Štrúdl: voňavá legenda šlechtických salonků, která tě okouzlí nejen o Vánocích

Shutterstock
|
23. 12. 2023
|
Pamatuješ, jak to vždy u babičky vonělo po šťavnatých jablíčkách a skořici? Provoň svůj domov stejně tak. Inspiruj se našimi recepty a vyber si ten svůj!

Štrúdl, apfelstrudel nebo jablečný závin je dezert, který se skládá z polodlouhého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek, vlašských ořechů a případně i strouhanky. Těsto s náplní se zavine jako roláda a peče v troubě do zlatova.

Těsto může být listové, tažené nebo kynuté. Většina hospodyněk volí listové, ale ať už si vybereš kterékoliv, chybu rozhodně neuděláš. Nejjednodušší je koupit ho už hotové, můžeš ale prověřit své kuchařské umění a připravit domácí. V našich receptech máme obě varianty, ale ještě než se pustíš do pečení, zjisti, kde se u nás jablečný štrúdl vůbec vzal!

Původ hledej v orientu

Naši jižní sousedé tvrdí, že jablečný závin vznikl v Rakousku, respektive Rakousku-Uhersku, a taky to dokládají historicky prvním psaným receptem na štrúdl, který je datován do roku 1696. Jak už to ale u slavných receptů bývá, skutečnost je poněkud složitější.

Štrúdl se totiž pravděpodobně vyvinul z dezertu baklava, sladké pýchy Osmanské říše. Vypadá to tedy, že první podobu vtiskli štrúdlu Turci, pak Maďaři a teprve poté Rakušané. Faktem ale zůstává, že teprve v Rakousku získal štrúdl vzhled, který známe my. A mimochodem – rakouská kombinace s vanilkovým krémem, kterou můžeš ochutnat i na severu Itálie, je prostě fantastická.

shutterstock_1871096845.jpg

Jablečný štrúdl se peče především na Vánoce, ale chutná po celý rok.
Shutterstock
V 18. století Marie Terezie podávala jablečný štrúdl svým hostům jako dezert a povýšila ho tak na noblesní záležitost.

Pár tipů od profíků, aby byl tvůj štrúdl neodolatelný:

  • Důležitou funkci v receptu má podsypka (vpíjí do sebe vlhkost z náplně, která by mohla rozmáčet těsto a zároveň zpevňuje okraje).
  • Kromě strouhanky může jako podsypka posloužit i strouhaný perník, drcené piškoty nebo sušenky typu amaretti.
  • Jablka vybírej aromatická a příjemně kyselá, například odrůdu Granny Smith, právě kyselost propůjčí závinu vyváženou a mnohem zajímavější chuť.
  • Jablka potřebují čas na přípravu, oloupej je, pokrájej na plátky, měsíčky nebo kostičky a nech 30–60 minut zavadnout, aby se z nich uvolnila šťáva, pak je zlehka vyždímej a spoj s dalšími ingrediencemi.
  • Místo rozinek ponoř do rumu sušené švestky, višně nebo křížaly, které zvýrazní jablečnou příchuť.
  • Do nádivky můžeš přidat i brusinky a lískové nebo pekanové ořechy.
  • Použij cejlonskou skořici, má intenzivní vůni a nasládlou chuť.
  • Nohavici štrúdlu před pečením vždycky propíchni. Kdyby by se pára z ovoce neměla kudy dostat ven, těsto by potrhala.
  • Štrúdl můžeš kromě poprášení vanilkovým cukrem podávat taky se šlehačkou, vanilkovým krémem, vanilkovou zmrzlinou nebo třeba s rumovou pěnou.

Tradiční jablečný štrúdl

Na úvod trocha nostalgie, klasika jen v podobě jablek, rozinek a ořechů. Jednoduchý recept, který vykouzlíš raz dva, a zvládne ho i úplný začátečník.

