Burrito je luxusní gastrozáležitostí Mexika, především jeho severní části, ale zdomácnělo i ve Spojených státech, kde se s ním setkáš pod názvem Tex-Mex.
Jde o naprosto famózní záležitost, kterou si můžeš připravit na celou řadu způsobů a vždycky si pochutnáš. Když na to přijde, můžeš podávat i vegetariánskou verzi. Uvidíš, že nadšený bude nejen partner, ale i případná návštěva, kterou tímhle pokrmem rozhodně překvapíš!
Burrito je vlastně tortilla, která se po naplnění zaroluje do válce, z něhož neuniká teplo. Pak se ještě smaží nebo zapéká a je součástí rychlého občerstvení. Výjimkou je tzv. wet burrito, které se podává s pálivou omáčkou pěkně na talíři a jí se příborem.
Kromě tortilly je tu ale samozřejmě náplň, ta je hlavní. Tuhle náplň obvykle tvoří grilované nebo restované maso (kuřecí, hovězí nebo vepřové) a rozmačkané fazole. K nim se pak přidává strouhaný sýr a zelenina – hlavně kukuřice, rajčata a salát. Setkat se můžeš i s rýží. Celá dobrota se ještě dochutí pomocí chilli, guacamole, salsy, kysané smetany nebo koriandru.
A kde se burrito vzalo? Inu, říká se, že ho v roce 1910 v mexickém městě Ciudad Juaréz poprvé připravil pouliční stánkař Juan Mendez. Název pokrmu pak v překladu ze španělštiny zní „oslík“ – svým tvarem totiž připomíná balíky, které na hřbetě tahala právě tahle zvířata. Třeba i osel, kterého k přepravě věcí využíval sám Mendez. Teorií o vzniku dobroty je ale víc…
shutterstock_1764153164.jpg
Burrito: recept pro každou příležitost
Ať už si chceš ozvláštnit den, nebo překvapit návštěvu, burrito přijde vhod. Příprava není nijak složitá, jen to chce pečlivost a nešetřit na surovinách.
Co potřebuješ: 500 g mletého masa, cibuli, 3 rajčata, zelenou a žlutou papriku, 8 žampiónů, plechovku ostrých fazolí, plechovku kukuřice, oblíbené koření (nebo speciální na burrito), 2 kelímky kysané smetany, sýr, 7 tortill, salsu a pepř
Jak na to?
- Na pánvičce si rozpal olej a na něm pak lehce osmahni mleté maso. Přidej k němu i cibuli, pepř, papriky, žampióny a polovinu rajčat (všechno si předem nakrájej na kousky).
- Směs nech krátce povařit a pak přidej i fazole a kukuřici. Nech vyvařit tekutinu.
- Nahřej si tortilly (v mikrovlnce).
- Vymaž pekáček olejem a nahřáté tortilly si připrav na talíř.
- Na každou tortillu dej 3 lžičky masové směsi, kysanou smetanu a nastrouhaný sýr.
- Rozehřej si troubu na 180 °C.
- Tortilly poctivě zabal, aby z nich směs nepadala, a polož je do pekáčku.
- Ještě je lehce pokapej kysanou smetanou a salsou a posyp sýrem.
- Peč je 15–20 minut na 180 °C.
Burrito servíruj se zbytkem rajčat a ledovým salátem, připravit si můžeš i guacamole (stačí smíchat avokádo, 2 rajčata, trošku kysané smetany, sůl a pepř).
A co takhle snídaňové burrito?
Burrito má jednu delikatesní obměnu. Tu snadno spořádáš i k snídani nebo k svačině v práci. Podstatnou surovinou jsou tu vajíčka, která – jak známo – skvěle zasytí.
Co potřebuješ: 3 vejce, ½ avokáda, 60 g baby špenátu, 6 cherry rajčat, 5 g másla, 2 lžíce fazolí, 2 tortilly, sůl a pepř
Jak na to?
- Na másle si připrav míchaná vajíčka.
- Nakrájej si zeleninu, rozpul si avokádo, připrav si fazole.
- Na tortilly pak všechno pěkně nasázej, směs můžeš dochutit solí a pepřem.
- Tortilly pořádně zabal, opeč je na sucho na pánvičce nebo je dej do kontaktního grilu. A je hotovo!
Zkusíš burrito? A uděláš ho pěkně ostré, nebo máš radši jemnější variace jídel?
Autor článku: redakce
Použité zdroje:
- en.wikipedia.org/wiki/Burrito
- britannica.com/topic/burrito
- recepty.cz/recept/mexicke-plnene-placky-burrito-s-10496
- aktin.cz/super-rychle-snidanove-burrito