Angrešt podle odrůdy dozrává během celých prázdnin (některé odrůdy jsou dokonce k mání už v červnu). Postupně si ho tedy trhat nebo ho baštit, když ho do práce přinese kolegyně, protože už neví, co s ním, je snadné. A tělo ti za to poděkuje.
Angrešt a zdraví: co tohle ovoce umí?
Angrešt představuje slušnou nálož vitamínu C, vitamínu E a prekurzorů vitamínu A (látky, z nichž se vitamín A může v těle stát). Z minerálů v něm najdeš hlavně draslík, pak taky vápník a hořčík. Železa je v něm málo, ale taky se to počítá.
Relativně vysoký podíl cukru (7,1 g na 100 g jedlé části) tě nemusí děsit, pokud ho nebudeš jíst po kilech. A prospěje ti i obsažená vláknina (3 g na 100 g).
Dohromady to znamená celou řadu benefitů pro lidský organismus. Angrešt:
- pomáhá při zácpě
- bojuje proti ateroskleróze
- má dobrý vliv na kondici a činnost ledvin
- pomáhá v boji s močovými a ledvinovými kameny (a pískem)
- díky antioxidantům zabraňuje předčasnému stárnutí buněk a rozvoji rakovinného bujení
- pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
- podporuje imunitu
- reguluje množství žluči
- zrychluje metabolismus
- blahodárně působí na stav pokožky a vlasů
Jak zpracovat angrešt?
Když nebudeš chtít angrešt konzumovat jen tak, můžeš si z něj připravit naprosto fenomenální džem, podobně jako z jiného ovoce. Hodí se i do koláčů, v nichž díky své kyselosti krásně zkombinuje kyselou a sladkou chuť.
U angreštu ale nejde jen o plody. Využít můžeš i listy a připravit si nálev, který ti pomůže s nejrůznějšími kožními potížemi, jako je svědění, zarudnutí, otoky nebo jakékoli podráždění. Nálev si v tomhle případě přidej do koupele nebo s ním jen omývej místa, která to potřebují.
Nálev z angreštu pomáhá i na bolavé klouby, vyžaduje to ale jeho pití (což je v pohodě, věř nám). Při zánětech zubů a dásní s ním zase můžeš vyplachovat pusu.
Jak si připravit angreštový džem?
Není na tom nic složitého. Pokud už jsi někdy džem vařila, půjde ti to snadno.
Co potřebuješ: 1 kg angreštu (očištěného, bez bubáků a stopek), 200 g kyselejších jablek (oloupaných a nastrouhaných), 850 g cukru krup ice (nebo o něco víc erythritolu), semínka z poloviny vanilkového lusku (není to nutné) a lžičku kyseliny citrónové
Jak na to?
- Angrešt s jablky a 500 g cukru začni vařit. Přidej i semínka z vanilkového lusku, případně i samotný lusk.
- Jakmile směs zhoustne, přidej k ní dalších 350 g cukru a kyselinu citrónovou.
- Takhle směs vař, aby se spojila, podle chuti ji můžeš ještě dosladit.
- Horký džem pak nalij do skleniček a uzavři. Pak je pro jistotu můžeš i zavařit.
shutterstock_2231406697.jpg
Jak si připravit nálev z angreštových listů?
Nech si listy namočené ve studené vodě přes noc, potom je v téhle vodě krátce povař (3–5 minut). Nálev sceď a pak už ho můžeš používat. Množství listů není nijak pevně stanoveno, takže od oka.
Pokud máš k dispozici sušené listy angreštu, nech vyluhovat 25 g v 600 ml vody a popíjej ho (nebo používej na pokožku) 3x denně po šálku.
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- bydlimenazahrade.net/l/angrest-a-co-mozna-o-nem-nevite/
- nzip.cz/clanek/1025-angrest
- bylinkyprovsechny.cz/ovoce-zelenina/ovoce/1152-angrest-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani-vyuziti-pestovani
- apetitonline.cz/recept/angrestovy-dzem