Osvědčené kombinace i bizarní mixy. 10 českých retro drinků

Envato
|
18. 07. 2024
|
Houba, Beton, nebo Kuba z Libně. Znáte tyhle retro speciality, nebo už skončily v propadlišti dějin? Jenže retro je opět v módě a platí to i pro svět míchaných drinků. Pojďte zavzpomínat, co se pilo v minulém století.

Kdo ví, třeba v našem seznamu najdete kombinaci, která vás bude inspirovat. Připravili jsme pro vás desítku retro klenotů, na které bychom (ne)měli zapomenout. Ať už se rozhodnete experimentovat s kteroukoliv z receptur, Barstore vám kryje záda.

Beton

Česká variace na gin s tonikem, který je v současnosti jedním z nejpopulárnějších koktejlů. Becherovka s tonikem byla poprvé představena na Expu v Kanadě v roce 1967. Právem se řadí mezi české národní koktejly a karlovarská Becherovka je na recepturu patřičně hrdá.

Bavorák

Kdo by neznal hořký Fernet. V kombinaci s tonikem tvoří jednu ze stálic českých míchaných drinků. Je servírován s typickým efektem, kdy čirá barva toniku přechází do tmavého fernetu až v horní části sklenice. Pokud se chcete pokusit o totéž, postup je jednoduchý. Naplňte sklenici ledem, nalijte tonik a pomalu doplňte fernet, aby se vrstvy nepromíchaly.

Houba

Kdo nikdy nepil červené víno s kolou, ať se přihlásí! Ano, přesně tato kombinace se skrývá pod názvem Houba. A její popularita s lety rozhodně neklesá.

Kuba z Libně

Další legenda „počeštěných“ míchaných drinků. Podobnost s Cuba Libre není náhodná, opravdu se jedná o variaci populárního kubánského koktejlu. Ovšem místo rumu a Coca-Coly se tentokrát ke slovu dostávají tuzemák a Kofola.

Magické oko

Tento drink možná znáte z filmu Bony a klid. Jeho vypití ale už vyžaduje notnou dávku odvahy. Magické oko je totiž panák zelené spuštěný do piva, takže vám při konzumaci vytvoří dobrodružný mix.

Semafor

Bohužel se nejedná o divadelní pozvánku, ale o koktejl navrstvený do panákové skleničky (tzv. shooter), který hraje všemi barvami. Na dně odpočívá vaječňák, který se následně opatrně podlije griotkou a dílo dokoná zelená, která patří navrch.

semafor.jpg


Envato

Alpský ryzlink

Pokračujeme v kombinacích, které jsou vhodné spíš pro otrlé konzumenty. Alpský ryzlink zní sice vznešeně, ale když si představíme kombinaci levného vína a Alpy, lesk se už poněkud vytrácí.

Flusanec

Tenhle mix je na hony vzdálen od koktejlů, které mají prezentaci dotaženou do sebemenších detailů. Nalijte do sklenky vaječný likér a po obvodu či do středu postupně nalévejte zelenou. O výstižnosti názvu se pak přesvědčíte sami.

Šavle meče

Mix griotky a tuzemáku si vysloužil hned několik názvů. Nejznámější je asi Čert, dále Vrtule a Šavle meče, které jsme dali přednost i my. Jinak totiž konzumace této divoké kombinace snad ani skončit nemůže.

Vítr z hor

Svěžejší kombinaci nejspíš nenajdete. Pro milovníky opravdu silného osvěžení se nabízí zelená doplněná starou dobrou Alpou.

Ať už vám vybavení z Barstore pomůže k přípravě jakéhokoliv (i sebeodvážnějšího) koktejlu, věříme, že vás čekají jen příjemné chuťové zážitky. Na zdraví!

Tagy: 
Související články