Pokud patříš mezi ty, kteří meloun rozeberou tak, aby v něm nezůstala žádná pecka, děláš chybu. Pecky totiž obsahují vlákninu, bílkoviny, nenasycené tuky, vitamíny skupiny B, draslík, fosfor, hořčík, mangan, zinek i železo. Zároveň se semínka používají i při onemocnění ledvin nebo močových cest. Zdravotních benefitů je tak celá řada a byla by škoda se o ně ochudit.
Proč si pochutnat na melounových peckách?
- posilují kosti
- budují svaly
- snižují únavu
- chrání nervy
- zlepšují kvalitu vlasů a pokožky
- zlepšují trávení
- snižují hladinu cukru v krvi
- posilují srdce
Pokud jsme tě nalákaly, abys semínka začala konzumovat, pečlivě je rozkousej, jen spolknout nestačí. Bez rozkousání by prošla trávicím traktem a tělo by si z prospěšných látek nevzalo téměř nic.
shutterstock_155244203.jpg
Abys dokázala využít jejich sílu, je nejlepší je povařit, rozdrtit nebo opražit. Mrkni na 3 recepty, díky kterým dodáš svému kulinářskému umění nový rozměr a tělu kopec vitamínů a minerálů.
Snack k televizi nebo křupání do jogurtu
Výborná svačinka, když tě honí mlsná. Pecky nejprve pečlivě omyj a osuš, klidně venku na sluníčku.
Osušené je vlož do misky se špetkou soli a zakápni troškou olivového oleje. Všechno promíchej tak, aby bylo každé semínko obalené olejem.
Připrav si plech vyložený pečicím papírem a připravená semínka na něj rovnoměrně rozprostři.
Vlož plech do trouby rozehřáté na 180 °C a peč zhruba 10–15 minut. Můžeš zkusit i variantu, kdy usušená melounová semínka nasucho opečeš na pánvi.
Tuhle peckovou dobrotu chroupej jen tak, když máš na něco chuť, nebo ji přidej do salátů, koláčů, moučníků a jogurtů. Hodí se všude tam, kam dáváš ořechy.
Čaj na ledviny
Teplý nápoj z melounových semen je přirozeným močopudným prostředkem, a je tedy velmi vhodný k čištění ledvin a účinný v prevenci proti ledvinovým kamenům. Recept je jednoduchý.
Jednu polévkovou lžíci pecek povař ve vodě (asi 5 minut), sceď a popíjej. Tenhle odvar funguje i jako prevence nemocí srdce a cév. Nápoj můžeš užívat několik týdnů, ale vždycky si dej každý třetí den přestávku.
Pikantní koření pro fajnšmekry
Vyrobit si můžeš i vlastní kořenicí směs. Připrav si suchá jádra ze 3 melounů, 5 usušených chilli papriček, 4 stroužky česneku a špetku soli. Semena spolu s pálivými papričkami opraž na sucho na pánvi a pak je rozmixuj na jemný prášek. Přidej rozmačkaný česnek a sůl a všechno ještě jednou rozmixuj. Vzniklou hmotu pak usuš na sluníčku nebo v troubě na nízkou teplotu.
Použité zdroje: zdroj 1, zdroj 2
Autorka článku: Kristýna Burianová