V létě jsou melouny prostě všude. Nejradši si ho dáváme vychlazený uprostřed parného dne, kdy představuje nízkokalorické osvěžení, takovou lepší alternativu ke zmrzlině, která občas bývá spíš chemickým mixem (pokud si nezajdeš na fakt kvalitní dobrotu nebo si nepřipravíš domácí zmrzlinu).
Meloun vodní, který je právě symbol léta, je opravdu nízkokalorický – ve 100 g dužiny nabízí 123 kJ (29 kcal), přičemž taková „normální porce“ je 200–350 g (samozřejmě v závislosti na zbytku tvého jídelníčku). Neohrozí ti tedy dietu, když budeš hlídat příjem cukru (fruktóza se totiž taky počítá a ve 100 g melounové dužiny je 6 g cukru).
Kde se vzaly melouny?
Meloun není na světě žádným nováčkem. Existují doklady o tom, že ho pěstovali už Egypťani před 5 000 lety. Ti ho mimochodem dávali i do královských hrobek k zemřelým panovníkům, aby měli po smrti co jíst. V 10. století se meloun rozšířil do Číny, kde se ve velkém pěstuje dodnes. Ve 13. století pak konečně dorazil i do Evropy.
Druhy melounu
Víš, že z botanického hlediska je meloun zelenina? Opravdu. Patří do čeledi tykvovitých. A není jen jeden. Zatímco si nejčastěji pochutnáváme na vodním melounu, je tu taky ještě cukrový meloun se zelenou kůrou a žlutou dužinou. U cukrového melounu se rozlišuje 5 kultivarů podle oblasti původu, chuti, vůně a vzezření.
shutterstock_294997514.jpg
Meloun není jen osvěžení. Jaké má zdravotní benefity?
I když si z melounu děláme symbol letního osvěžení, rozhodně bys měla vědět, že tahle zelenina je taky pořádně zdravá!
Kromě toho, že ji z 80–90 % tvoří voda, obsahuje taky důležité látky – třeba vitamín A, některé vitamíny skupiny B a vitamín C, z minerálů pak můžeme zmínit draslík, železo a vápník. A obsahuje například jen minimum sodíku, jehož nadbytek ve stravě spoustu z nás ohrožuje.
A co tedy takový meloun při pravidelné konzumaci dokáže?
- Díky obsahu vitamínu C a dalších prospěšných látek samozřejmě podporuje imunitu.
- Antioxidanty zabraňují předčasnému stárnutí buněk a rozvoji rakovinného bujení.
- Působí preventivně před rozvojem srdečních chorob.
- Pomáhá hydratovat organismus, protože obsahuje hodně vody.
- Působí močopudně, může tedy prospět například i lidem, kteří mají potíže s ledvinami.
- Vláknina sytí a prospívá zažívací soustavě. Nehrozí ti s ním zácpa.
- Díky obsahu draslíku a sodíku působí tak trochu jako iontový nápoj – doplníš jím důležité látky, které vydáváš pocením.
- Normalizuje hladinu vody a solí v těle a pomáhá normalizovat i cholesterol.
Jak správně vybrat meloun, aby sis pochutnala?
Existuje několik tipů a triků, jak v obchodě vybrat meloun, který ti bude fakt chutnat. Rozhodně tedy nemusí jít o zajíce v pytli.
- Ideální hmotnost melounu jsou 2–3 kilogramy. Pokud je v obchodě váha, klidně to zkontroluj.
- Vezmi meloun do dlaní, lehce zatlač a poslouchej. Dobře zralý meloun by měl vrzat.
- Zaklepej na něj. Lehce dunivý zvuk je žádoucí. Hodně dunivý zvuk napovídá, že je meloun přezrálý.
- Dobře zralý meloun má suchou a lehce stočenou stopku.
- Vyber si meloun s neotlačenou kůrou, která navíc vypadá měkce.
shutterstock_2293987545.jpg
Jak skladovat meloun?
Meloun můžeš v ledničce skladovat docela dlouho, jen počítej s tím, že bude pořád zrát a jeho chuť rozhodně nebude lepší a lepší. Ideální je konzumace v rámci dnů. Pokud sis domů přinesla naporcovaný meloun, příliš s touhle baštou neotálej.
Jak si na melounu pochutnat?
Nejčastěji ho baštíme jen tak, z melounu je ale taky výborné smoothie, hodí se i k přípravě míchaných alkoholických drinků, dá se z něj udělat ovocná pizza nebo sorbet a zazáří i jako součást ovocného salátu. Ostatně receptů z melounu je habaděj, tak se neboj experimentovat!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- fitness4u.cz/meloun-vodni-idealni-osvezeni-pres-leto/
- cpzp.cz/clanek/1653-0-Letni-osvezeni.html
- itesco.cz/hello/clanek/jake-pozitivni-ucinky-maji-vodni-melouny-na-zdravi/19182/
- budejovice.rozhlas.cz/meloun-osvezuje-i-prospiva-zdravi-pomaha-napriklad-proti-zanetum-7044580
- cs.wikipedia.org/wiki/Meloun