Oproti klasickému míchanému salátu se ten vrstvený liší tím, že jednotlivé suroviny dáváš do mísy vrstvu po vrstvě a nepromícháváš je. Aby jednotlivé vrstvy hezky vynikly a mohla ses kochat pohledem, připravuj salát do skleněné mísy – tak to má skvělý efekt.
Pobyt v ledničce jako klíč k dokonalé chuti
Vrstvený salát je skvělá pochoutka, protože si ho můžeš připravit ze surovin, které máš nejradši. Pracovat můžeš i s tím, co máš zrovna v lednici, a vytvářet tak vlastní neodolatelné kombinace. Podle libosti vykouzlíš lehký osvěžující salát i sytější verzi jako hlavní chod. Oblíbenými surovinami do salátu jsou například celer, kukuřice, pórek, vajíčko natvrdo, ledový salát, cizrna, rajčata, kuřecí maso, čínské zelí, rukola nebo sýr.
Po naskládání všech surovin do mísy je důležité nechat salát 24 hodin uležet v ledničce. Díky pobytu v chladu se jednotlivé vrstvy krásně propojí a druhý den už ho můžeš servírovat k čerstvému tmavému pečivu nebo jako přílohu ke grilovanému masu. Vrstvený salát se hodí i mejdany a oslavy.
Vyzkoušej s námi klasický i netradiční vrstvený salát! Máme pro tebe tipy, na kterých si fakt pochutnáš.
#1 Celerovo-ananasový vrstvený salát: klasika, která bude mít vždycky úspěch
Co potřebuješ: sklenici celerových kostiček nebo nudliček, velkou konzervu sterilované kukuřice, pórek (můžeš nahradit jarní cibulkou), plechovku ananasu, 150 g kuřecí šunky, 3 vejce, 150 g tvrdého sýra, majonézu, bílý jogurt, sůl a pepř
Jak na to?
- Vejce uvař natvrdo, oloupej a nakrájej na plátky.
- Z celeru a kukuřice slij nálev.
- Pórek očisti a nakrájej na nudličky, ananas na menší kousky a šunku na kostičky.
- Připrav si skleněnou mísu nebo průhlednou plastovou krabičku a vrstvi po sobě celer, kukuřici, pórek, ananas, kuřecí šunku a vajíčka.
- Majonézu smíchej s bílým jogurtem, podle chuti osol, opepři a přelij horní vrstvu salátu.
- Zasyp salát nastrouhaným sýrem.
- Hotový salát přikryj potravinovou fólií a nech uležet 24 hodin v ledničce.
shutterstock_1199333485.jpg
#2 Salát s červenou řepou, ořechy a sušenými švestkami: netradiční kombinace s fantastickou chutí
Co potřebuješ: 350 g vařené červené řepy, 50 g sušených švestek, 100 g sýru feta, 50 g vlašských ořechů, stroužek česneku, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce zakysané smetany, sůl a petrželku
Jak na to?
- Uvařenou červenou řepu nastrouhej nahrubo a vymačkej z ní přebytečnou vodu.
- Sušené švestky pokrájej na malé kousky a nastrouhej sýr feta.
- V mixéru rozmixuj petrželku, ořechy a česnek.
- Začni vrstvit červenou řepu, sušené švestky, pesto z petrželky, česneku a ořechů a na závěr dej ještě vrstvu červené řepy.
- Horní vrstvu přelij smíchanou majonézou se smetanou a zasyp feta sýrem.
- Hotový salát přikryj potravinovou fólií a nech uležet 24 hodin v ledničce.
Vrstvený salát si můžeš připravit do krabičky do práce nebo školy jako zdravý a chutný oběd, který ti vždycky bodne. Vyzkoušíš naše recepty nebo máš nějaký svůj osvědčený?
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autorka článku: Kristýna Burianová