Kopr vonný je hodně aromatická zelená rostlinka, která toho pro naše zdraví může udělat opravdu spoustu. Když si k němu najdeš cestu aspoň v dospělosti, bude to bezva. Kopr totiž:
- ulevuje při nadýmání
- pomáhá při poruchách trávení
- napomáhá tvorbě mateřského mléka
- snižuje vysoký krevní tlak
- zmírňuje bolesti břicha a žaludeční křeče
- podporuje prokrvení srdce
- zklidňuje organismus
- pomáhá při léčbě nemocí močového ústrojí
Takže tu kopr není jen proto, aby z něj dětem bylo špatně, jen ho ucítí ve dveřích jídelny. Pro naše zdraví je velmi přínosný a rozhodně ho lze použít i jinak než jen do omáčky. Mimochodem – kolik z vás v dětství koprovku nesnášelo, ale teď by se po ní mohlo utlouct? Protože když se to udělá dobře, může to být i mňamka!
shutterstock_2233285229.jpg
Co všechno kopr obsahuje?
Čím to je, že tahle bylinka tak blahodárně působí na naše zdraví? Obsahuje vitamín A, vitamín C a taky minerály – železo, vápník, fosfor, křemík, prospěšné bílkoviny, třísloviny, silice a éterické oleje. Co se ale působení na lidské zdraví týče, jsou nejvýznamnější monoterpeny a flavonoidy. Ty první aktivizují činnost enzymů a ty druhé podporují regeneraci cév a jejich zpevňování.
Šup s ním do salátů i okurek
Koprovka je stálice na českém gastronomickém nebi, ale není to jediný způsob, jak si kopr dopřát. Mimochodem – kopr je pochopitelně nejlepší jíst zasyrova (ovšem ani zmrazení údajně nepřichází o prospěšné látky). Použít ho můžeš do zeleninových salátů nebo dej jeho semena při zavařování k okurkám, dobrý je i v čalamádách nebo si ho usuš a v malém množství používej jako koření. Naprosto perfektní chuťové spojení dává dohromady pečený losos s dipem z olivového oleje, vody, soli, pepře, citrónové šťávy a nasekaného kopru.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce