Jedním z počinů tradiční vietnamské kuchyně je i pokrm Bún bò Nam Bộ, který se v posledních letech stává stále oblíbenějším. Pro jeho přípravu je sice potřeba sehnat a nakoupit ty správné suroviny, výsledek je ale přinejmenším dokonalý.
A kde se vlastně Bún bò Nam Bộ vzalo?
Tradiční vietnamský pokrm pochází z jihu Vietnamu a připravuje se tady už od nepaměti. Základem receptu jsou čerstvé suroviny. Chybět rozhodně nesmí hovězí maso, kulaté rýžové nudle, sladkokyselá rybí omáčka, bylinky, pražené arašídy a křupavá zelenina.
Postupem času se Bún bò Nam Bộ z Vietnamu rozšířilo do dalších částí Asie. A ochutnat ho v různých obměnách můžeš v řadě vietnamských restaurací taky u nás. Nebo si ho doma klidně připrav.
Postup sice nepatří mezi nejjednodušší, odměnou ti ale bude výtečný lehký pokrm pro celou rodinu. Pokud si ho navíc připravíš ve verzi s nudlemi Shirataki (konjakové nudle), hodí se i do dietního jídelníčku.
bigstock-top-view-composition-of-variou-294178309.jpg
Jak si Bún bò Nam Bộ připravit?
Součástí receptu na Bún bò Nam Bộ je několik netradičních surovin (např. citronová tráva, rybí omáčka, rýžový ocet apod.), které seženeš v prodejnách asijských potravin nebo velkoobchodech pro restauratéry a kuchaře.
Abys získala autentickou chuť pokrmu, ničím zmíněné suroviny nenahrazuj a raději obětuj pár kaček a jeden nákup ve speciálce, než tradiční vietnamský pokrm pokazit nevhodnou skladbou použitých surovin.
Na maso budeš potřebovat:
- 450 g hovězí kýty
- 2 stonky citrónové trávy
- 2 střední stroužky česneku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 2 lžíce rybí omáčky
- čerstvě mletý pepř
Na omáčku:
- 350 ml hovězího vývaru
- 2,5 lžíce třtinového cukru
- 2,5 lžíce rybí omáčky
- 3 lžíce rýžového octa
- 1 střední česnek
- chilli podle chuti
Na nudle:
- 300 g kulatých rýžových nudlí
- cca 2 litry vroucí vody
Na ozdobení:
- 1/4 ledového salátu
- 1 mrkev
- dvě hrsti mungo klíčků
- dvě hrsti nepražených a neloupaných arašídů
- dvě hrsti smažené cibulky
- hrst nakrájené jarní cibulky
- koriandr a citronová máta podle chuti
Postup přípravy Bún bò Nam Bộ:
- Jako první začni masem, které si dej na cca 30 minut do mrazáku. To pro to, aby se ti lépe krájelo. Jakmile maso ztuhne, vyndej ho a nakrájej na cca 2 mm tenké a libovolně dlouhé plátky. Takto připravené maso dej bokem a vrhni se na další suroviny.
- Česnek oloupej a nakrájej na plátky. Citronovou trávu oloupej ze tří horních vrstev, odkroj konce a středy nakrájej najemno.
- Maso dej do uzavíratelné misky, opepři čerstvě namletým pepřem, přidej česnek, citronovou trávu, olej, rybí omáčku a pořádně promíchej. Naložené maso můžeš nechat v ledničce marinovat klidně do druhého dne.
- Jakmile bude maso uleželé, vyndej ho z ledničky a nech alespoň půl hodiny odpočívat na lince při pokojové teplotě.
- Připrav si pánev, na které opraž arašídy. Ty pak rozmixuj v robotu nebo nadrť paličkou na maso. Na pánev nalij trochu oleje a osmaž na něm na kostičky nakrájenou cibuli. Přebytečný olej sceď, odlož bokem a připrav si další suroviny.
- Salát nakrájej na drobné nudličky, bylinky nasekej nebo natrhej a mrkev nakrájej nebo speciální škrabkou nastrouhej na nudličky.
- Připrav si větší hrnec s vroucí vodou, do které vložíš rýžové nudle. Vař je asi pět minut a pak hned přeceď a propláchni studenou vodou.
- Předposledním krokem byla příprava omáčky. Do misky si nalij zhruba polovinu vývaru, nasekej česnek a přidej najemno nadrcené chilli semínka (nebo nakrájené čerstvé chilli papričky). Smíchej s rybí omáčkou a octem. Ochutnávej, dokud omáčka nebude dostatečně slaná a nakyslá. Pokud je omáčka naopak moc výrazná, rozřeď ji zbylým vývarem.
- Teď už zbývá jenom opéct maso. Suchou pánev si rozpal na maximum a maso na ní zprudka orestuj. Stačit budou dvě až tři minuty.
- Do mísy servíruj nejdříve nudle, na něj ledový salát, mrkev, mungo klíčky, bylinky, maso arašídy, smaženou cibuli a nakonec jarní cibulku. Posypat můžeš ještě černým nebo bílým sezamem. Těsně před podáváním zalij teplou omáčkou.
Máš nějakého svého vietnamského favorita? Pochlub se receptem v diskuzi pod článkem!