Neuvěřitelných 99 % vápníku, který v těle máme, je právě v kostech a zubech. Vápník ale potřebujeme nejen kvůli nim (i když je potřeba zdůraznit, že díky němu máme kosti a zuby správně tvrdé). Využívají ho taky svaly, zajišťuje nervové přenosy nebo udržuje správnou míru srážlivosti krve. Ze všech minerálů potřebujeme vápník úplně nejvíc. Průměrně ho v sobě má dospělý člověk celý kilogram!
Věděla jsi třeba, proč zrovna řídnou kosti nebo se kazí zuby, když má člověk nedostatek vápníku? Protože ten, který slouží v kostech a zubech, se začne uvolňovat, aby zajistil potřebnější tělesné procesy. Kosti a zuby jsou jeho zásobárnou pro celé tělo, když na to přijde. Proto bychom se měli všichni snažit, abychom měli vápníku dost, a když ne z běžné stravy, tak třeba z tabletek.
Co se děje, když máme vápníku málo?
Nedostatek vápníku se projevuje celou řadou nepříjemností. Hrozí bolest svalů a jejich křeče, deprese, poruchy paměti, brnění rtů a jazyka, zhoršení zraku, křivice, tvorba zubních kazů a další.
Správná trojka: vápník, hořčík a zinek
Možná sis všimla, že tyhle tři minerály se často prodávají jako kombo. Není divu. Samotný vápník se totiž nepříliš dobře vstřebává, ale když ho doprovodí ještě hořčík a zinek, začnou se dít věci. S jeho ukládáním pak může pomoct i vitamín D a K. Ideální je konzumovat vápník (v tabletkách) hlavně večer.
bigstock-peeled-whole-almonds-in-bowl-378311554.jpg
Vápník a sladké? Věční soupeři
Přemíra sladkostí v naší stravě může způsobit překyselení organismu. To je špatné hned z několika důvodů, jedním z nich je pak to, že aby tělo našlo „rovnováhu“, využije k tomu vápník. Ten pak zase chybí jinde – ve zmiňovaných zubech a kostech!
Zdroje vápníku? Třeba milovaný parmazán
Denně bychom měli přijmout ideálně 800 mg, ale některým skupinám osob se doporučuje i dvojnásobek. Asi 1 200 mg by měly mít denně těhotné ženy, 1000 mg pak senioři. Kde ho ale brát? Tak například z těchhle zdrojů:
- mořské ryby a řasy
- parmazán (ten obsahuje 1 290 mg/100 g!), gouda, eidam
- chia semínka
- mák
- mléko a jogurty
- želatina
- fazole
- brokolice
- špenát
- ovesné vločky
- vaječné žloutky
- pivní kvasinky
- tmavé pečivo
- lískové ořechy a mandle
Existuje taky celá řada věcí, kterým je dobré se vyhnout, když bojuješ s nedostatkem vápníku. Kromě výš zmiňovaných sladkostí jde o nadměrný příjem soli, bílou mouku, alkohol, limonády a kofein.
Trápí tě nedostatek vápníku, nebo si na jeho příjem dáváš dobrý pozor?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4
Autor článku: redakce