Z babiččiny kuchařky: Knedlo zelo vepřo pro gurmety

Shutterstock
|
01. 10. 2024
|
Marně přemýšlíš, co ukuchtit na nedělní oběd. Do svíčkové se ti zrovna dvakrát nechce, přesto však nechceš kocoura odbýt špagetami s kečupem. Když ti do toho ještě oznámí nezvanou návštěvu tchyně, problém je na světě.

Čím nadchnout náročné spolustolovníky? Odpověď hledej v kuchařkách našich babiček. Pokud na něco opravdu nedaly dopustit, pak to bylo tradiční vepřo knedlo zelo. Máme pro tebe původní recept s moderními prvky, který zvládne i naprostý začátečník.

Jak na pečené vepřové maso

Co potřebuješ: 800 g vepřové pečeně bez kosti, 2 šalotky, lžíci sádla, bílou cibuli, červenou cibuli, 5 stroužků česneku, špagát nebo nit na svázání masa, sůl a pepř, kmín, sklenku vody

Jak na to?

  • Maso opláchni pod studenou vodou, vysuš papírovou utěrkou, a pokud obsahuje tukovou vrstvu, nařízni ji podélně asi v centimetrových rozestupech.
  • Sádlo vetři do vzniklých otvorů, posypej solí, pepřem a kmínem. Následně přírodním provázkem nebo nití svaž v úhledný váleček.
  • Mezitím si rozpal suchou pánev na maximum.
  • Jakmile dosáhne požadované teploty, polož na ni maso a stáhni plamen na polovinu.
  • Nech restovat z každé strany asi 3 minuty a zbytečně do masa nešťouchej.
  • Jakmile bude maso orestované, odlož ho do hlubokého talíře a nech z něj uvolnit šťávu.
  • Do pánve nasypej cibule a šalotku nakrájené na tenké půlměsíčky.
  • Přidej nastrouhaný nebo prolisovaný česnek a míchej tak dlouho, dokud cibule nepustí šťávu, nechytne barvu a neodstraní výpečky z pánve.
  • Připrav si pečicí nádobu a rozpal troubu na 120 °C.
  • Do nádoby vlož orestované cibule, šalotky a česnek, na který položíš maso.
  • Do pánve nalij vodu, šťávu zpod masa a nech ji trochu zahřát. Poté opatrně nalij do pekáče.
  • Vlož do trouby a peč zhruba 60 minut. Teď se můžeš vrhnout na přípravu zelí a knedlíků.

Jak na karamelizované zelí

Co potřebuješ: 500 g kysaného zelí, 500 ml vody, 2 cibule, 3 lžíce třtinového cukru, 2 lžíce másla2 lžíce hladké mouky, lžičku kmínu, bobkový list

Jak na to?

  • Kysané zelí vyndej z obalu, a pokud je příliš dlouhé, překroj ho na kratší kousky (nemusíš oplachovat).
  • Do většího hrnce vlož dvě lžíce másla a nech rozpustit.
  • Přisypej 3 lžíce třtinového cukru a nezapomínej míchat.
  • Jakmile cukr zkaramelizuje, přidej nadrobno nakrájenou cibulku.
  • Společně vše osmaž do změknutí, přisypej dvě lžíce hladké mouky, přilij 500 ml vody a rozmíchej metličkou.
  • Vlož do hrnce neosolené zelí (pokud by osolené bylo, bude mu dlouho trvat, než změkne), které posypeš kmínem a začneš vařit společně s bobkovým listem.
  • Zelí bude měkké zhruba za 40–60 minut.

Jak na výborný bramborový knedlík

Co potřebuješ: 400 g vařených brambor, vejce, hrst bylinek (petrželka, pažitka, bazalka), lžíci pesta z medvědího česneku, lžičku soli, asi 200 g hrubé mouky (podle hustoty těsta)

Jak na to?

  • Uvařené brambory oloupej a nastrouhej na jemném struhadle.
  • Přidej k nim lžíci pesta, najemno nasekané bylinky, celé vejce, lžičku soli a podle potřeby hrubou mouku.
  • Z přísad vypracuj hutné těsto, ze kterého vyválíš knedlíky nebo vytvaruješ noky.
  • Knedlíky a noky dej ihned vařit do osolené vroucí vody.
  • Jakmile vyplavou na hladinu, nech je vařit ještě zhruba 2-3 minuty. Poté je vyndej a šokově zchlaď.

Dokončení pokrmu

Jakmile je maso hotové, přendej ho z pekáče na hluboký talíř a nech odpočívat ve vypnuté a otevřené troubě. Do kastrůlku vylij obsah zapékací mísy a důkladně rozmixuj ponorným mixérem. Pokud chceš mít šťávu hustší, můžeš přidat jíšku.

Náš tip: Maso nakrájej na centimetrové plátky, podlij šťávou a podávej se zelím a knedlíky. Ty bramborové můžeš variabilně zaměnit za karlovarské nebo houskové. Na talíři pak jídlo dozdob čerstvými bylinkami, škvarky nebo smaženou cibulkou. 

Autorský článek

Související články