O tom, že život v horách nikdy nebyl med, vůbec není sporu. Drsné podnebí (ještě než lidstvo začalo poznávat „kouzlo“ globálního oteplování), nehostinná krajina. Co si člověk neudělal nebo opravdu horko těžko nesehnal, to fakt neměl. Peněz měli horalové málo, často musely pracovat i děti.
Aby v našem nejvyšším pohoří lidi přežili, zpracovávali do svých jídelníčků, co se dalo. A tak – z nouze – vznikla třeba ta úžasná polévka, o které se teď dočteš. Když ti při ochutnávce na horách zachutná, určitě si ji zvládneš připravit i sama doma.
- Původ kysela: když je nouze…
- Nejlepší krkonošské kyselo: polévka, která svou chutí překvapí
- Jak připravit chlebový kvásek?
shutterstock_1812436369.jpg
Původ kysela: když je nouze…
První doklad o tom, že se v Krkonoších vařilo kyselo, prý pochází už z roku 1803. Když si horalové polévku navařili, servírovali si ji k snídani, obědu i večeři. Původně šlo o jen o kvásek, vodu a trochu mouky. K téhle směsi pak přikusovali horkou bramboru.
V domácnostech, kde se nemuselo na jídle tolik šetřit, se pak do kysela přidávaly i houby, vajíčka, máslo nebo smažená cibulka. Na horských boudách k němu dneska dostaneš i chleba nebo chlebové krutony.
Nejlepší krkonošské kyselo: polévka, která svou chutí překvapí
Když ti kyselo zachutná, můžeš si připravit domácí. A neboj se ho vylepšit podle aktuálních chutí. To původní, pravé krkonošské kyselo, by ti totiž nechutnalo zcela jistě!
Co potřebuješ: 200 g chlebového kvásku, 100 g čerstvých hub (nebo 10 g sušených), 500 g brambor, cibuli (oloupanou a nakrájenou najemno), 100 ml 33% smetany, 4 vejce, 50 g másla, sůl a kmín
Jak na to?
- V litru vlažné vody si rozmíchej chlebový kvásek.
- Přidej trošku soli, kmínu a houby.
- Oloupej si brambory, nakrájej je na kostičky a dej je do vody s kváskem, aby se uvařily (20 minut).
- Na polovině másla si osmahni cibuli. Jakmile bude polévka skoro hotová, přidáš cibuli.
- Vmíchej smetanu a ještě dochuť.
- Na druhé polovině másla si připrav řidší míchaná vajíčka a přidej je do polévky.
Jak připravit chlebový kvásek?
Ale co kvásek, říkáš si? Neboj se. Zvládneš to, jen to pár dní trvá.
První den smícháš ve sklenici 50 g celozrnné mouky a 50 ml vlažné vody. Sklenici přikryješ prodyšnou látkou a necháš stát při pokojové teplotě.
Druhý, třetí a čtvrtý den bude ve znamení „přikrmování kvásku“ – každý den přidej do sklenice dalších 50 g mouky a 50 ml vlažné vody a pořádně všechno promíchej. Přikryj směs látkou a nech stát.
Na konci čtvrtého dne by mělo být hotovo. Kvásek by měl jemně kysele vonět a měly by v něm být i bublinky.
S přípravou na krkonošské kyselo tedy musíš začít včas. Jakmile máš kvásek, není na tom už nic složitého!
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- apetitonline.cz/recept/krkonosske-kyselo
- cs.wikipedia.org/wiki/Kyselo
- idnes.cz/hradec-kralove/zpravy/krkonosske-pokrmy-kyselo-hubnik-historik-krkonose.A181228_447479_hradec-zpravy_pos