Cuketa se náramně hodí do diety, ale i do běžného jídelníčku. Má velmi málo kalorií a obsahuje spoustu vody. Další její skvělou vlastností je to, jak je v kuchyni vděčná. Můžeš si ji udělat buď na slano, nebo ji použít při pečení sladkých dobrot a získat tak dokonale vláčné těsto. My jsme pro tebe připravily tři slané recepty, po kterých se jen olízneš.
Cuketové lasagne
Kdo by nemiloval lasagne? Ty ovšem dokážou být pořádnou kalorickou bombou a takovou sacharidovou náloží, že bys musela mít hodně velký výdej, abys přijatou energii využila. Jde to ale i jinak a tenhle recept se hodí i do low carb jídelníčku nebo ketogenní diety. Místo těsta totiž budeš mít cuketu.
Co potřebuješ: cuketu, balení mletého masa (mix), plátkový sýr podle chuti, sůl, pepř, koření do masa na cuketu, česnek, cibuli a kousek másla
Jak na to?
- Cuketu si nakrájej na kolečka a nech ji vypotit. Po slití vody ji lehce ochuť vybraným kořením.
- Nech si rozpustit trochu másla.
- Přidej k němu oloupanou a na kousky nakrájenou cibuli a později taky na kolečka nakrájený česnek.
- Jakmile cibule zesklovatí a česnek se rozvoní, pomalu do hrnce přidávej maso a koření. Nech ho trochu opéct.
- Jakmile je maso lehce opečené a pustí šťávu, vytvoř v jiném hrnci první vrstvu lasagní právě z něj.
- Další vrstvu pak budou tvořit plátky sýra, další kolečka cukety, následovat bude maso, sýr a opět cuketa. Navrch dej vrstvu sýra.
- Peč na 180 °C, dokud nebude sýr nazlátlý.
- Hotovo! A pozor, je to hodně syté!
bigstock-healthy-zucchini-lasagna-bolog-87913010.jpg
Cuketové nudle
Pokud nevíš, co v teplých dnech obědvat, protože bys nejradši valila jen zeleninu, po které máš ale za chvíli hlad, zkus cuketové nudle. Ty si můžeš dát se sýrem, masem, olivovým olejem… Zkrátka jak budeš zrovna chtít.
Co potřebuješ: cuketu, máslo, olivový olej, sůl
Jak na to?
- Cuketu omyj a neloupej ji!
- Nudle z ní odkrájíš klasickou škrabkou na brambory, ale pokud máš speciální nástroj, půjde ti to líp.
- Na pánvičce rozehřej trošku másla a olivového oleje.
- Vzniklé nudle minutku nebo dvě restuj – bude to rychlé.
- Pak už s nimi můžeš pracovat jako se špagetami, třeba si je dát se sýrem a omáčkou na těstoviny!
bigstock-keto-pasta-bolognese-with-minc-377675347.jpg
Zapečená cuketa
Tohle je klasika, která ovšem neomrzí a která se dá připravit na tolik způsobů, že nebudeš vědět, který si vybrat. My tu máme jeden inspirační.
Co potřebuješ: cuketu, 100 g slaniny, 2 vejce, 200 ml smetany ke šlehání, stroužek česneku, 2 lžíce kari, strouhaný parmezán, špetku muškátového oříšku, sůl a pepř
Jak na to?
- Cuketu omyj, oloupej, podélně rozkroj na dvě poloviny.
- Vydlabej vnitřek a nakrájej ho na malé kousky.
- Vydlabanou cuketu smíchej se sýrem, nakrájenou slaninou a s vejci vyšlehanými se šlehačkou. Nezapomeň do směsi přidat sůl, pepř a muškátový oříšek.
- Směs pak dej zpátky do vydlabaných částí a nech je zapéct.
- Peč na 180 °C zhruba 30 minut, ale často svoje dílo kontroluj, ať ho nepřipálíš. Může být hotové rychleji.
bigstock-baked-stuffed-zucchini-boats-w-373424287.jpg
Máš nějaký svůj oblíbený recept na zpracování cukety? Poděl se o něj s námi v diskuzi pod článkem!