Mlýnky na kávu – co se vyplatí vědět před nákupem?

gastromania.cz
Komerční článek
|
10. 09. 2024
|
Mnoho baristů považuje mlýnky na kávu za nezbytnou výbavu kaváren, restaurací a barů. Tyto mlýnky přesně melou čerstvá kávová zrna a zajišťují, že nápoj nezhořkne a neztratí své aroma. To však není jediná informace, kterou je třeba znát před nákupem mlýnku na kávu. Co dalšího se tedy vyplatí vědět? Odpovídáme!

Mlýnky na kávu – jak fungují?

Mlýnky na kávová zrna jsou mezi baristy jednou z nejoblíbenějších voleb, a to z důvodu jejich ovládacího mechanismu. Mlýnky s kameny jsou vybaveny speciálními mlýnky, které se otáčejí a velmi přesně drtí kávová zrna. Díky tomu nevzniká prach, který často nepříznivě ovlivňuje chuť kávy. Při mletí vzniká velmi málo tepla, které se následně odvádí. Díky tomu káva nemění své nutriční vlastnosti, nezhořkne a její aroma zůstává stejné. Tento typ mlýnku navíc umožňuje nastavit stupeň namletí kávových zrn. To je jejich ohromná výhoda, protože stupeň mletí kávy do značné míry určuje chuťový zážitek. Když zvolíte mlýnek na kávu s kameny, získáte zařízení, které garantuje stabilní a konzistentní mletí.

Mlýnky – zjistěte jejich výhody!

Jak jsme již zmínili výše, mlýnky na kávu jsou přesné, nevytvářejí prach a jsou schopny účinně odvádět vzniklé teplo, což má velký význam pro aroma a chuť nápoje. Nicméně tím jejich výhody nekončí!

  • Čerstvost mleté kávy – mletím zrn v mlýncích můžeme připravit čerstvě namletou kávu těsně před použitím. To zaručuje zachování plného aroma a chuti, a tím i vysokou kvalitu nápoje.

  • Trvanlivost  tato zařízení bývají trvanlivější a odolnější proti opotřebení ve srovnání s noži v nožových frézkách. Mlýnek s kameny nabízí vyšší odolnost a dlouhou životnost.

  • Menší zanášení mlýnku  díky rovnoměrnému mletí nemají mlýnky tendenci se zanášet.

  • Tichý provoz  tento typ mlýnku obvykle nevytváří hluk, což je výhodné v gastronomickém prostředí, kde může být problémem pro pohodlí zákazníků.

  • Konzistence chuti  mletí zrnkové kávy zaručuje rovnoměrnou tloušťku částic. Chuť a aroma nápoje jsou proto jednotné.

Mlýnek na kávu  na co se zaměřit před nákupem?

Na trhu je mnoho typů mlýnků, proto je užitečné vědět, kterým vlastnostem a parametrům je třeba věnovat zvláštní pozornost.

  • Nastavení tloušťky mletí  ačkoli většina moderních brusek má tuto funkci zabudovanou, některé ji mít nemusí. Pokud tedy chcete upravit aroma kávy podle svých chuťových preferencí, měli byste tuto funkci vyzkoušet.

  • Kapacita mlýnku  větší kapacita usnadní práci baristům v rušných provozovnách. Menší kapacita je ideální pro použití doma nebo v místech, která nemají vysokou obsazenost.

  • Typ mletí  mlýnky na kávu mohou mít mimo jiné kónické nebo ploché mletí. Ty první vytvářejí při mletí méně tepla, takže si káva zachovává své aroma. Ploché mlýnky naopak melou zrna rovnoměrně, což vede k bohatší chuti nápoje.

  • Napájení  elektrické frézky jsou nejlepší pro rychlost a pohodlí. Elektrický mlýnek na kávu bude vhodným řešením pro ty, kteří hledají rychlé a efektivní mletí.

  • Celkový výkon  tento parametr ovlivňuje výkon a životnost stroje. Vyšší příkon umožňuje rychlejší a účinnější mletí kávových zrn, což je důležité zejména při přípravě většího množství kávy. Nižší výkon bude dobře fungovat pro domácí použití nebo při práci s choulostivějšími druhy kávy.

  • Estetika  jakmile najdete mlýn, který splňuje vaše očekávání z technického hlediska, stojí za to prohlédnout si jeho varianty. To vám umožní sladit přístroj s designem vašeho interiéru a ostatními spotřebiči.

  • Snadné čištění  stravovacími zařízeními často prochází mnoho zákazníků, takže mlýnek je třeba pravidelně čistit. Proto je lepší zvolit model, který se snadno rozebírá a umožňuje rychle odstranit zbytky kávy nebo vyčistit vnitřek mlýnku.

Jak se mám starat o svůj mlýnek?

Když už jsme se zmínili o čištění kverkového mlýna, rádi bychom vám napověděli o jeho údržbě. Správná péče o toto zařízení zabrání jeho případnému mechanickému poškození a prodlouží jeho životnost. Zde je několik tipů.

  • Alespoň jednou denně vyprázdněte zásobník na kávová zrna a vyčistěte viditelné zbytky kávy.

  • Jednou týdně byste se měli dostat k srdci mlýnku, tedy ke kávovým zrnům, a mechanicky je očistit od kávových usazenin. Za tímto účelem je nejlépe rozeberte - tak budete mít jistotu, že to uděláte důkladně. Pro tuto fázi dobře poslouží měkký kartáč, štětec nebo kus látky.

  • Každý měsíc je vhodné provést hloubkové čištění pomocí speciálních čisticích prostředků určených pro brusky.

  • Nezapomínejte na pravidelnou údržbu podle doporučení výrobce. Některé mechanismy mohou mimo jiné vyžadovat mazání.

Související články