Nízkosacharidové stravování není jen dočasný hit. Jídelníček postavený na menším množství sacharidů a větším množství tuků a bílkovin někomu nadmíru vyhovuje a stravuje se podle něj i celé roky. Pro někoho je to společně s ketogenní dietou jediný způsob, jak se zbavit přebytečných kil. Každé tělo je totiž jiné a vyžaduje jiný přístup. Aby tě ale low carb strava neomrzela, je potřeba občas najít nový recept, který si zamiluješ ty, které už znáš.
Kokosová kaše
Tohle je taková krásná a zároveň nízkosacharidová vzpomínka na dětství, protože hodně připomíná krupicovou kaši.
Co potřebuješ: 2 lžíce kokosové mouky, ¾ hrnku vody nebo kokosového mléka, lžičku kokosového oleje, 2 lžičky mletých lněných semínek, vanilkový extrakt, vejce a případně sladidlo (xylitol, erythritol nebo čekankový sirup) a něco na ozdobení – maliny, jahody nebo borůvky, skořici, kvalitní kakao, oříšky…
Jak na to?
- V menším hrnci smíchej kokosovou mouku, mletá semínka, vanilku a vodu (nebo kokosové mléko) a směs zahřej na vyšším plamenu.
- Připrav si vajíčko – pořádně ho rozmíchej v misce.
- Když začne směs houstnout, odstav ji z plamene a přidej k ní vajíčko.
- Všechno promíchej a znovu dej na plamen. Míchej, dokud kaše nezhoustne.
- Pak ji dej z plamene a míchej ještě půl minutky.
- Vmíchej kokosový olej a pak už jen kaši ozdob tím, na co máš chuť. Hotovo!
bigstock-layered-creamy-oat-porridge-in-362870179.jpg
Mandlová kaše
Milovníky mandlí tenhle recept rozhodně nezklame. A ostatní určitě příjemně překvapí!
Co potřebuješ: 3 lžíce mandlové mouky, lžičku mletých lněných semínek, lžíci smetany, vejce, lžičku skořice, dvě lžičky másla (ideálně ghí), ¾ hrnku vody nebo mandlového mléka a na ozdobení jahody, maliny, borůvky, případně kvalitní kakao a trošku mandlového másla
Jak na to?
- V menším hrnci zahřej směs mouky, semínek, skořice a vody.
- Až začne směs houstnout, odstav ji z plamene, přidej vymíchané vejce a pak znovu zahřívej, dokud se nevytvoří kaše.
- Nakonec vmíchej ghí (nebo kokosový olej) a ozdob podle chuti. Dobrou chuť!
Perníková kaše
Ach, perník… Jeho úžasnou chuť si můžeš připomenout třeba s touhle kaší. A bez výčitek.
Co potřebuješ: 25 g mandlové mouky, 20 g kokosové mouky, 200 ml vlažné vody, lžíci kvalitního kakaa, lžíci perníkového koření, lžičku kokosového oleje, vejce a na ozdobení lesní plody, trošku másla a chia semínka (tahle kombinace je megaboží!)
Jak na to?
- Smíchej obě mouky s vodou, kakaem, perníkovým kořením a ovocem.
- Směs dej vařit a sundej ji z plamene, jakmile začne houstnout.
- Vymíchej si kokosový olej a vejce a přidej je do směsi.
- Ještě chvíli směs zahřívej a pak už jen dozdob. A je to!
Máš nějaký svůj oblíbený recept na low carb nebo i klasickou kaši?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autor článku: redakce