraničí jsou k dostání i džusy obsahující šťávu goji. Mimochodem – pokud máš pocit, že jsi i u nás viděla něco takového růst, může to být pravda. Kustovnice cizí se vyskytuje i v našich končinách. Jestli si ale nejsi skutečnou totožností plodů jistá, radši nepokoušej štěstí.
Jak to, že jsou plody goji tak prospěšné?
Goji je velmi ceněným zdrojem vitamínů, minerálů i jiných živin. Obsahuje 18 druhů aminokyselin, z toho 9 esenciálních, z vitamínů A, B1, B2, B6, C a E, z minerálů vápník, železo, zinek, hořčík, měď, fosfor nebo selen. Zároveň v goji najdeme i betasisterol, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, pomáhá pánům při zvětšené prostatě a působí protizánětlivě. Goji také zpomaluje stárnutí organismu a odstraňuje volné radikály.
Svěžest a vitalita, to je přesně to, co goji u lidského organismu zachovává. Působí totiž pozitivně na buňky, jejich růst a obnovu. Také zvyšuje pružnost a pevnost cév, posiluje srdce, játra a ledviny, je perfektní i pro imunitní systém. Zároveň reguluje hladinu cukru v krvi, snižuje krevní tlak a příznivě působí na zrak.
Ve 100 g goji najdeš 1 448 kJ energie, 11 g bílkovin, 55 g sacharidů (z toho 51 g cukrů), 4,7 g tuku a 22 g vlákniny. Obvyklá porce například do jogurtu je 10 g.
Jak s goji naložit? Připrav si čaj nebo víno!
Goji nemusíš pojídat jen tak samotné nebo v jogurtu, jak se to často dělává. Klidně si z něj můžeš vyrobit čaj nebo víno, přidat ho do smoothie nebo prostě jen připravit goji nápoj. Další využití nachází goji v kosmetice.
Čaj z goji
Co potřebuješ: lžičku plodů goji, 2 dcl vody
Jak na to: Plody přelij vroucí vodou a nech je 15 minut louhovat. Potom vše přeceď, plody vymačkej a pomalu popíjej.
Na tomto principu si můžeš udělat i obyčejný nápoj z goji, tedy polévkovou lžíci goji přeliješ 3 dcl vody a necháš 12 hodin louhovat. Potom plody rozmačkej a přeceď.
Léčivé víno z goji
Co potřebuješ: litr vína (bílého nebo červeného), 2 badyány, 4 hřebíčky, kousek skořice a 50 g nasekaných goji plodů
Jak na to: Goji a koření zalij vínem, zazátkuj a nech 3 týdny odpočívat v chladu. Jednou denně vše protřepej, po 3 týdnech můžeš víno přecedit a ideálně ho podávat po jednom panáku každý večer.
Výživná pleťová maska
Co potřebuješ: lžičku plodů goji, 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžičku medu
Jak na to: Všechny ingredience smíchej dohromady, rozmixuj a směs nanes na pleť. Nech ji působit 30 minut, potom obličej důkladně opláchni.
Zamiluj si goji taky!