Zrádný alobal: Tyhle potraviny do něj rozhodně nebal

bigstockphoto.com
|
28. 01. 2021
|
Tenká hliníková folie je tu s námi víc než 115 let. O její vznik se zasloužil v roce 1905 švýcarský podnikatel Heinrich Alfred Gautschi.

I přes všechny výhody, které s sebou alobal nese, je potřeba počítat s určitými riziky a vyvarovat se několika zásadních chyb. Víš, co do alobalu nepatří? Tady je malý seznam.

Krájené ovoce a zelenina

Rozkrájená zelenina nebo na menší kousky nakrájené ovoce do alobalu nebal. Vyměň ho raději za klasickou potravinovou folii nebo samostatnou (klidně kartonovou) krabičku. Pokud doma nic jiného nemáš, dbej alespoň na to, ať potraviny nejsou ve styku s alobalem déle než čtyři hodiny.

Náš tip: Aby se do potravin uvolnilo minimum nebezpečných hliníkových solí, je dobré jídlo zabalené v alobalu skladovat co nejdéle v chladu.

Silně kyselé a slané potraviny

Do alobalu nepatří ani výrazně kyselé nebo slané potraviny. Cokoli kyselého nebo naopak slaného totiž nastartuje agresivní proces rozpouštění vrstev hliníku do jídla, odkud ho následně přijmeme do našeho těla. Do alobalu proto nebal:

  • nasolená a usušená rajčata,
  • šunku a další slanější uzeniny,
  • zavináče,
  • kysané zelí,
  • nakládané okurky,
  • citrony nebo citronovou (a jablečnou) šťávu,
  • ananas
  • sýry s vyšším obsahem soli (např. jadel, balkánský sýr nebo feta).

Informaci o tom, že alobal by neměl přijít do styku s kyselými nebo slanými potravinami se ostatně dočteš taky na obalu výrobku. Ale ruku na srdce – kdo z nás ho kdy četl?

  • Věděla jsi, že: Obě strany alobalu (matná i lesklá) mají totožné vlastnosti a vizuální odlišnost je způsobená pouze procesem výroby? Výroky o tom, že lesklá strana lépe drží teplo a ta matná ho naopak propouští, jsou proto trošku mimo.

baked-potatoes-1142155_1280.jpg

Alobal nachází v domácnosti široké využití.
pixabay.com
Tajemství odhaleno. Obě strany alobalu jsou svými vlastnostmi stejné.

Grilované pochutiny

Asi nikoho z nás by nenapadlo, že hliníkové tácky se ke grilování potravin až tak úplně nehodí. Pokud se totiž alobal zahřeje na 220 stupňů Celsia, začne se z něj hliník postupně uvolňovat. Hliníkové tácy proto používej jen na nezbytně nutnou dobu a samotné pokrmy, které na nich griluješ, sol až těsně před podáváním.

Vařené potraviny

Pamatuj si, že alobal je určený výlučně k jednorázovému použití. Vaření jídla v hliníkové fólii je proto vážně nevhodné, ba dokonce nebezpečné! Při vaření totiž uniká z alobalu do jídla víc hliníku, než je povolené maximum uváděné WHO.

Používáš doma alobal? Nebo se mu snažíš co nejvíc vyhýbat? Dej nám vědět v diskuzi pod článkem!

Tagy: 
Související články