Co potřebuješ: 50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500 g listového těsta, 4 jablka, balení skořicového cukru, hrst rozinek, hrst vlašských ořechů, vejce na potření a moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  • Na pánvi rozpusť máslo, nasyp na něj strouhanku a za stálého míchání smaž asi 3 minuty do zlatova.
  • Zapni troubu na 180 °C.
  • Vytáhni těsto z lednice, rozkroj ho na dvě části a na pomoučeném válu každou rozválej do obdélníkového tvaru.
  • Na těsto rozprostři osmahnutou strouhanku.
  • Jablka oloupej, přepul a nastrouhej do větší misky.
  • K nim přisypej skořicový cukr, rozinky a ořechy.
  • Směs ochutnej a podle potřeby přislaď.
  • Náplň rozděl na připravená těsta tak, aby jablka nesahala úplně do krajů.
  • Těsto i s náplní opatrně zaviň, okraje stiskni k sobě a ohni dolů.
  • Závin přesuň na plech tak, aby spoj zůstal vespod.
  • Stejně zpracuj i druhou polovinu těsta.
  • Do hrnečku rozklepni vajíčko a mašlovačkou dobře promíchej.
  • Potři jím oba záviny, propíchej je vidličkou a dej je zhruba na 20 minut do trouby.
  • Hotový štrúdl nech vychladnout na mřížce a před podáváním pocukruj.
  • Dobrou chuť!

Náš tip: Chceš dodat štrúdlu nový chuťový rozměr? Do náplně přidej vlašské ořechy v karamelu! Mimochodem – naše babičky do sladkých závinů běžně zapracovávaly vepřové sádlo a jako náplň sloužila i rebarbora se skořicí.

Štrúdl s tvarohem a brusinkami

Kombinace s tvarohem je nejen oblíbená, ale hlavně výborná. Sladkokyselé brusinky zároveň dodají celému závinu šmrnc, takže u jednoho kousku rozhodně nezůstane.

Co potřebuješ: 500 g tvarohu, 3 červená jablka (větší), 120 g vanilkového cukru, lžičku mleté skořice, 550 g listového těsta, 100 g cukru, 4 lžíce strouhaného kokosu, 100 g sušených brusinek a moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  • Jablka i se slupkou nastrouhej na hrubším struhadle.
  • K jablkům přidej 80 g vanilkového cukru, skořici a smíchej.
  • Rozviň listové těsto a dej na něj polovinu připravených jablek (bez šťávy).
  • Potři tvarohem smíchaným s cukrem, posyp 2 lžícemi kokosu a 50 g sušených brusinek.
  • Zaviň, okraje přitlač a celý závin trochu zplošti.
  • Stejným způsobem připrav i druhý závin.
  • Potři je šťávou z jablek a posyp zbylým vanilkovým cukrem.
  • Propíchej záviny vidličkou a peč v předehřáté troubě na 150–160 °C asi 50 minut.
  • Před podáváním posyp moučkovým cukrem.
  • Dobrou chuť!

Podle starších kuchařek se tažený závin poléval i v průběhu pečení, například horkým mlékem, smetanou nebo máslem. Válený závin se mastil máslem a v troubě se podléval mlékem nebo kyselou smetanou.

shutterstock_524273386.jpg

Tvaroh dodá štrúdlu úplně jiný chuťový rozměr.
Shutterstock
Štrúdl s tvarohem chutná i zasytí!

Jablečný štrúdl z domácího taženého těsta

Povyš své kuchařské umění na další level a vyzkoušej domácí tažené těsto. Uvidíš, že až ochutnáš první sousto, budeš na sebe náležitě hrdá.

Co potřebuješ: 220 g hladké mouky, 80 g másla, 80 g cukru, 5 větších jablek, 2 lžíce oleje, vejce, 6 lžic strouhanky, sekané vlašské ořechy, rozinky naložené v tuzemáku, lžičku mleté skořice, špetku soli a moučkový cukr na posypání

Jak na to?

  • Mouku prosej na pracovní plochu a uprostřed utvoř důlek.
  • Rozklepni do něj vejce, vlij olej a trochu teplé vody a přidej sůl.
  • Mouku pomalu přihrň směrem k důlku a postupně vypracuj vláčné těsto.
  • Pokud je těsto moc tuhé, přidej vodu, a pokud moc řídké, přidej mouku.
  • Hotové těsto by mělo být hladké, lesklé a nemělo by se lepit.
  • Vytvoř z něj bochánek, zabal do fólie a nech 30 minut v lednici odpočinout.
  • Troubu předehřej na 160 °C.
  • Plech vylož pečícím papírem.
  • Jablka oloupej a nahrubo nastrouhej.
  • V rendlíku rozehřej máslo.
  • Odpočinuté těsto rozděl na 2 stejně velké díly.
  • Z každého rozválej na lehce pomoučeném vále co nejtenčí obdélníkový plát.
  • Aby bylo těsto co nejtenčí, vytáhni ho rukou.
  • Z plátu odkroj silnější kraje, posyp ho strouhankou, rovnoměrně poklaď nastrouhanými jablky, zasyp skořicí smíchanou s cukrem, scezenými rozinkami a vlašskými ořechy.
  • Pomocí utěrky závin opatrně zabal a přenes na plech vyložený pečicím papírem tak, aby část se spojem zůstala vespod.
  • Potři rozpuštěným máslem, vlož do rozehřáté trouby a peč 30 minut do zlatova.
  • V průběhu pečení štrúdl 2x potři rozpuštěným máslem.
  • Jakmile hotový štrúdl vychladne, posypej ho moučkovým cukrem.
  • Dobrou chuť!

shutterstock_1837090855.jpg

Variací na jablečný štrúdl je spousta!
Shutterstock
V Rakousku-Uhersku byl jablečný štrúdl symbolem kavárenského života. Podával se teplý s kopečkem neoslazené šlehačky, která se servírovala v mističce bokem.

Štrúdl s mákem

Mák, tradiční česká super potravina. Kromě makové bábovky nebo makovocitrónového chlebíčku z něj můžeš udělat i náplň do téhle dobroty. Zkombinuj ho s jablky, ořechy a připrav si ještě vychytanější verzi klasického štrúdlu.

Co potřebuješ: 500 g listového těsta, 5–6 větších jablek, skořicový cukr (balení), hrst nakrájených vlašských nebo lískových ořechů, menší hrst rozinek, větší hrnek namletého máku, 150 ml mléka, moučkový cukr na doslazení a vajíčko

Jak na to?

  • Jako první si připrav makovou směs: povař větší hrnek mletého máku se 150 ml mléka tak, aby směs zhoustla, podle chuti přidej cukr a odlož stranou.
  • Jablka nastrouhej nahrubo a přidej k nim skořicový cukr (podle chuti pak můžeš přidat i klasický cukr).
  • Na pomoučeném válu rozválej listové těsto a rozděl na 2 části.
  • Rovnoměrně na ně rozlož jablečnou směs (kraje nech volnější).
  • Na jablkovou směs rozlož i tu makovou a posypej ořechy a rozinkami.
  • Opatrně roluj a kraje pak zahni dospod.
  • Záviny potři rozšlehaným vajíčkem a propíchej vidličkou.
  • Peč ve vyhřáté troubě na 200 °C do zlatova.
  • Dobrou chuť!

Víš, že nejdelší jablečný štrúdl upečený v České republice měřil 154,6 metru a skládal se z 467 nohavic?

shutterstock_1871208547.jpg

Miluješ mák? Pak není na co čekat, pusť se do přípravy makového závinu!
Shutterstock
Vynikající závin si můžeš připravit i s mákem. Je to lahůdka!

Celozrnný jablečný štrúdl

I jablečný štrúdl má svoji fit verzi. Pokud si celoročně hlídáš figuru do plavek, nic se neděje a můžeš se směle vrhnout na recept se špaldovou moukou a ovesnými vločkami. 

Co potřebuješ: 200 g celozrnné špaldové mouky (hladké), 100 g jemně mletých ovesných vloček, 80 g kokosového oleje (můžeš nahradit máslem), 120 g bílého jogurtu, vejce, 200 g nastrouhaných jablek, 100 g vlašských ořechů, 100 g rozinek, lžičku skořice, 4 lžíce medu a vejce na potření

Jak na to?

  • Troubu předehřej na 175 °C.
  • Mouku, vločky, rozpuštěné máslo (nebo olej), jogurt a vejce smíchej ve větší míse.
  • Vypracuj těsto a vyválej ho na dva tenké pláty.
  • V misce smíchej strouhaná jablka, nasekané vlašské ořechy, rozinky, skořici a med.
  • Směsí potři oba pláty těsta.
  • Těsto zaviň, okraje zahni dolů pod štrúdl a celý ho potři rozšlehaným vejcem.
  • Štrúdl dej péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
  • Dobrou chuť!

Který z našich štrúdlů vyzkoušíš jako první?

Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2, zdroj 3, zdroj 4, zdroj 5, zdroj 6, zdroj 7, zdroj 8

Autor článku: redakce

Související články